radiii2 Zgłoś Napisano 12 Października 2014 Witam w mojej lampie 4aqua 6x54w nie działa mi jedna świetlówka wpadłem na pomysł aby ją rozebrać i zobaczyć co i jak po kabelkach doszedłem do statecznika i sprawdziłem zwykłą kontrolką czy na kablach jest napiecie i na każdym jest a po podłączeniu świetlówka nie świeci?Czy jest prawdopodobieństwo że statecznik jest do wymiany? Cytuj Tel: 660535911 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 12 Października 2014 statecznik zasila jedną czy 2 świetlówki Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 12 Października 2014 ile jest stateczników?? Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiii2 Zgłoś Napisano 12 Października 2014 (edytowane) kazda świetlówka ma swój statecznik lampa ma 6 stateczników po kabelkach doszedłem właśnie do tego statecznika ale sprawdziłem kontrolką i na każdym kabelku który wychodzi z tego statecznika jest jakieś napięcie bo kontrolka świeci Edytowane 12 Października 2014 przez radiii2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Tel: 660535911 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 12 Października 2014 a zamieniałeś inną świetlówkę? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiii2 Zgłoś Napisano 12 Października 2014 (edytowane) Tak pierwsze co zrobiłem to zmieniłem świetlówki ;D statecznik identyczny jak ten http://olx.pl/oferta/statecznik-elektroniczny-t5-54w-CID103-ID62kf7.html Edytowane 12 Października 2014 przez radiii2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Tel: 660535911 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalp Zgłoś Napisano 12 Października 2014 prawdopodobnie statecznik padł, ale sprawdź jeszcze dokładnie okablowanie, łącznie z oprawkami, może gdzieś sól się zbiera, jakieś przebicie, śniedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiii2 Zgłoś Napisano 12 Października 2014 Poszedłem tym tropem właśnie i na kazdej końcówce jest prąd ( każdym styku z świetlówką nie wiem jak to nazwać) Czy to jest możliwe że padł statecznik a dalej podaje prąd Cytuj Tel: 660535911 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 12 Października 2014 Statecznik działa impulsowo żeby nastąpił zapłon świetlówki. Jeśli ten podejrzany nie jest ciepły a pozostałe które działają są cieplejsze to znaczy że padł. Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalp Zgłoś Napisano 12 Października 2014 Tak, jest możliwe. Próbnik daje info że jest prąd, ale o jakim natężeniu i napięciu to już nie wiadomo. Czasami nawet będzie się świecił jak dotkniesz do...anteny. coś prawdopodobnie wewnątrz padło i nie daje prądu o odpowiedniej charakterystyce. O kablach wspomniałem gdyż większość stateczników elektr. ma zabezpieczenia i np przy zwarciu lub nawet minimalnej upłynności prądu wyłącza się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiii2 Zgłoś Napisano 12 Października 2014 Czyli zakupić nowy proponujecie ? Czy miso byc tej samej formy co reszta czy moze byc inny ? Cytuj Tel: 660535911 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalp Zgłoś Napisano 12 Października 2014 może być innej firmy, z tego co wkleiłeś wnioskuję, że potrzebujesz 1xT5 54W i to tyle (zasilany oczywiście 230V) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiii2 Zgłoś Napisano 12 Października 2014 (edytowane) Dziekuje za pomoc zakupie nowy i dam znac czy to załatwiło sprawe Po wymianie okazało sie ze stary statecznik był 110w inpaut a ten co zakupilem 230v i działa elegancko Dlatego pewnie było napięcie ale nie na tyle mocne zeby zaświecić świetlówkę Edytowane 17 Października 2014 przez radiii2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Tel: 660535911 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach