Skocz do zawartości
Kraszan

Oring

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Utknąłem w martwym punkcie. Objechałem wszystkie okoliczne sklepy z hydrauliką, rurami i uszczelkami i nigdzie nie mogę znaleźć takiej malutkiej pierdółki do podłączenia węza elastycznego do elektrozaworu. Być może komuś się wala w skrzynce z narzędziami, albo ma stary niepotrzebny?

Problem w tym, że jeest oring metryczny 6mm, sprzedawany ze starym typem elektrozaworów systemu SERTO.

Wygląda to tak:

1149-oring 001.jpg

1149-oring 002.jpg

Po wciągnięciu tego na standardowy wężyk idzie na to nakrętka (tą mam):

1149-oring 004.jpg

Całość nakręca się na przyłącze elektrozaworu:

1149-oring 006.jpg

1149-oring 008.jpg

Pech chciał, że mam tylko jeden taki oring a próba zastąpienia go jakimś innym powoduje wyrwanie wężyka.

Poszperajcie u siebie, a może wiecie gdzie można taką pierdółkę kupić?

Chętnie kupię/odkupię/przyjmę/wymienię się na coś ;)

Z góry dzięki za pomoc.

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawałem i dwa oringi i trzy i dwia mniejsze i jeden duży i jeden mały i jeden duży.. jednym słowem próbowałem wszystkich kombinacji.

Niestety musi to być oryginalny element - to są takie jakby dwa pierscienie sklejone ze sobą... Znalazłem kontakt do firmy która sprzedaje SERTO w Polsce: http://www.rectus.pl/index.html , napisałem do nich maila w sprawie 2-3 szt. tych oringów (Klemmering) ale obawiam się, że to będzie potraktowane jak prośba do Microsoftu o jedną dyskietkę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to poszukaj punktu w ktorym dorabiaja uszczelnienia. Mi w takiej specjalnej maszynce dotaczali simmering do samochodu. Masz wzor wiec nie powinno byc problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gwint wewnątrz elektrozaworu jest również metryczny i wydaje mi się, że ma fi 6mm. Ale tego nie jestem pewien - wiem tylko, że metryczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce sie wymadrzac ale firma serato nie produkuje zlaczek z gwintem metrycznym sprawdz w katalogu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie bedziesz upieral wysle ci taki pierscien jaki tobie brakuje a sobie wkrece inna zlaczke ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thcskiba

Już zgłupiałem jaki to jest gwint... Poszedłem do Castoramy z elektrozaworem w ręku - zrezygnowałem ze znalezienia tego oringu więc chciałem wymienić cały zaworek który wkręca się w elektrozawór. Tam mądry pan z działu porad dobrał mi przyłącze takie jakie wkręca się w kran/wylewkę w zlewozmywaku (długie, wąskie) - próbowaliśmy osadzić to w gwincie elektrozaworu, niestety udało się tylko wkręcić dwa obroty. Po obejrzeniu padła diagnoza: to jest gwint metryczny, trzeba przegwintować. Drugi sepcjalista orzekł, że przegwintowanie na calowy odpada, bo będzie za płytki gwint i puści.

Na "śrubunku" wkręconym w elektozawór udało mi się odczytać tylko takie oznaczenie: SERTO 6-1/8 (na końcu nie ma znaczka ")

Natomiast na nakrętce, którą mocuje się wężyk do wkręconego zaworu jest wybite tylko "6." - co chyba sugeruje 6mm?

Przestałem już cokolwiek z tego rozumieć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - to może być taki rodzaj przejściówki - z 1/8" na 6mm (dlatego ten dziwny oring pewnie jest metryczny).

Gdybyś coś takiego znalazł i mógł wysłać za zaliczeniem będę bardzo wdzięczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kupię oficjalnie przez allegro. Przynajmniej po komentarzu przybędzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kraszan :

Tak - to mo?e by? taki rodzaj przej?ci?wki - z 1/8" na 6mm (dlatego ten dziwny oring pewnie jest metryczny).

Gdyby? co? takiego znalaz? i m?g? wys?a? za zaliczeniem b?d? bardzo wdzi?czny...

1/8" oznacza wielko?? gwintu calowego, natomiast 6 mm jest ?rednic? zewn?trzn? w??yka, kt?ry 'przyjmuje' z??czka.

gwint 1/8" wielko?ci? (?red. zew.) jest bardziej zbli?ony do M10 x 1.5, ni? do M6...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thcskiba

Już wolę obkupić się na zapas - wezmę od Ciebie z aukcji dwa niebieskie zaworki, a jak masz jeszcze z jeden/dwa te Klemmeringi to też wezmę na zapas - powiedz ile mam doliczyć do przelewu za te klemmeringi. (ale to już priva)

Dzięki @thcskiba za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.