Skocz do zawartości
mithil

Gąbki - czy to już plaga?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak w temacie chyba zaczynam mieć problem z gąbkami. Na początku cieszyłem się że coś tam się pojawiło ale teraz to zaczynam się denerwować bo mam je wszędzie. Nawet miejscami na piasku pojawiają się!

Co robić aby nie było tego aż tyle? Glonów już się pozbywam, mitrax szama je aż miło ale boję się że gąbki zastąpią te glony :/

Akwarium jest jeszcze młode - 3,5 miesiąca ma: 130l w obiegu, PO4 praktycznie niewykrywalne NO3: 2-5, KH-8, sól IO, podmiana co 2 tyg 10l. zeoback 2x w tygodniu po 1 kropli

p16_6_10_2014.jpg

p17_6_10_2014.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam bym się cieszył. Filtra torów nigdy nie za wiele. Tylko czy to są gąbki? Ja takich nigdy nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gąbki w pelnym oświetleniu, na piasku? Dziwne.

Wiesz, nikt nie narzeka na nadmiar hajsu, na nadmiar gąbek też nie xD

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mi się wydaje że to gąbki, chyba że pomyliłem je, ale z czym? Jak bym miał większy zbiornik to idol by pewnie sprawę załatwił raz, dwa ale tutaj nie mam pojęcia co robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się że to glon http://pl.reeflex.net/tiere/3346_Codium_stephensiae.htm

może być trochę jaśniejszy niż na tym zdjęciu. Jeśli to faktycznie codium, dość twarde i śliskie w dotyku, a na to wygląda, to zapodaj sera silicate clear, staraj się czyścić szczoteczką skałę i odsysaj co się da. Po dwóch miesiącach zniknie. Miałem to draństwo przez krzemiany w wodzie. Sprawdź wodę po osmozie na krzemiany.

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się że to glon http://pl.reeflex.ne...stephensiae.htm

może być trochę jaśniejszy niż na tym zdjęciu. Jeśli to faktycznie codium, dość twarde i śliskie w dotyku, a na to wygląda, to zapodaj sera silicate clear, staraj się czyścić szczoteczką skałę i odsysaj co się da. Po dwóch miesiącach zniknie. Miałem to draństwo przez krzemiany w wodzie. Sprawdź wodę po osmozie na krzemiany.

Właśnie to nie jest twarde, mięciutkie wręcz, przejadę wężykiem po tym parę razy po tym to za którymś razem rozerwie się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli sprężyste, łatwo się rozrywa, sprawdź krzemiany i zastosuj sera. Jeśli nie to za miesiąc cała skała tym porośnie. Gąbki tak się nie zachowują zwłaszcza w nie dojrzałym akwarium.

masz tu link do mojego tematu http://nano-reef.pl/topic/45879-no-i-mnie-dopadlo/

Edytowane przez petrus1 (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na myśli sprężyste, łatwo się rozrywa, sprawdź krzemiany i zastosuj sera. Jeśli nie to za miesiąc cała skała tym porośnie. Gąbki tak się nie zachowują zwłaszcza w nie dojrzałym akwarium.

masz tu link do mojego tematu http://nano-reef.pl/...i-mnie-dopadlo/

Po twoim temacie widze że chyba mam to samo... trzeba kupić coś na krzemiany i patrzyć co się dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.