oliwer74 Zgłoś Napisano 8 Września 2014 Witam. Prośba o ocenę projektu sumpa pod akwarium 180x70x70. Wszelkie uwagi mile widziane... Sump myślę ze jednak bedzie z 2-3 cm wyższy aby zwiększyć rezerwę na wodę w przypadku braku napięcia. Dolewka będzie realizowana bezpośrednio z filtra RO DI. Nad pierwsza komora przeznaczoną na siporax, podpórki na kratkę z wata (stosowanej wg potrzeb) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaszpro Zgłoś Napisano 8 Września 2014 Wydaje mi się, że przy dsb trzecia przegroda ma wyglądać jak druga, wtedy trzeba dołożyć jeszcze jedną przegrodę. W pierwszej wodę można puścić dołem a w drugiej górą. Komora pompy też jakaś taka mała i żeby się nie okazało że przy falowniku w akwa dolewka będzie wariować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czapa771 Zgłoś Napisano 8 Września 2014 Masz za małą komorę do pompy.Ja mam odwrotność przegród i ani mi sump nie przeleje ani akwarium. W pierwszej są 4 skarpety jako panel łapiący wszystko.W 2 odpieniacz i żywa skała z siporaxem z dodatkową pompą jako odkurzacz gdzieś tam pod spodem.Kolejne to do łapana bąbli ,a kolejna to refungium i niska a szersza na pompę żeby dolewka nie wariowała. Weż pod uwagę zanurzenie odpieniacza coby ci się zgrało z wysokością stelaża pozdro Cytuj 120-55-55Opti. 160l sump. refungium, Shuran150. Oświetlenie LED DIY. 2X54W t5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gaber Zgłoś Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Cześć. - większość odpieniaczy działa w zanurzeniu do 25 cm - siporax lepiej jak jest "obmywany flow od dołu do góry, dobrze jest go poukładać jeden na drugim, walcem w pionie. W takim ukladzie zrób komorę na szerokości wewnętrznej 13 cm (ładnie zmieścisz 5 szt obok siebie) lub 18 cm i wtedy 7 szt) ustawiasz na kratce rastrowej podniesionej 1-2 cm na podstawkach). Reasumując jedna komora o szrokości 13 lub 18 cm obmywana od dołu do góry. Poza ty lepiej go dać za odpieniaczem, ale przed refugium, aby syf z dsb nie zapychał siporaxu. - komora na pompę fi 32 wystarczy 18 cm (każda wejdzie). Czujnik poziomu wody możesz umieścić w opakowaniu po tabletkach (np centrum, nawiercasz kilka otworków od spodu i ruch wody nie przeszkadza) - głębokość sumpa zrób na 55 cm, prawdopodobnie będziesz potrzebował odpieniacza fi 250 a te mają wymiar zazwyczaj 45-50 cm na 25-35 cm. trzeba zostawić jeszcze z 5 cm aby pompa nie pobierała wody przy samej szybie. - co do komór w dsb nie wypowiadam się, bo nie stosuję jeszcze jedno jakbym robił takie akwa to dałbym 180x80x55-60 unikniesz masy wzmocnień przy szybie 12 mm miałem dokladnie taki wymiar 180x70x70 z paletkami (głębi jeszcze nie ma) pozdr Edytowane 8 Września 2014 przez Gaber (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer74 Zgłoś Napisano 9 Września 2014 Co do wymiaru akwarium to już raczej ostateczna wersja Dziekuję za uwagi i propozycje. A więc powiedzmy projekt względny z tego co przeczytałem Jeśli będzie DSB zawsze można dodatkową pompę cyrkulacyjna wsadzić a jeśli glonki to wystarczy komora taka jaka jest. Co do siporaxu to opinie co do miejsca jego usadowienia sa podzielone. I sorki ale nie mam checi na ładne układanie ok 30l tego ustrojstwa myślę że w nieładzie też będzie dobrze wyglądał Pomyślę jeszcze nad wysokością sumpa i może nad wielkością pierwszej komory ( ale z tych odpieniaczy co by mnie interesowały w przyszłości to nie powinno być problemów z miejscem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach