Skocz do zawartości
kolok2

Kostka 64l Gdańsk, Uda się?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie w tym tygodniu będę mógł myśleć o błaznach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na spokojnie tylko kup młodą parkę najlepiej i całkowicie zdrową, tzn bez zadnej białej kropeczki (ospy) Ja zrobiłem błąd bo z taką jedną kropką kupiłem pierwszą parkę i padl jeden, dokupilem kolejnego i padly wszystkie. Sprzedawca mi powiedzial ze to nic takiego a ja nie wiedzialem wtedy co to...

Młodą dlatego że zanim podrosną będzie spokój ale pózniej u mnie w 43L był młyn i się tłukły

http://nano-reef.pl/topic/64552-moj-blazen-oszalal-happy-end/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wrzucania korali to niektórzy na forum to już po miesiącu kupe korali i ryb nawpuszczali

myślę, że coś prostego to juz mógłbyś wpuszczać ale posprawdzaj parametry czy cykl azotowy Ci się już zamyka

tzn, czy parametry azotu sa na rozsądnie niskim poziomie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć i jak tam wszystko się rozwija? dasz jakies aktualne foto bo ciekaw jestem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno mnie nie było więc mała aktualizacja i kilka pytań na zdj

nr 1 jest coś i właśnie pytanie co i czy dobre złe pytanie

nr 2 na piasku pojawiło się trochę okrzemek tak mi sie wydaje że to one i za skałą z tyłu jest ciemna plama też z glonów co z tym zrobić i pytanie

nr 3 aiptasie rosną jest ich mnóstwo nie wiem co robić zwalczać chemią bo krewetek w trójmieście nie ma a na brzydala akwarium jest chyba za małe i pytanie

nr 4 jak i kiedy czyścić filtr w środku ceramika i bio balle a jeszcze pytanie

nr 5 czy jak robię podmianki nie regularnie to coś strasznego się może stać?

http://zapodaj.net/ae594905493e3.jpg.html

http://zapodaj.net/images/efd14c994ad24.jpg

http://zapodaj.net/cd06b049a21d8.jpg.html

Edytowane przez kolok2 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do aiptasi to krewetki mnie takich dużych nie ruszyły. Weź sobie wody RO zagotuj trochę, ja w mikrofali nawet zagrzałam mocno, i nabiera do strzykawki. Potem wstrzyknij centralnie w środek pyska, ukłuj i szybko wstrzyknij. Momentalnie się rozpłynie. Trochę wprawy i refleksu, a w dwa dni wszystkie usuniesz przynajmniej największe.

Pierwsza fotka to wieloszczet, ten niegroźny, czyści skały, choć większe ja wywalam jak wyjdą na piach. W podmiankach chodzi o uzupełnianie mikroelementów, choć póki co ja bym sporych podmiain nie robiła. Bakterie dales nie?

Fotka nr 2 mi się nie chce otworzyć, może to mój przesył... To nie pomoge.

A wodę miales z działającego zbiornika czy świeżą masz? Ja to krewetki jeszcze bym nie wrzucala. Zrób testy.

Kup ślimaki jakieś, zobacz czy przeżyją, potem krabika jakiegoś na glony, np mitraxa, byle nie srajdy pustelniki. Przy okazji kup jakiegoś miękkiego korala małego, np grzybka , zobaczysz jak będzie się miał. Może ktoś mógłby ci szczepke sprezentowac?

Edytowane przez Carolin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z korali na probe jakaś clavularie możesz wziąć, tez prosta w utrzymaniu. Albo zoa. Fajnie jakbys miał kogoś kto ci szczepki da za free. Do mnie masz daleko...

No i tak jak pisałam testy zrób. I napisz co ci wyszło. I wrzucaj życie, to juz dwa miechy :) ślimaki, kraba, pierwsze proste korale. Nie pakuj sie w szarobure, tylko kolorowe ładne :) grzybki, zoa... jak to da rade to wrzuc rybkę jakaś a potem krewetke.

Edytowane przez Carolin (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krewetka i krab już od 3 tygodni siedzą i dobrze się mają kraba mało widać ale z nimi tak zawsze jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ty już zasiedlaj życiem :) tylko stopniowo.. No i testy :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Ci szczerze powiem że w tym małym nie robiłem podmian prawie wcale bo wywalało więcej glonów po podmiance niż bez, dolewałem tylko RO i trzymałem poziom zasolenia. Poźniej dla korali stosowałem Grotech A,B,C i niczego im nie brakowało. W ceramice i ballach chodzi o to że osiadaja na nich bakterie jak to umyjesz to pozbędziesz się bakterii. Może wyjmij je tylko do pudełka z solanką z podmiany, otrząśnij z syfku i wsadz z powrotem, a cały filtr umyj.

Co do wieloszczetów masz pewnie kilka ale jak bedą miały co jeść zrobią się ich dziesiątki - ja je UWIELBIAM czyszą wszystkie resztki i syfek z piasku. dla mnie TOP 3 wieloszczety, spagetti worm i wężowidła wśród czyścicieli jak je masz to się ciesz :)

Aha i nie dotykaj gołą ręką wieloszczetów bo to podobno bardzo bolesne, wczoraj jak szczepiłem zoanthusy to dziabnęło mnie wężowidło, dość nieprzyjemne doświadczenie, polecam się zaopatrzyć w rękawiczki gumowe jak tam grzebiesz.

Jeszcze pytanko bo na zdjęciu dziwnie wyszło światło - miałeś niebieskie włączone ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.