Skocz do zawartości
Harari

Znikające bordowe glony.

Rekomendowane odpowiedzi

Problem dotyczy znikających glonów wapiennych.

Zbiornik zasolony 8 maja 2006.

20 maja 2006 włożona skała dosyć mocno porośnięta bordowymi glonami wapiennymi.

Od kilku dni obserwujemy zanikanie glonów wapiennych.

Parametry:

Zbiornik 225L

Oświetlenie jarzeniówki Sylvania 5 x 39W (3x 10K + 2x aktynika)

Amoniak – 0

NO2 – poniżej 0,01

NO3 – około 1

KH – 8

pH – 8,4

Ca – 396

Mg – 1120

PO4 – 0,05

zasolenie 1,024

Jak widać z powyższego cykl azotowy jest w trakcie, poza tym trochę za niskie Mg i Ca (od tygodnia chodzi mieszacz z wkładem AM – zrobiłem błąd ponieważ z chytrości wsypałem 3 płaskie łyżki wapna zamiast 4 i właściwie przez cały tydzień mieszadło nic nie wzbudzało w mieszaczu, na dnie zgromadził się proszek a woda w całym mieszaczu była krystaliczna, myślę, że kilka cm od dołu mieszacza powinna być zawiesina wapna, dopiero powyżej czysta woda ?

Pytania:

1/ czy w świeżym zbiorniku glony wapienne powinny zanikać ?

2/ niski poziom Ca mam nadzieję, że załatwi mieszacz, ale czy powinniśmy zacząć dodawać Mg powiedzmy w ½ zalecanej dawki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Bielenie glonów wapiennych w trakcie dojrzewania akwa to nic nadzwyczajnego, bardziej bym zwrócił uwagę na to czy te brzydkie glony jeszcze na skale siedzą np debrezja, albo cjano. Jak akwa dojrzeje i ustabilizujesz parametry zwłaszcza Ca i Mg będziesz miał glonów wapiennych az nadmiar. Magnez możesz zacząć dozować, zacznij faktycznie od mniejszej dawki a potem rób testy i w miarę potrzeby zwiększ.

Pozdrawiam

Gratuluje świetnego hobby, a no i koniecznie kup węgiel:)

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak zapomniałem napisać - wszystko pokryte jest glonami wyglądającymi jak mdło zielony moher.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.