Ci3chy Zgłoś Napisano 7 Października 2014 Witam, dozuję Ballinga AF i wpuszczam go do komory z odpieniaczem ATI 250is. Zauważyłem że podczas dozowania MG i KH piana w odpieniaczu gwałtownie się podnosi i przelewa. Dozuję 2ml na godzinę więc nie jest tego dużo ale za każdym dozowaniem piana idzie w górę i przelewa się do kubka. Czy to normalne zachowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 8 Października 2014 a po co Ty go lejesz do komory...niby czemu to ma służyć? Normalnie do sumpa lej i tyle Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Flasher Zgłoś Napisano 8 Października 2014 Witam, dozuję Ballinga AF i wpuszczam go do komory z odpieniaczem ATI 250is. Zauważyłem że podczas dozowania MG i KH piana w odpieniaczu gwałtownie się podnosi i przelewa. Dozuję 2ml na godzinę więc nie jest tego dużo ale za każdym dozowaniem piana idzie w górę i przelewa się do kubka. Czy to normalne zachowanie? U mnie też balling leci do komory w której stoi odpieniacz i nie zaobserwowałem w/w/ objawów, chyba że lejesz MG i KH jednocześnie czego się nie robi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ci3chy Zgłoś Napisano 8 Października 2014 Leję do komory w sumpie w której stoi odpieniacz ponieważ tak mi jest wygodniej bo pompa dozująca stoi blisko tej komory. Mg i KH leje w 0,5h odstępach wiec to nie wina ich zmieszania. Dodatkowo w Ballingu dolałem preparaty AF do Ballinga czyli te wersje strong. Myślicie że wina Ballinga AF że jest jakiś brudny i stąd taki skok piany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 8 Października 2014 mam tak samo i odstępy między podawaniem różnych płynów co 5 minut i odpieniacz nie reaguje,podaje co 6 godzin po 30 ml Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ci3chy Zgłoś Napisano 8 Października 2014 Czy możne być to wina płynów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 8 Października 2014 Jeżeli w tym odpieniaczu jest dysza Venturiego to witaj w klubie. Jak miałem KZ s było dokładnie tak samo. Prochy miałem inne. Podaj do komory pompy i powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 8 Października 2014 W ATI jest pompa na igle. Generalnie te odpieniacze sa bardzo czule na napiecie powierzchniowe wody. Moze byc tak ze dodajac plyn zmienia sie zbyt gwaltownie sklad wody i reakcja jest przelanie. Jednak patrzac na ilosc jaka podajesz to sa male ilosci chyba ze to jakis koncentrat. Ps. Kiedys jak mialem teb odpieniacz to reagowal przelaniem jak dostalo sie do wody cos tlustego. Nawet wsadzenie reki powodowalo przelanie. Ps2. Jak gleboko go masz ? Jak dobrze pamietam u mnie idealnie bylo przy zanurzeniu 18 cm. Sorki ze bez PL znakow ale pisane z tel. Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ci3chy Zgłoś Napisano 8 Października 2014 u mnie jest na 18cm. Karmienie oraz wkładanie rąk powoduje tylko brak pienienia przez jakiś czas. Przelanie to za dużo powiedziane po prostu po wlaniu płynu piana gwałtownie się podnosi i wpada jej trochę do kubka. Ewidentnie widać że jest to związane z dozowaniem prochów. W tym odpieniaczu jest taki wirnik Oczywiście mogę dozować do komory pompy i tak będę musiał robić ale jestem zdziwiony takim zachowaniem odpieniacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach