Skocz do zawartości
Stani

Wysokie Ca

Rekomendowane odpowiedzi

Moze podam wyniki testow:

-Ca 500-600

-Mg 1350

-NO3 5

-PO4 0,05

-Kh 6

-Ph 7,9-8,2

Takie Ca mam od kilku miesiecy tylko na podmianach wody z sola Tropic Marin (bez pro). Ballingiem dodaje Mg. Reszta sama sie ustalila bez mojej ingerencji. Akwarium ma rok. 27 kg zywego piachu tez. Skala i korale miekkie pochodza z poprzedniego zbiornika. Jakies 7 miesiecy temu kupilem garsc szczepek ("2-3 cm oblamancow") twardych korali. Te niezle podrosly ale Ca jest nadal wysokie. Poniewaz ten sam poziom mierzylem testem T.M. a pozniej Salifertem - wynik jest prawdopodobny. Co robic ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę dwie pryczyny:

1. Piasek w sporej ilości uwalnia Ca

2. Lanie ballingiem magnezu sprzyja utrzymaniu się dużego stężenia Ca.

Skutek uboczny - niskie kh.

Chętnie poznam opinię innych kolegów.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniewaz bylbym sklonny z Toba sie zgodzic, a nie chcialbym zamknac tego watku, rowniez poczekam na opinie Twoich i moich kolegow.:)

To co - nie lac Mg ? Jak to tak ?

Czy sztuczne podniesienie kh nie grozi wytraceniem czegos innego ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może zrobic inaczej... przesań lać cokolwiek, ale w zamian za to często podmieniaj powiedzmy nie więcej niż 10% wody na raz, tak przez pewien czas.

PS Sztucznie zawyżasz Mg a boisz się podnieść kh? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za małe kh jak na 500-600Ca -podbij kh

Alex@ mi sie wydaje że wysokie Mg powoduje wyższy stopień pobierania Ca ale moge sie mylić :)

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna i tak.

Zeby sie wszystko nie rozjechalo.

Swoja droga ciekawe gdzie sie zatrzyma Mg. Bo Ca samo nie spadnie a szkoda mi je wytracac.

Poczekajmy na kolegow:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Stani masz spory zbiornik, myślę,że lepszym rozwiązaniem byłoby postawienie reaktora i miera wtedy wszystkie parametry łatwo jest kontrolować.

Jednak narazie próbowałbym podnieśc KH, bo jest bardzo niskie. myslę ,że obciązenie zbiornika kilkoma twardzielami :) obniży ca, które jest ppotocznie zwane złodziejem KH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani kh 6 to miałem jak nic na podnoszenie nie dodawałem tylko podmianki.Mam 18 kg zywego piachu 65 kg zywej skały ,mam tylko 4 twardziele. Używam takiej samej soli zwykłej zwykłej TM .Podmiany 10% co 10 dni.Ca mam płynne okolo 420 kh 10 i tylko dlatego ze dodaje preparat Am na kh i preparat na Ca i Mg okolo 30-40 mg tygodniowo .Mała obsada twardych i dlatego preparaty wystarczają ale bez nich jest zjazd Ca i kh jak w banku bo już to cwiczyłem przez paer dni. Nie wiem skad masz więc 500 wapnia nie wyrobi tyle na soli. Glony wapienne też przeca go ciągną. Bez dawania cóś na kh bedzie niskie może ono coś zaburza.Reaktor fajna sprawa i ja też się do niego przymierze jak zwiększe obsadę twardych.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Danek

Czytalem o akwariach w ktorych na samych podmianach Ca bylo 900 !

Czy kh 6-7 nie jest poziomem naturalnym ?

Czy jest mozliwe, ze test na Ca przeklamuje bo kh jest 6 ? Moze tego Ca tam wcale tyle nie ma ?

Ma ktos pod reka testy soli ? Zdaje sie, ze sa takie do zbiornikow z rybami w ktorych zawartosc Ca jest nizsze.

Zaczynam podnosic kh. Sztucznie:((

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stani nie podnosiłbym na twoim miejscu samego kh Czytałem artykuł na reefkeeping że raczej powinno stosować się zbilansowane preparaty które jednocześnie podnoszą kh oraz Ca. Do takich należą między innymi kalkwasser oraz używanie reaktora. Poza tym jeśli Ci wszystko dobrze żyje to po cholerę martwisz się kh.

Podnosząc same kh łatwo można zakłócić równowagę jonową Bedziesz miał np. 15 kh a wapnia 200. Przeciwiczyłem to na własnej skórze i naprawdę ciężko doprowadzić spowrotem do równowagi.np.sakro niby prosty koral a wcale mi się nie chciał otworzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez racja!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@muniek skąd masz takie informacje że kalkwasser podnosi kh?! Według mojej literatury jest wprost przeciwnie. Kalkwasser podniesie dość szybko ph oraz trochę Ca, a jeżeli zaczniesz lać go za szybko to odnotujesz gwałtowny spadek kh.

@Stani w jaki sposób sztucznie podnosisz kh ? Bufor czy balling?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@alex - masz racje ! w mojej literaturze też tak pisze! kalkwasser nie podnosi kh.

Aiptas mój wróg. 200l kłopotów ale miłych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@muniek

Stosunek kh do Ca w naturze jest wmiare stały. Przypadek staniego to jest właśnie zachwiana równowaga jonowa.

kh można podbić wodorowęglanem sodu, tanio i skutecznie. U siebie zawsze ballinga robie na oko i nie miałem problemów z zachwianą równowagą jonową, jak mam za małe kh to leje tylko pół ballinga (zresztą skład naturalnej wody morskiej też jest w różnych miejscach różny, a sztuczne sole też mają różny skład)

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Alex

"Stani w jaki sposób sztucznie podnosisz kh ? Bufor czy balling? "

Dodaje do dolewki natriumhydrogenkarbonat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i bardzo dobrze :) Proponuję wyprowadź na prostą kh i zacznij lać pełnego ballinga (no może bez pierwiastków śladowych) a utrzymasz zarówno Ca, Mg jak i kh na odpowiednim poziomie.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Alex.

Z tym laniem Ca to sie jeszcze wstrzymam:)

Z Waszych odpowiedzi wnioskuje, ze Ca powinno spasc po podniesieniu kh. O.K.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że kallwaser daję zbilansowną ilość jonów Ca oraz węglanowych, podobnie jak reaktor wapnia, w związku z tym nie rozwalimy równowagi jonowej i utrzymujemy zbilansowaną ilość jonów wapnia i węglanowych. Wg guru na reefkeeping nie powinno podawać się praparatów które podnoszą tylko wapń lub tylko kh i tyle.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

muniek ok, ale stani ma zburzon? r?wnowage jonow?, teraz to musimy wyr?wna?. Zgadzam si? z tob? ?e bufory nie s? remedium na wszystko ale podawane kr?tkotrwale i pod kontrol? moga pom?c zbilansowa? zwi?zki chemiczne i zblizy? si? z powrotem do sk?adu naturalnej wody morskiej.

Stani nie jestem na 100% pewnien ale prawdopodobnie b?dzie jak napisa?e?: spadnie Ca, wzro?nie kh, no i na razie lejesz tylko ten drugi roztw?r ballinga, a? do uzyskania odpowiednich parametr?w wszystkich mierzalnych wska?nik?w: Ca, Mg, kh, a w pewnym momencie musisz la? wszystkie roztwory ballinga. Pogadaj z rah'em, on jest dla mnie jednym ze specjalist?w, praktyk?w (oraz wilekim mi?o?nikiem :haha) met. ballinga i u niego to dzia?a - jego korale a? wychodz? z baniaka :) (nie ?eby im by?o ?le tylko tak szybko rosn?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Muniek, nie zgodze sie z toba ,że nie nalezy podawac preparatów podnoszących np.tylko wapń.

Więc jakie było by wyjcie gdy miałbyś Ca 370 a Kh 12.5.

Bez preparatu podnoszacego Ca w takim przypadku , gdy obsada koralowców jest spora nie ma innego wyjścia. Gdy ograniczysz wyciek z reaktora jeszcze bardziej spadnie Ca, a przy dużej zapotrzebowaniu spada bardzo szybko.

Miałem awarie reaktora i 3 dni nie pracował i kazdego dnia Ca spadało po 20 jednostek.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie czym zabrzylem te rownowage jonowa. Podnoszac Mg i wymieniajac 4% wody w tygodniu powinno sie wszystko wyrownywac.

Raczej sklonny jestem do tej teorii, ze 27 kg nowego zywego piachu tez dostarczylo Ca. Byc moze bylo tez przyczyna, ze NO3 i PO4 przez 3 miesiace bez odpieniacza i plukania mrozonki utrzymywaly sie na niewykrywalnym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.