bodziobsz Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) Witam. Akwarium mam założone od około roku czasu 100l plus około 20l sump. Niestety albo stety no3 i po4 mam na poziomie 0. Wodę podmieniam 10% na tydz. Może mam za bogatą sól nie wiem. Zasilenie 1.025 solą Reef crystals od około 9tyg. Wcześniej na IO miałem tak samo. Skimera nie mam. Algae scrubber odpalony jakieś 8tyg temu. Z corali posiadam goniopore, około 10 różnych grzybów, zoaski, xenie, jakaś zielona trawke, torcha, gorgonie, finger corala mam 3 clampsy na skale, z ryb nemo, babkę piaskowa, babkę na algi, 2 garbiki niebieskie, brzydala na aiptasie i 2tyg temu kupiłem bialobrodego w celu pozbycia się tych glonów (jak dorosnie to go odsprzedam lub powieksze akwarium ) coś tam skubie ale jest chyba za młody na to jeszcze. Z ekipy czyszczacej to 2 turbo ślimaki, 2 mitraxy, i jakieś 2 inne krabiki. Przed Algae scrubberem miałem jeszcze problemy z zielonymi glonami nitkowatymi ale po około 6tyg od uruchomienia zaczeły schodzić. Oświetlenie ledowe na diodach cree około 60w. Przez ten cały czas nic jeszcze mi nie umarło w akwarium, teraz tylko korale od jakiegoś czasu przestały rosnąć, pompuja się ale nie tak jak kiedyś i nie zabardzo wiem od czego. Macie może jakieś pomysły jak się tego pozbyć na stałe? Zdjecia robione 10min po zaśnięciu akwarium: Edytowane 2 Listopada 2014 przez bodziobsz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 Proszę, dołącz zdjęcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosciej72 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2014 Domyślam się że chodzi o briopsis oraz valonię, najlepiej wstaw zdjęcie bo trudno zgadywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2014 To są makroglony Caulerpa http://pl.reeflex.net/kategorie/47.html#Caulerpa I jest to bardzo ekspansywne. Niestety też to mam. Trzeba to wyrywać mechanicznie, powinno łatwo odchodzić. Najlepiej pencetką. Mozna też podnieść kH > 10. Ja podniosłem i trochę spowolniło to ich rozwój, ale nie zanikły. Inna metoda to pewnie zmniejszyć nutrienty i zagłodzć je, ale to może być trudne. Chętnie bym się dowiedział jaka ryba to je. Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 3 Listopada 2014 U mnie to z chęcią żółtek zjadał. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_Lublin Zgłoś Napisano 3 Listopada 2014 BORSUK Cytuj ............................................................................................ FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach