Skocz do zawartości
asifa

Beast 400 czy Miniflotor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanko do 140l który wybrać? Akwa będzie w sypialni chodzi mi o cichą pracę. W baniaku będą max 3 ryby i miękasy ok 25kg LR i 20kg suchej skały a na podłoże LS i w sumpie refugium z makroglonami. A może jeszcze coś innego doradzicie proszę o porady:)

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miniflotor bedzie cichy ale glony beda do pasa, przy beast nie powinienes miec problemow lecz jest pewnie troche glosniejszy. moim zdaniem pada na beast

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem i miniflotora, mam Beasta400. Szczerze mówiąc poza większą wydajnością tego drugiego nie zauważyłem różnicy w poziomie hałasu. Do miniflotorka musisz dołączyć wydajny brzęczyk (a nawet JBL Silent-Pro trochę buczy), poza tym kłęby powietrza wydobywające się z lipowej kostki też nieźle hałasują. Moim zdaniem różnicy w halasie nie ma.

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj,napisze tak mialem juz kupionego miniflotora i kostki lipowe ale jak doliczylem do tego koszt pompki wydajnej to z ciut wieksza doplat amasz beast 400 i jest opcjonalnie do wiekszego baniaka a moz ekiedys bedziesz zmieniac baniak.dlatego patrzac przyszlosciowo wybralem beast.nie moge powiedziec nic nt. halasu.. poki co jest w szafce w kartonei ale juz moz eniedlugo si eczegos dowiem i bed emogl powiedzie cn ajego temat.

pozdrawiam

darekn12

od 17 wrzesnia 2009 akwarium zlikwidowane...ale kiedys wroce...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki a mam jeszcze jedno pytanko mam stare akwa po pyszczakach 150x40x40 chciałem go skrócić i zrobić 80x40x40 ale niewiem czy 40 wysokości to niezamało no i niewiem jak z oświetleniem do takiego docelowo chciałem Hqi 70W 10000K i jedną actynikę i jedną jakąś tam żeby miękko startować z jażyniówek a potem by się włączło Hqi.Doradźcie prosze

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chcesz dobrych rad to nie kombinuj ze skracaniem akwarium, zamow sobie normalne z kominem i otworami, jak slabo z kasa poszukaj, co jakis czas ktos ma do sprzedania po naprawde przystepnych cenach.

przy 80cm dlugosci powinna wystarczyc jedna lampa 150w hqi, do tego dwie aktyniczne, pozostale wymiary akwarium sugerowalbym 5050

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam na 200l miniflotora, 4 male rybki i wszystko pieknie smiga :)

z beasta (mialem przez tydzien) nie bylem zadowolony

i sie go pozbylem

no i dla mnie to kostkowy jest cichszy

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie będę mówił na temat wydajności obu odpieniaczy, ale pompkę powietrzną można umieścić albo w szafie, albo w innym pokoju i doprowadzić do akwarium tylko wężyk z powietrzem. Hałas pompki można więc wyeliminować z sypialni całkowicie.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asifa jeśli masz ochotę trochę popracować to możesz przerobić obecne akwa.Ja miałem podobny dylemat przerabiać czy kupić nowe?Ponieważ zbiornik był nie dawno kupiony postanowiłem przerobić dla potrzeb morszczyzny.Wyciąłem jedną z bocznych szyb (szerokość 40 cnn)przyciąłem z długości o 5 cnn.Dokleiłem komin o wymiarach 25dł,10sz,25wys.Poziom wody w kominie jest na poziomie około 10-11cnn.Nie chciałem zbytnio obciążać ściany bocznej (grubość szkła akwa.8mm,komin zrobiłem z szyby 6mm.)Otwory pod śru.34 cala spa.wody,rewizja 12 cala.Pompa zwrotna ma wydajność 2200lh i wszystko działa jak należy.Moim zdaniem jest to ciekawa alternatywa jeśli nie chcemy wydawać na nowy zbiornik.I przy tej wysokości spokojnie HQI -150 w +aktynika najlepiej t5 ,ew na samych t5 np,2 razy 54w.Pozdr:)

Pozdrawiam Sebastian Burkat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze kup cos takiego http://rafashop.pl/sklep/product_info.php?cPath=13&products_id=26

Albo AM biostar flotora tylko jest ciut glosny.

200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła.

[KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra]

Balling Fauna Marin z mikroelementami FM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki z kupnem akwa niema problemu tak tylko pytałem czy jest sens ale tak po przemyśleniach raczej zamówię a z tego co mam to zrobię sump duży z refugium.A co do lampy to widze że niema sensu 70W wszyscy doradzają 150W i tak zrobie;)

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Już sporo osób sie wypowiedziało ale ja jeszcze dodam swoje 5 gr.

Mam Miniflotora którego kupiłem na allegro (nowy) razem z 4 kostkami w cenie chyba 70 zł dodatkowo pompka SERA http://www.um-um.pl/product_info.php?cPath=22_65_200_835&products_id=4168 dałem 49 zł (nowa)

czyli razem 130 zł kostki rocznie wychodzą około 50 zł

jednak pompka (SERA) zużywa około 6W a pompka do Beast-a około 15-20W więc myśle że taniej wychodzi miniflotor.

Na 100% jest mniej wydajny niż Beast o ile ?? (nie wiem bo nie posiadam)

Przy tej pompce można spokojnie spać (ja mam w szafce i nic nie słychać)

Większy hałas robi woda która spływa z akwarium do panelu.

JA chciałem zamontować u siebie Beast-a ale nie mam pewności czy wejdzie do panela.

Glonów nie mam wiec odpieniacz działa jak należy.

Co do oświetlenie mam 70W BLV 20000K i 2x24W T5 10000K

Jest jasno jak na wysokość akwarium (40 cm)

zastanawiałęm sie nad przejściem na 150W z 2 powodów

Więcej światła daje oraz wiekszy wybór zarników i tańsze sa od 70W

Ale sa też i przeciw.

Wiecej sie nagrzewa i przy małym akwarium w upalne dni moze być "ciepło"

problem z cyklam swietlnym. - problem jakoś sensownie dobrać odatkowe oswietlenie - chyba ze akwarium ma około 50 cm wysokości to tylko i wyłącznie 150W

dla jasności napisze jak u mnie wygląda cykl

14h oświetlenie panela (refugium) - PC 6500K 24W

(ładnie sumuluje wschód słońca)

potem zapala sie na akwarium 2x24W T5 10000K - 12H i na końcu HQI 75W 20000K na około 8-9h

Na koniec napisze że Miniflotor oraz 70W HQI nie jest rozwojowe niestety - to juz trzeba sprzedać by zastosować w akwarium powyzej 200L

Ale ja i tak nie mam szans na wieksze akwarium wiec mi to starcza.

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi

Ze starego zbiornika zrobie(szklarz);) dno i boki a przód i tył nowe i będzie 80dł40sz50wys i komin w rogu ale niewiem jakie śrubunki chciałbym coś taniego więc chyba NIBCO.

Odpieniek już prawie kupiony:) Beast400

A Hqi tak jak radziliście 150W+actynic

Jeszcze raz dzięki Pozdro

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.