Skocz do zawartości
nowy_zarażony

Wytrzeszcz:(

Rekomendowane odpowiedzi

Przejzalem archiwum. Jak narazie wnioskuje ze to tylko obtarcie i przejdzie za kilka dni, ale rybka, konkretnie nemo, siedzi caly czas w skalce pomiedzy xeniami. Odplywa tylko co jakis czas i obciera sie o laczke grzybkow. Drugi mniejszy blazen kilka razy otarl sie o rurke z surface skimmera. Nie widac na ich ciele zadnych pasozytow(nie uzbrojonym okiem oczywiscie). Inne zwierzaki tj korale, krewety, ukwial, turbo, pustelnik nie wykazuja zadnych oznak choroby. Nie widze niestety mojego malego gobidiona okinawe(chyba tak sie pisze) Podmianke robilem w poniedzialek. Jesli o parametry chodzi to wszystkie toksyny na testach zabarwiaja sie pomiedzy 0 a wyzsza wartoscia. pH jest troche wysokie 8.3. Temperatura 26(problemy w grzalka:() postaram sie zbic do 25. Czekam az rozmrozi sie pokarm i podam go z czosnkiem.

Nie wprowadzalem ostatnio nowych zwierzakow.

Mam krewetke pistoletowa od dluzszego czasu, widzialem pare razy i slysze ja codziennie. Czy to ona mogla zabic gobiego i uszkodzic nemka?

Przesadzilem ostatnio z jodem... Lalem co drugi dzien 6 kropli 1% plynu lugola...

Pozdrawiam

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może to modliszkowa?? też potrafi wydawać charakterystyczny dźwięk kiedy kopie sobie norki w skale

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem ja. Tez myslalem ze to modlicha. Moja ma ten jeden wiekszy, charakterystyczny szczypiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli masz lampe UV to włącz u mnie pomogło. gobidion mógł paść a przypadkiem wokł tego otarcia nie ma strępków (śluzu)u błazenka ?

A po co chcesz zbijać temp.? Raczej zwiększ do 27 lub 28 C - powinno tylko pomóc.

Ale potem jednak rozwiąż problem z ogrzewaniem - pamiętaj najgorsze są małe oszczędności!.

Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

khmer

nie widze zadnych strzepkow ani sluzu. Wczoraj na oku byla ceniutka powloczka, ale dzis juz jej nie ma. To wszystko wyglada jak oko ustawione na jasniejszej oponce.

Zaaz podlacze uv i zwieksze T.

Jesli zas o gogiego chodzi to ukwial jest dzis wyjatkowo napompowany...(quadricolor)

Co do malych oszczednosci tez wyznaje ta zasade. Lepiej dolozyc troche i kupic cos porzadnego, co bedzie sluzylo wile let. I tak w mysl tej zasady kupilem grzalke Jagera. Mecze sie z nia juz od dluzszego czasu ale powoli ja opanowywuje:)

Tak wygladal nemo wczoraj:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/03e802bbdee6234c.html

(zapomnialem wczoraj zapodac foty)

Dzieki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada jak po goralskim weselu. Moze sie gdzies walnela?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok nie poszla na poprawiny i opuchlizna zeszla:) Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.