Skocz do zawartości
Qbiks

pierwsze morskie 33 l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono,

Na wstępie kilka słów o sobie. Akwarystyką zajmuję się od 25 lat.Przez ten okres czasu chyba jak większość tylko i wyłącznie akwaria słodkowodne. Praktycznie przez cały ten okres czasu zawsze miałem jakieś akwarium lub akwaria, w zależności od możliwości były to mniejsze lub większe zbiorniki lub też kilka jednocześnie. Moje zainteresowania nie ograniczały się wyłącznie do oglądania pływających rybek. Przez te wszystkie lata z powodzeniem rozmnażałem różne gatunki ryb (od najprostszych w hodowli gupików przez Neolamprologus brichardi, a na paletkach skończywszy).Zaopatrywałem również okoliczne sklepy zoologiczne w młode rybki mojego chowu. Przez wiele lat dojrzewała we mnie myśl, żeby w końcu zająć się akwarystyką morską i tak po wielu latach w końcu marzenia o własnej "mini rafie" stają się faktem. Ponieważ uważam się za laika w dziedzinie prowadzenia zbiorników słonowodnych postanowiłem skorzystać z doświadczeń i wiedzy doświadczonych kolegów akwarystów morskich i dla tego moja obecność na tym forum. Na początek swojej przygody z akwarystyką morską wymyśliłem, że zacznę od małego zbiornika (a to głównie dla tego że mniej bolą finansowo porażki i błędy). Zdaję sobie sprawę że podobnie jak w przypadku zbiorników słodkowodnych łatwiej utrzymać równowagę biologiczną w większym zbiorniku ale...błędy popełnione kosztują proporcjonalnie więcej w stosunku do rozmiaru zbiornika. Uważam, że jeśli nauczę się prawidłowo prowadzić zbiornik o niedużej pojemności to w znacznym stopniu będę potrafił zminimalizować błędy prowadzenia większego zbiornika. Tyle słowem wstępu.

Chciałbym skorzystać z rad "starych wyjadaczy" i zapytać czy wymyślona konfiguracja sprzętu oraz obsada będzie właściwa dla początkującego "zasolonego".

opis konfiguracji zbiornika:

akwarium: 46x24x30 cm ( takie aktualnie mogę przeznaczyć na poligon doświadczany)

oświetenie: Aquael Decolight Duo Marine

filtracja : Aquael FZN-3

odpieniacz: Resun SK-300

grzałka: aquael easyheater 50 W

I w tym momencie pytanie pierwsze : czy zasadne jest pakowanie do filtra odpieniacza i grzałki a jeśli tak to jak powinna wyglądać konfiguracja kaskady ( chodzi o to w które przegrody wpakować grzałkę i odpieniacz oraz co wsypać w pozostałą wolną?)

Zamierzam zakupić ok 3 kg żywej odgazowanej skały jak również żywy piasek (czy 3 kg skały to wystarczy?)

Jeżeli chodzi o sól i żywy piasek to wymyśliłem:

Aquarium systems reef crystal

Nature's ocean bio-activ live natural white

z dodatkowego "osprzętu"

filtr RO-DI

zastaw testów wody

Ponieważ litraż jest mały to zdaję sobie sprawę z tego że i życie będzie mocno ograniczone. I tutaj prośba do doświadczonych akwarystów : co i w jakiej kolejności należałoby wprowadzić do zbiornika - flora ( i o ile nie zostanę spalony na wstępie na stosie to może jakieś sugestie co do ryb ?)

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i merytoryczne porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie mały ten poligon doświadczalny będzie trudno utrzymać stabilne parametry. O rybach to raczej zapomnij.

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k_bad zgadzam się że litraż mały ale jak napisałem liczę na to, że o ile uda mi się zachować stabilność parametrów zbiornika w tak malym litrażu to powinienem sobie poradzić z większym. Zapytałem o ryby nie bez powodu bo czytając forum widzę, że w kostkach aquaela pojawiają się błazenki ... Powiem tak...Namiastka rafy jest sama z siebie tak piękna że warto hodować samą faunę a patrząc na piękne zbiorniki kolegów niedosyt powoduje że chce się również ryby... to jest tak jak z jazdą na nartach...zaczyna się na oślej łączce marząc o Alpach i w końcu w te alpy się jedzie ...Początki są zwykle trudne i jest świadomy tego. Dla tego też nie chcąc wpakować się na rafę płynąć..liczę na podpowiedzi doświadczonych kolegów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam również kaskadę fzn3 i zagospodarowałem w jej wnętrzu odpieniacz, grzałkę i watę. Uważam, że w przypadku kaskady nie ma sensu nic więcej kombinować. Co do odpieniacza to Resun nie ma zbyt pochlebnych opini, sam się nie wypowiadam bo nie używałem. Mam odpieniacz na kostkę i spisuje się bardzo dobrze. W wieku filtra wyciąłem otwór na kubek odpieniacza i drugi na grzałkę (wystaje jakieś 2 cm) Wyględa to dość estetycznie i co najważniejsze działa. Mam w 64 litrach dwa błazny dwa petrapogony, kraba percnona, parę ślimaków, korale miękkie, lps i sps (montipory), piasek bialutki i nie przyplątała mi się jeszcze żadna plaga (od 2 lat). Wszystko ma się dobrze i widać mnóstwo drobnego życia jak rurówki, wężowidła, spaghetti warms, wieloszczety. Wszystko rośnie i ma się dobrze mimo prostego sprzętu.

Co do życia to nie ma zbyt dużego wyboru w tej pojemności, może ze dwa apogony parvulus, jakiś krabik lub krewetka, ślimak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.