Stani Zgłoś Napisano 6 Listopada 2014 (edytowane) Okrzemki to pierwszy objaw dojrzewania. Dobrze, ze sie pokazaly. Teraz trzeba odczekac, az znikna, lub sie wspomoc adsorberem silikatow. Musisz wiedziec, ze uzywajac kranowki, okrzemki nigdy nie znikna. Moze, jesli chcesz dluzej miec akwarium, warto zakupic refraktometr ? Moglabys latwo sprawdzac zasolenie. Trzeba je kontrolowac i codziennie uzupelniac odparowana wode (bo zasolenie bedzie sie zwiekszac). Dolewanie nie polega na chlupnieciu "uzupelniajacym" i jeszcze "lyk" na zapas. Powinno nastepowac powoli, kilka razy dziennie. Poza bakteriami nic bym nie dodawal. Nie robilbym nawet podmian wody (przez jakies 2 miesiace), zeby ja wyjalowic. Odpieniacz ustaw tak, zeby kubek oprozniac co kilka dni. Pamietaj, ze odlewasz wode "slona", wiec znowu trzeba pilnowac zasolenia. Proponuje wykonywanie "powolnych" ruchow. Kazda zmiana to przedluzanie dojrzewania. W miedzyczasie, warto troche poczytac forum. Edytowane 6 Listopada 2014 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
masters1623 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2014 Niestety w sprawie ślimakow i kraba nie pomoge ale jak juz zbiornik dojdzie do siebie to szczepkami miękkich wspomoge Pozdrawiam Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Cytuj Kostka 280L(80x70x50), sump 96L(80x30x40),odpienicz CruX IS-200, HQI 150w- 2x24 t5- 2x10w ledy., RW-8, Tunze 6015; nano 1600; wp-10, obieg NJ3000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moninija Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 Okrzemki to pierwszy objaw dojrzewania. Dobrze, ze sie pokazaly. Teraz trzeba odczekac, az znikna, lub sie wspomoc adsorberem silikatow. Musisz wiedziec, ze uzywajac kranowki, okrzemki nigdy nie znikna. Moze, jesli chcesz dluzej miec akwarium, warto zakupic refraktometr ? Moglabys latwo sprawdzac zasolenie. Trzeba je kontrolowac i codziennie uzupelniac odparowana wode (bo zasolenie bedzie sie zwiekszac). Dolewanie nie polega na chlupnieciu "uzupelniajacym" i jeszcze "lyk" na zapas. Powinno nastepowac powoli, kilka razy dziennie. Poza bakteriami nic bym nie dodawal. Nie robilbym nawet podmian wody (przez jakies 2 miesiace), zeby ja wyjalowic. Odpieniacz ustaw tak, zeby kubek oprozniac co kilka dni. Pamietaj, ze odlewasz wode "slona", wiec znowu trzeba pilnowac zasolenia. Proponuje wykonywanie "powolnych" ruchow. Kazda zmiana to przedluzanie dojrzewania. W miedzyczasie, warto troche poczytac forum. Czekam na refraktometr zamówiony przez lokalny sklep akwa. Coś długo idzie. Z tym brakiem podmian to nie wiem - mam błazenka, nie zaszkodzi mu..? Odpieniacz jakoś znowu dziwnie działa - bąbelki bulgocą ale nic przez "lejek" nie uchodzi... Czytam i czytam - w pracy kontrola, wszyscy tyłkami trzęsą a ja na nano-rafie siedzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 No to koleżanka nam przybyła. Jak nic zaraz będziesz większe akwarium miała... To zaraźliwa sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moninija Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 Niestety w sprawie ślimakow i kraba nie pomoge ale jak juz zbiornik dojdzie do siebie to szczepkami miękkich wspomoge Pozdrawiam Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk Razem ze skałą dostałam wczoraj przeróżne "bonusy": sporo małych rozgwiazdek - jasnych, ciemnych, drobnych ślimaczków, cuś co wygląda jak płaska fioletowa clavularia sp., jakieś małe "maczugi Łamignata", pulsujące rzęski na jednej nóżce a wszystko maciupeńkie - stosuję swoje nazewnictwo bo zionie ze mnie niewiedza;) Póki co obserwuję, a skała leży byle jak, bo nie chcę czegoś małego i niezidentyfikowanego przydusić... Jest fluorescencyjny zielony grzybek - raczej żywy bo jamochłonem swoim rusza, jeden niebiesko-fioletowy nie wiem czy przetrwa, jakieś ruchliwe wężowidła, fragmenty ognisto bordowej narośli na skale - ogółem masa kolorów dla odmiany... Nie mam pojęcia co jest co, pan telefonicznie opowiadał co tam mogę znaleźć, ale zebranie miałam akurat i słabo słyszałam:( Poczekam i zobaczę co wyrośnie. Pytanie 1: w tym pierwszym okresie świecić non stop czy można na noc wyłączyć? Pytanie 2: karmić to wszystko jakoś czy dalej tylko bakterie do wody dolewać..? I ostatnie: jeśli coś ewidentnie nie daje oznak życia usunąć czy dać mu szansę? No to koleżanka nam przybyła. Jak nic zaraz będziesz większe akwarium miała... To zaraźliwa sprawa. Ja już po cichu kombinuję... ale sza! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Razem ze skałą dostałam wczoraj przeróżne "bonusy": sporo małych rozgwiazdek - jasnych, ciemnych, drobnych ślimaczków, cuś co wygląda jak płaska fioletowa clavularia sp., jakieś małe "maczugi Łamignata", pulsujące rzęski na jednej nóżce a wszystko maciupeńkie - stosuję swoje nazewnictwo bo zionie ze mnie niewiedza;) Póki co obserwuję, a skała leży byle jak, bo nie chcę czegoś małego i niezidentyfikowanego przydusić... Jest fluorescencyjny zielony grzybek - raczej żywy bo jamochłonem swoim rusza, jeden niebiesko-fioletowy nie wiem czy przetrwa, jakieś ruchliwe wężowidła, fragmenty ognisto bordowej narośli na skale - ogółem masa kolorów dla odmiany... Nie mam pojęcia co jest co, pan telefonicznie opowiadał co tam mogę znaleźć, ale zebranie miałam akurat i słabo słyszałam:( Poczekam i zobaczę co wyrośnie. Pytanie 1: w tym pierwszym okresie świecić non stop czy można na noc wyłączyć? Pytanie 2: karmić to wszystko jakoś czy dalej tylko bakterie do wody dolewać..? I ostatnie: jeśli coś ewidentnie nie daje oznak życia usunąć czy dać mu szansę? He,he,he,usmialem sie,fajnie sie czyta . Trzeba bylo towarzystwo na zebraniu uciszyc i powiedziec,ze masz akurat wazniejsza sparawe,bo nie ulega watpliwosci,ze solniczka to sprawa powazna . Co do pytan,to: 1)w nocy sie wogole nie swieci normalna lampa,dobrze jest zainstalowac jakas jedna niebieska diode led,ktora bedzie robila za oswietlenie nocne, 2)niczym nie dokarmiac,wystarczy ze rybka dostaje, 3)ja bym ze skal nic nie usuwal i dal spokojnie dojrzec,a skale ustawil "docelowo". bez polskich znakow/mobilnie... Edytowane 7 Listopada 2014 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moninija Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 He,he,he,usmialem sie,fajnie sie czyta . Trzeba bylo towarzystwo na zebraniu uciszyc i powiedziec,ze masz akurat wazniejsza sparawe,bo nie ulega watpliwosci,ze solniczka to sprawa powazna . Co do pytan,to: 1)w nocy sie wogole nie swieci normalna lampa,dobrze jest zainstalowac jakas jedna niebieska diode led,ktora bedzie robila za oswietlenie nocne, 2)niczym nie dokarmiac,wystarczy ze rybka dostaje, 3)ja bym ze skal nic nie usuwal i dal spokojnie dojrzec,a skale ustawil "docelowo". bez polskich znakow/mobilnie... Skoro w kwestiach akwarium debila z siebie już na starcie zrobiłam to dobrze, że chociaż literacko zabłysłam;) Nie pomyślałam o diodzie - pokombinuję. Mam jakąś małą ampułkę Reef Booster - jeśli to to co myślę - wszystko przez noc powinno się tam rozbuchać na maksa - oczywiście jeśli mętna woda się wyklaruje i uda się coś zobaczyć, bo jak kropnęłam na próbę mleko 0% się zrobiło. Chociaż może tam już teraz wszystko bujnie rośnie, tyle, że nie widać Podsumowując wszystkie wskazówki od doświadczonych akwarystów - najlepiej ustawić najładniej jak się da, pilnować parametrów i nie przeszkadzać żeby ekosystem się ustabilizował a natura zrobiła swoje. Tylko skąd wziąć cierpliwość, skąd..? Do tego dziecko naciska na Pana Kraba i Patryka Rozgwiazdę. Póki co gram na czas i z ważną miną uciszam pseudo-akwarystycznym bełkotem - przecież pięciolatka nie zdemaskuje mojej niewiedzy;) Skąd właściwie wiadomo, że już koniec dojrzewania? Czy to się kiedykolwiek kończy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
omo323 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 jak naciska na pana kraba i na patryka rozgwiazde to wlacz spongeboba na nickelodeonie leci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) O jako takim końcu dojrzewania najlepiej świadczą wyniki testów. A jeśli chodzi o Reef Booster,to na taki litraż dozuje się dosłownie na krople,ale na tym etapie jest to,delikatnie mówiąc,pomysł nie najlepszy . A najlepszym specyfikiem na dojrzewania jest węgiel... doustnie dla właściciela akwarium . Edytowane 7 Listopada 2014 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moninija Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 O jako takim końcu dojrzewania najlepiej świadczą wyniki testów. A jeśli chodzi o Reef Booster,to na taki litraż dozuje się dosłownie na krople,ale na tym etapie jest to,delikatnie mówiąc,pomysł nie najlepszy . A najlepszym specyfikiem na dojrzewania jest węgiel... doustnie dla właściciela akwarium . Przyjmuję z pokorą A jeśli mój zielony grzybek puścił coś a la smużkę dymu i się zawinął/skurczył to czy on zszedł był czy tylko strzelił focha? jak naciska na pana kraba i na patryka rozgwiazde to wlacz spongeboba na nickelodeonie leci O nie, od tego się wszystko zaczęło! Udało mi się pstryknąć parę fotek. Może ktoś pomóc co to za osobniki? I czy aby żywe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
omo323 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 zdj 1 to xenia albo sarco zdj2 grzybek albo jakis lps zdj3 gabka zdj4 gabka zdj5 raczej nic z tego nie bedzie zdj 6 niewiem zdj7 rorowek chyba zdj 8 gabka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moninija Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 zdj 1 to xenia albo sarco zdj2 grzybek albo jakis lps zdj3 gabka zdj4 gabka zdj5 raczej nic z tego nie bedzie zdj 6 niewiem zdj7 rorowek chyba zdj 8 gabka Rany dzięki! Szkoda numeru 5 bo ładnie otwierał i zamykał to coś w środku - ale był moment że smużka jakby dymu z niego uszła i się skurczył A czy jest szansa że nr 6 to któraś calvularia ? Bo kojarzę, że o tym ze sprzedawcą rozmawiałam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
omo323 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 nr 6 jest miekki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moninija Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 nr 6 jest miekki? czy ja wiem - nie mam punktu odniesienia. Raczej jak kawałek skóry... Ale kojarzę jak poprzedni właściciel mówił, że u niego rósł na szybie - a to akurat takie płaskie i gładkie od spodu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xroksana22 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Okrzemki to pierwszy objaw dojrzewania. Dobrze, ze sie pokazaly. Teraz trzeba odczekac, az znikna, lub sie wspomoc adsorberem silikatow. Musisz wiedziec, ze uzywajac kranowki, okrzemki nigdy nie znikna. Moze, jesli chcesz dluzej miec akwarium, warto zakupic refraktometr ? Moglabys latwo sprawdzac zasolenie. Trzeba je kontrolowac i codziennie uzupelniac odparowana wode (bo zasolenie bedzie sie zwiekszac). Dolewanie nie polega na chlupnieciu "uzupelniajacym" i jeszcze "lyk" na zapas. Powinno nastepowac powoli, kilka razy dziennie. Poza bakteriami nic bym nie dodawal. Nie robilbym nawet podmian wody (przez jakies 2 miesiace), zeby ja wyjalowic. Odpieniacz ustaw tak, zeby kubek oprozniac co kilka dni. Pamietaj, ze odlewasz wode "slona", wiec znowu trzeba pilnowac zasolenia. Proponuje wykonywanie "powolnych" ruchow. Kazda zmiana to przedluzanie dojrzewania. W miedzyczasie, warto troche poczytac forum. Nie wiem jak jest w morski ale w slodkim uzywalam tylko kanowki i okrzemik milam max 6 dni i nigdy wiecej sie nie pojawily. ogolnie wszystcy w twoim poscie mili i pomocni zazdroszcz ja jak napisalam ze nabylam ekipe czyszczaca to zaraz polecialy gromy z nieba ze mam wziac wegiel doustie, ze maja zwierzeta wyrok i nawet ze w zbiorniku 2 miesiecznym - prowadzonym metoda probiotyczna AF wg instrukcji pewnie mam amoniak hehe. Edytowane 7 Listopada 2014 przez xroksana22 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moninija Zgłoś Napisano 8 Listopada 2014 Nie wiem jak jest w morski ale w slodkim uzywalam tylko kanowki i okrzemik milam max 6 dni i nigdy wiecej sie nie pojawily. ogolnie wszystcy w twoim poscie mili i pomocni zazdroszcz ja jak napisalam ze nabylam ekipe czyszczaca to zaraz polecialy gromy z nieba ze mam wziac wegiel doustie, ze maja zwierzeta wyrok i nawet ze w zbiorniku 2 miesiecznym - prowadzonym metoda probiotyczna AF wg instrukcji pewnie mam amoniak hehe. :)Może się ludziska ulitowali - bo pokajałam się na samym początku więc to mieliśmy już za sobą Wiedziałam, że durnot narobiłam i najzwyczajniej potrzebuję pomocy, żeby ratować co się da... Ale węgla też mi niektórzy poradzili zażyć Biorę to na klatę i wciąż liczę na dobre rady. Ale zauważyłam, że jak ktoś ma trochę inne podejście i tak po ludzku chce doradzić żeby jednak spróbować i nie przejmować się gromami to częściej pisze na priva. Ciekawe czemu? Pewnie presja nano-rafowego społeczeństwa jest tak wielka;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 8 Listopada 2014 Wegiel polecalem z zyczliwosci . Jako nocne oswietlenie kup sobie cos takiego --> http://allegro.pl/aq12-oswietlenie-akwarium-led-flux-nocne-regulacja-i4748553263.html ,bardzo fajna rzecz,przyklejane na przyssawki po zewnetrznej stronie szyby (mozna schowac za skala,chodzi tylko o to,zeby dawalo w nocy poswiate),no i ma zasilacz z potencjometrem,ktorym plynnie mozemy regulowac jasnosc swiatla. bez polskich znakow/mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moninija Zgłoś Napisano 8 Listopada 2014 Wegiel polecalem z zyczliwosci . Jako nocne oswietlenie kup sobie cos takiego --> http://allegro.pl/aq12-oswietlenie-akwarium-led-flux-nocne-regulacja-i4748553263.html,bardzo fajna rzecz,przyklejane na przyssawki po zewnetrznej stronie szyby (mozna schowac za skala,chodzi tylko o to,zeby dawalo w nocy poswiate),no i ma zasilacz z potencjometrem,ktorym plynnie mozemy regulowac jasnosc swiatla. bez polskich znakow/mobilnie... Życzliwość doceniłam;) Ledy obejrzałam. Rozważam;) Aktualnie skupiam się na walce z odpieniaczem - robi jak mu się zechce - to takie polskie I robię QUEST - w promieniu kilkudziesięciu kilometrów brak krabów i ślimaków... I martwię się Rhodactisem - zamknął się w sobie i kiepsko to wygląda. I gąbkami - ponoć je posiadam. A jak padną to skażą całe akwarium - a ja nie wiem czy żyją... Jak widać mam całą masę roboty. I kasa się topi - mała kostka a jak beczka bez dna;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemekNS Zgłoś Napisano 8 Listopada 2014 Monika jak będziesz w pobliżu nowej soli to zapraszam po szczepki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moninija Zgłoś Napisano 8 Listopada 2014 Monika jak będziesz w pobliżu nowej soli to zapraszam po szczepki Oo, dziękuję! Chociaż jak pomyślę, że nawet temat wyjazdu do Bolesławca muszę nieźle ugniatać, to kiepsko to widzę Czy ktoś może polecić sklep z morszczyzną we Wrocławiu? Dzwoniłam do Belio - podejrzewam jakąś ściemę bo na stronie pełna oferta od a do z wszystko dostępne od ręki, a pan mówi, że nic nie mają bo sklep jest w budowie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 8 Listopada 2014 A Trzmiel? Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moninija Zgłoś Napisano 8 Listopada 2014 A Trzmiel? Zapoznam się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wojtek66 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2014 piękne bogate życie, gdzie takie sprzedają? pozazdrościć! Udało mi się pstryknąć parę fotek. Może ktoś pomóc co to za osobniki? I czy aby żywe? Cytuj http://nano-reef.pl/...-za-nowe-450-l/ http://nano-reef.pl/...-mini-akwarium/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moninija Zgłoś Napisano 8 Listopada 2014 piękne bogate życie, gdzie takie sprzedają? pozazdrościć! Dałam ogłoszenie i zgłosił się nemo111, który likwiduje zbiornik i ma jeszcze sporo skały. Faktycznie, co zajrzę do zbiorniczka coś nowego spoziera na mnie;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moninija Zgłoś Napisano 9 Listopada 2014 Po szczegółach próbka całości - a przynajmniej większości. Wiem, wiem, TAK SIĘ SKAŁY NA RAFIE NIE UKŁADA, ale jakoś mi tak na razie pasuje, a jak pisałam wcześniej nie chcę czegoś przydusić. Siedzę i się gapię - najchętniej bym nie wstawała w ogóle - norma czy początki choroby..? Ciężko odejść bo właściwie na moich oczach różności się rozwijają. Okazało się, że coś co wyglądało jak skóra z fioletowego kurczaka to piękna clavularia - może da się zobaczyć na fotce: zaczęła wypuszczać piękne ośmioramienne kwiatki:) Cała rodzina łazi i miejsce w pierwszym rzędzie zajmuje na zmianę. Pan domu przemógł się i "przesadził" clavularię - pewnie dlatego zaczęła odżywać. Dziecina rybce piosenki prawie po angielsku śpiewa i film o Nemo razem oglądają... Dostajemy zbiorowego fioła. Strach pomyśleć co będzie jak parametry zaświrują i coś padnie. Parametry są jakieś dziwne: kH między 3 a 6 pH między 7,2 a 7,6 reszta w normie Tydzień temu kH było ok.15 Z czego to wynika? Zmiana skały? Po osiągnięciu przez mój zbiornik dojrzałości (jeśli w ogóle) mam obiecane: heteractis crispa i cerianthus. Poczytałam o nich i nie wiem czy dam radę. Co to znaczy, że bezpieczny dla akwarium przy zachowaniu ostrożności..? I jak się właściwie umieszcza takie zwierzę w akwarium w wybranym miejscu (oczywiście po aklimatyzacji). Czy trzeba je "mocować" do skałki, czy można umieścić na piasku? Są potrzebne jakieś rękawice gumowe? Im więcej czytam tym więcej mam pytań i wątpliwości;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach