Skocz do zawartości
martinniemczyk

BK dostal na glowe- need some help

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym zrobił tak jak Stani pisze i nie wyłączał odpieniacza tylko najwyżej go podniósł (jeśli jest taka możliwość).

Przyczyną wariowania odpieniacza może nie być samo urządzenie ale coś w wodzie i może to być dosłownie wszystko.

- Świeża wata, nawet płukana w RO potrafi takie cuda robić

- Krem do rąk króty pozostał na dłoniach bo się wpakowało ręce do akwa bez mycia, czy inna chemia w naprawdę minimalnych ilośćiach;

- no i oczywiście proces rozmanżania stworów w akwarium który też może być zaskoczeniem.

Tak poza tematem euphylia mnie ostatnio zakoczyła jak przez mordki zaczęła wyrzucać jajeczka/spory czy jak to się tam nazywa, tak jedna główka po drugiej w odstępach minutowych wypuszczała pakiety małych kuleczek.

731450e5ecb50e0ff9c2e1941b208841u392a365.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkręciłem na maxa, a potem odkręciłem pół obrotu i dalej powoli odkręcałem - chyba mam jeden obrót odkręcony

Fabryczne głowice są kalibrowane dla maksymalnej ilości powietrza - na stałej i ruchomej części dyszy ta pozycja jest zaznaczona kropkami. Żeby przywrócić to ustawienie, wkręca się dyszę do końca, a następnie odkręca aż kropki są naprzeciwko. To jest zawsze mniej niż jeden pełny obrót.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg instrukcji odkręca się żeby uzyskać "idealny punkt" , który zazwyczaj jest pomiędzy 1 a 1.5 obrotu a kropki są wyłącznie dla orientacji.

Ale to tylko jako ciekawostka - bo kiedyś zdaje się w starszych instrukcjach było tak jak pisze Kolega Kaspy.

http://royalexclusiv.net/images/content/bk_deluxe/eng/bk_deLuxe_operating_maintenance_eng.pdf

w SM jest jak przypuszczam tak samo jak w Deluxe

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj malo ro naszlo, wiec dzisiaj zrobie 60l I zobaczymy. Co poleci z kubka, to zastapie swieza solanka podlaczona do autodolewki. Tak na szybko pokrecilem ta dysza I nie wiem ile trzeba czekac na reakcje bo lalo caly czas, wiec nie zauwazylem zmiany. Tak sie zastanawiam jeszcze nad kwestia, czy cos nie zmienilo sie w powietrzu w pomieszczeniu gdzie stoi akwa. Generalnie nawet jak na jakas godzinke wywalilem zasys za okno to I tak przelewal. Mysle tylko nad tym powietrzem w pomieszczeniu. Nie wiem czy moga na to miec wplyw rosliny? Po obu stronach akwa "od zawsze" mialem 3 poltora metrowe juki I jeszcze w salonie jakies dwa trawska okolo 1.5/1.5m kazde. Tydzien temu zrezygnowalem z roslin I wyszly na taras. Moze zabieraly cos z powietrza, a teraz zabraklo tego "filtra" w salonie? Tak tylko gdybam, bo nigdy sie nad tym nie zastanawialem...

Edytowane przez martinniemczyk (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba znalazl sie winowajca...

Generalnie jak pisalem, zmienilem 60l (z kubka do wiadra-swieza pod a.dolewke), a odpieniacz byl bez zmian, wiec zdjelem kubek I tak do teraz. Wczoraj wieczorem juz wyciagalem brudna piane z pierwszej komory, ktora zbierala sie w naroznikach od przelewu do drugiej. Wogole cala pierwsza komora przez ten czas byla biala od babelkow I piany. Rano odpieniacz wygadal na bardziej spokojny. Podalem garlic oil z mrozonkami, bo bialobrody sie wysypal I zalozylem kubek. Narazie ewidentnie odpieniacz usiadl od olejku, ale jest rozkrecony na max, poczekam pare godzin, zeby nie przelal znowu. Woda sie robi na kolejna podmiane. Jeszcze mi sledz (czyscik) do komina wpadl, akurat jak potrzebny :/

O winowajcy napisze pozniej, bo chce poczekac, czy jak odpieniacz wroci do normy, to bedzie pracowal poprawnie. Podejrzenie padlo na cos, o czym wogole nie pomyslalem, ale nie chce zapeszac, wiec napisze za kilka godzin...

Edytowane przez martinniemczyk (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.