Skocz do zawartości
Wtełek1

Dolewka na timerze, czujniku i przekaźniku.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Jeszcze jakiś miesiąc temu zafascynowany słodkimi akwariami Wtełek wymyślił sobie dolewkę i podmiankę, a że morszczaki są piękne i ciągle ulepszane to odstawił słodkie i zabrał się za czytanie Nano-Reefa :D

Chciałem zapytać gdzie umieścić czujnik poziomu cieczy od auto-dolewki DIY przy akwarium z kominem bocznym (dobrze mowie ? ten typ komina co nacinamy bok akwarium, wstawiamy grzebień i przyklejamy komin)

W sumpie raczej odpada bo chyba ta moja dolewka nie zadziała, bo była planowana pod akwa 140l słodkie z oddzielnym akwarium jako panel boczny z materiałami biologiczno mechanicznymi.

Schemat mam w głowię ale nie mam zbytnio teraz chwili żeby odpalać painta i rysować w Eaglu wam zrobię jak będę w domu. Na razie chce wiedzieć gdzie umieszczacie czujniki.

Ogólnie czujnik jest podpięty pod przekaźnik (cewkę przekaźnika, czujnik jest na 12V więc w szeregu z zasilaczem) pod styki przekaźnika jest podpięta pompa w szeregu z timerem i timer jest ustawiony na włączenie się na jakieś 10-15minut dziennie aby dolać wodę, jak doleje wodę do poziomu czujnika to czujnik rozwiera styki w przekaźniku i nie ma mowy żeby przelało, potem timerek się wyłącza i woda jest dolana, chodzi tylko o to żeby coś podało ten impuls aby pompa włączała się raz dziennie i dolewała tyle wody aby czujnik się zamknął i odciął jej styki.

"Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach

"Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czujniki umieszczasz w sumpie w ostatniej komorze tam gdzie masz pompę powrotną

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

http://nano-reef.pl/...us/page__st__60

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli właśnie wychodzi na jaw brak praktyki z sumpami :D musze złożyć to i dopiero zobaczę w praktyce jak to przebiega. Dzieki za pomoc.

"Mówiłaś mi" bym nie umarł, to jest w genach

"Brzydki, zły i szczery" w biegu "Po drodze do nieba"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu niema co kombinowac, bo tylko wlasnie w komoze z pompa obiegowa zmienia sie poziom wody ze wzgledu na parowanie. W pozostalych jest staly.

by Lumia 925

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.