patunho Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 Witajcie Chciał bym spytać co sądzicie o filtrach od Skiby z aquacoral.pl na żywicę DI .Sądzicie , że to ma sens taki filtr na 3L , 4,8 L ? Jakiego używacie sami przy waszych osmozach? Ewentualnie jak ma to sens to jakie widzicie różnice i jaki byście zastosowali przy zapotrzebowaniu ok 30L na dobę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 odpuść, ja przy 500-tce mam standardowy. Wymiana żywicy co 3 m-ce, prefiltry co pół roku i jest ok. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 a ja sobie buduje z rury kanalizacyjnej 110mm filtr do DI, te maluchy nie dosc ze bokami przepuszczają to jeszcze maja dosc krotki czas kontaktu zywica -woda, a im dluzszy tym skutecznosc wieksza. Jeszcze tylko nie wiem czy metrowy robic czy krótszy. Cytuj v.1 http://nano-reef.pl/...-salonowa-rafa/ v.2 start 31.08.2013: http://nano-reef.pl/...ps-500l-oceanu/ v3 Start 17.02.2014 na Zeovit, do likwidacji, życie zostanie przeniesione do nowego szkła w wersji 4. http://nano-reef.pl/...-z-zeovit-500l/ v. 4 wystartowane 12.12.2014 130x80 i 50 cm wysokosci zasolone AF Reef Salt, bakterie probiotyczne i azotowego cyklu na start, do tego CaralA, CoralE, Pozywka bakterii probiotycznych. http://nano-reef.pl/...ra-na-powaznie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 Zależy ile wody potrzebujesz, ja potrzebuje prawie 500l do samej podmiany 6l żywicy wystarcza mi ma pół roku. Przy mniejszym akwarium miałem 2l i spokojnie wystarczało aby nie marnować czasu co miesiąc na wymianę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 To tez zależy jaką masz wodę w kranie i ile jej potrzebujesz. Jednemu wystarczy 1 litr na rok czasu, a inny bezie wymieniał 3 litry co miesiąc Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walpie Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 Ja również zainwestowałem w większy bo woda u nas bardzo kiepska. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) Tez chcę mieć większy, zasypać z 3 l i zapomnieć że go mam. U mnie woda po osmozie ma średnio od 8 do 3. Edytowane 19 Listopada 2014 przez pio7 (wyświetl historię edycji) Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 odpuść, ja przy 500-tce mam standardowy. Wymiana żywicy co 3 m-ce, prefiltry co pół roku i jest ok. a jaki sens ma tak częsta wymiana?? u mnie jest od stycznia i TDS pokazuje 000 Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 Marku, a co to za wymiana, odłączasz Prefiltr, odkręcasz, wysypujesz zużytą żywicę i zasypuję nową. Zakręcam i szybkozłączką podpinam i wsio, 5 min pracy. Właśnie jutro będe wymieniał bo mi się zużyła. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 A co pokazuje TDS ? Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 0,01 i w zasadzie nie muszę wymieniać - zawsze do 0,02-0,03 czekałem ale żywica leży więc wymienie. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2014 a podeślij, ja tam jestem na takie propozycje otwarty Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patunho Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 Gdzie takie coś dostać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 Na 300l to przerost formy nad treścią. Jak chcesz mieć wodę żyletę bez mierzenia to zamontuj dwa korpusy 10' jeden za drugim i dwa wkłady z żywicą. Ja nie mierzę bo nie mam TDS przepływowego a mi się nie chce wyciągać za często konduktoetru, płukać sondy (zintegrowanej z pH metrem) i sprawdzać stanu żywic. Z racji tego, że woda jak przepływa przez wkład oczyszcza się z jonów i im dalej tym mniej zużywa żywicę (chyba że pochłanialność początkowych kulek została już wyczerpana) robię tak że co pół roku przekładam dalszy wkład z żywicą do pierwszego korpusu (bliżej ujścia z membrany) a nowy wsadzam na koniec, bliżej ujścia wody. Tak mam pewność że żywica będzie do końca wykorzystana, mam większą pojemność wkładów i tanie rozwiązanie. Choć filtr RO6 chodzi prawie non stop (herbata, zupa, żelazko itd) to woda przez DI idzie tylko do akwarium 460l+130l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 Na 300l to przerost formy nad treścią. Jak chcesz mieć wodę żyletę bez mierzenia to zamontuj dwa korpusy 10' jeden za drugim i dwa wkłady z żywicą. Ja nie mierzę bo nie mam TDS przepływowego a mi się nie chce wyciągać za często konduktoetru, płukać sondy (zintegrowanej z pH metrem) i sprawdzać stanu żywic. Z racji tego, że woda jak przepływa przez wkład oczyszcza się z jonów i im dalej tym mniej zużywa żywicę (chyba że pochłanialność początkowych kulek została już wyczerpana) robię tak że co pół roku przekładam dalszy wkład z żywicą do pierwszego korpusu (bliżej ujścia z membrany) a nowy wsadzam na koniec, bliżej ujścia wody. Tak mam pewność że żywica będzie do końca wykorzystana, mam większą pojemność wkładów i tanie rozwiązanie. Choć filtr RO6 chodzi prawie non stop (herbata, zupa, żelazko itd) to woda przez DI idzie tylko do akwarium 460l+130l Tez kombinowalem w tym kierunku ale podłącz miernik to się zdziwisz czy tak naprawdę na tym oszczędzasz. Jak na wskazaniu juz masz 001, czyli czas wymiany to już oba złoża są zużyte i wymiana jednego ani odrobinę nie przedłuża życia. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 Masz rację, jak już są jakiekolwiek wskazania na mierniku to wiadomo że już możliwości pochłaniania jonów przez złoże się dawno skończyły i przekładanie nic nie pomoże. Ja przekładam znacznie wcześniej niż by to wynikało ze wskazań miernika. Ta nie do końca wykorzystana żywica trafia jako pierwsza i dopycha się jonami bez przenoszenia objawów kończenia się żywicy na finalny odciek który przechodzi jeszcze przez nowe złoże a z racji tego że już jest mocno podczyszczony to tak długo jak stare złoże jeszcze zipie to nie zużywa nam świeżej żywicy. Dzięki temu cały czas mam odciek 000 i wymieniam żywice co ok 6 miesięcy ale okres żywotności zależy głównie od zużywanej ilości i jakości wody po membranie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 Wiec tak naprawdę to nie wiesz czy nie wymienisz i nie wyrzucasz jeszcze dobrego złoża. Być może po ciągnęło by dłużej gdybyś patrzył na wskazania TDS. Wiec zamiast oszczędzać być może na tym tracisz. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 (edytowane) No nie sądzę żeby komuś żywica wytrzymywała dłużej niż rok przy systematycznych podmianach. Moje wcześniejsze przy pojedynczym wytrzymywały 7-9 miesięcy. Teraz systematyczne mierzenie mam w poważaniu i wymieniam co 6 razem z serwisem całego układu, wymianą prefiltrów itd. Przy wymianie dobrze jest zapisać datę na korpusie, pomaga przy zawodności pamięci Edytowane 21 Listopada 2014 przez Aleksander (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 u mnie obecnie jest 11-ty miesiąc i tds pokazuje 000 co tydzień przelatuje przez żywice ok 100 l wody. Więc jaki ma sens wymiana po 6 miesiącach ? Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 21 Listopada 2014 Tez kombinowalem w tym kierunku ale podłącz miernik to się zdziwisz czy tak naprawdę na tym oszczędzasz. Jak na wskazaniu juz masz 001, czyli czas wymiany to już oba złoża są zużyte i wymiana jednego ani odrobinę nie przedłuża życia. I tutaj rozwiązaniem jest trzy punktowy TDS i wiemy kiedy która żywica się kończy i w tym przypadku ma to sens. A taka wymiana na pałę bez TDSa to jak wróżenie z fusów. Pomysł Daniela bardzo mi sie podoba - ale gdzie ja bym go postawił Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarkens Zgłoś Napisano 23 Listopada 2014 a ja sobie buduje z rury kanalizacyjnej 110mm filtr do DI, te maluchy nie dosc ze bokami przepuszczają to jeszcze maja dosc krotki czas kontaktu zywica -woda, a im dluzszy tym skutecznosc wieksza.Jeszcze tylko nie wiem czy metrowy robic czy krótszy. A to wlasnie nie będzie lepiej jak zrobić z rury o mniejszej średnicy nawet 50mm a dłuższy żeby woda miała więcej kontaktu z żywicą? A długość takiego filtra nawet 1,5 m Cytuj Akwa: 150l Opti + sump 92l + 13kg suchej skały Cyrkulacja: koralia evo 2800 + Tunze 6015.Obieg: AM EcoRunner 2700. Odpieniacz: Turboflotor 1000 na pompie NJ 2300 igła Oświetlenie: 6x24W T5: 4 niebieskie + 2 białe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach