Skocz do zawartości
Szymon

problem z t5

Rekomendowane odpowiedzi

witam, niedawno odebralem swoje upragnione 4 sztuki t5 aktyniczne ati i moja frustracja siega zenitu - podlaczam zgodnie ze schatem, lampy zapalaja sie na sekunde i gasna. mialem wczesniej t5 24w, na statecznikach elektronicznych niemieckich, schemat podlaczenia byl identyczny, teraz kupilem z allegro stateczniki polskie, dwie sztuki, dwa razy 39w, i d*pa blada. narazie dalem sobie spokoj bo tylko klnac mi sie chce. czy problem moze tkwic w slabej jakosci statecznikach?

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeanalizuj jeszcze raz schemat i podłączenie tez tak kiedys mialem, okazało sie, że podaczyłem jedna oprawkę z jednej świetlówki a drugą z drugiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon: moze na spokojnie przeanalizuj schemat, ale najpierw sprawdz czy statecznik obsluguje Twoja swietlowke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i przerobilem wszystkie mozliwe kombinacje, w przypadku tych, ktore byly logiczne i zgodne ze schematem scenariusz byl taki sam - lampy zapalaly sie na jedna sekunde - jeden blysk i koniec. rece mi opadaja:)

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lukasz.PL :

Szymon: moze na spokojnie przeanalizuj schemat, ale najpierw sprawdz czy statecznik obsluguje Twoja swietlowke.

jezeli statecznik jest: dwa razy 39w T5, to chyba obsluguje. chyba, ze sa jeszcze inne parametry, ktore musza byc zgodne, a na ktorych jako techniczna noga sie nie znam

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do statecznika obslugujacego dwie swietlowki na raz, musza by obie podlaczone. Inaczej nie zadziala.

Stateczniki obslugujace 39W nie musze obslugiwac 24W.

Najlepiej daj zdjecie statecznika i schematu na nim, albo na mejla podeslij, ewentualnie tutaj wklej to zobaczymy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzisz Lukasz, ja to wszystko wiem, to nie sa moje pierwsze t5. na stateczniku jest informacja, ze przewod od jednej z oprawek nie moze byc dluzszy niz 1m. moje chyba maja wlasnie okolo 1m. skroce i zobacze

ale to juz jutro bo dzis mam juz niezborne ruchy;)

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobny problem podczas rozruchu pokrywy – okazało się, że uszkodzona jest jedna oprawa tzn. nie było styku na jednym przewodzie. Dodam, że po pierwszym testowym zainstalowaniu świetlówek wszystko było OK. Jak złożyłem całość na czysto – kiszka. Dopiero dokładne przemierzenie „omomiarką” wszystkich przewodów wskazało przyczynę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skrocenie przewodu, ktore bylo jedyna deska ratunku, okazalo sie nie przyniesc rezultatu - mam fajne biale rurki, kabelki, jest fajnie

przewody od oprawek musza byc ok - kilka dni temu zdjalem je z zestawu 4 razy 24w t5, swiecilo jak trzeba. wydaje mi sie, ze wina moze byc w polskich statecznikach - ma moze ktos takie? Firma EMC z torunia

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak kupowalem stateczniki do T5 80W,to robilo mi ze zapalily i po pare sekundach gasly,stateczniki byly fy.Helvar...po takich samych probach(krotsze przewody el. itp) oddalem na reklamacje,i okazalo sie ze byly zle,kiedy zainstalowalem nowe,dwa byly ok,dwa to samo,znow mienilem dwie sztuki,potem jeszcze jedna :-((...i teraz jada jak maja,mam je okolo poltora roku....

160x100x60 rogowe, refugium zeolit+aragonit 1:3,AM Turboflotor 5000,2 x Tunze 6100,2 x koralia 4,calcium reaktor,phosex, Oswietlenie 3 x 150W HQI(2x20K+1x21K)+1xATI actinic 80W,1xATI blueplus 80W, chemia coral shop,Tunze osmolator,UPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaje je zareklamowac i kupic stateczniki VS.

Ja mam je juz jakis czas i spisuja sie swietnie =]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja również kupiłem stateczniki tej samej firmy i mam ten sam problem

Pozdrawiam Dominik Grabowski

Cisza..........,ale.............
............jeszcze powrócę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szymon tak sobie teraz mysle oprocz problemu przy uruchomieniu t5 2x 39w to ostatnio mam problem co kilka dni i to od kad jedna ocean bkue AM wymieniłem na ATI actinic blue

maja taka sama moc wiec nie powinno to miec wplywu ale kto wie tez sie na tym nie znam

dlugosc przewodow to raczej nie to. ja mam przedluzone o dobry metr bo wszystko wsadzilem do szafki pod zbiornik

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.