Admed2 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2014 Witam Narazie kuracja wyglada następująco : 4-12-2014 : Podmiana wody 40 L, odessanie z piasku dino, podałem 60 ml biogro Zmiana oświetlenia : 4h t5, 3h hqi 5-12-2014 : 7:15 - podałem 8 ml wody h2o2 14:30 - 20 ml bakterii 6-12-2014 8:00 podałem 10 ml wody h2o2 9: 00 bakterie po 20 ml 7-12-2014 11:00 - odpieniacz wywala na potegę syf. Ale jasny bardzo 11:10 podałem znowu wodę 10 ml h2o2 11:00 redox na poziomie 272 12:00 redox na poziomie 344 12:00 odciek z odpieniacza juz 6,5l i zaczyna zwalniać 12:17 wylałem jeszcze 1,5 L z odpieniacza 18:00 podałem 20ml bakterii 8-12-2014 7:00 - woda h2o2 15ml 12:00 redox 662 Dzis chce włączyć jeszcze lampę UV bo narazie nie widać efektu . Dino jak było tak jest. Myślicie ze UV to dobry pomysł ? Cytuj akwarium 150x50x50, Sump 120x40x40 Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5 Cyrkulacja : Tunze Obieg : Tunze 1073.040 Sterowanie : Profilux II Reaktor wapnia : Deltec FP509 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2014 Z ciekawości, jaki masz piasek? Wysłane z Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admed2 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2014 40 kg Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White Cytuj akwarium 150x50x50, Sump 120x40x40 Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5 Cyrkulacja : Tunze Obieg : Tunze 1073.040 Sterowanie : Profilux II Reaktor wapnia : Deltec FP509 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trexPro Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2014 gdybys zaciemnil zbiornik,nie robil podmian i karmil 50%, lal bakterie to wierz mi ze po tych pieciu dnich co robiles kuracje h2o2 po dino by nie bylo sladu. ja po 3 dniach nic nie mialem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2014 Z tymi podmianami to bez przesady, uważam ,że częste podmiany wcale nie służą pozbyciu się plagi.,Zmniejszenie oświetlenia jak najbardziej, ograniczenie karmienia do minimum również.Jak lejesz bakterie to odpieniacz moim zdaniem psuje całą robotę bakterii. Zwiększenie cyrkulacji byłoby bardziej na miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2014 (edytowane) 40 kg Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White Ciekawostka. Może to zbieg okoliczności (na 99,9%) ale mam podobny problem od momentu wsypania tego samego piasku. Mój piasek miał uszkodzone opakowanie. Cały czas syf na piasku. Babki, ślimaki i inne pomagają ale na chwilę. Tylko na piaku. Skała, korale czyste. W pracy mam akwarium na tej samej wodzie, ale z suchym piaskiem AM i jest bialy. Teraz odsysam ten żywy, zasypie akwarium AquaMediciem i zobaczę co się stanie. Edit. Bujam się z tym syfem już półtora roku :-) Wysłane z Tapatalk Edytowane 8 Grudnia 2014 przez SzymonH (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trexPro Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2014 napisalem zeby nie podmienic wody jak sie ma dino. 1. cyrkulacja max 2.lej bakterie x2 3.zaciemnienie zbiornika na dwa dni,potem swiec 60% niebieskim swiatlem przez 4-6 godz i znowu jeden dzien zaciemnienie, potem normalnie 4.przez okres kuracji ogranicz karmienie do 50% 5. NIE podmieniaj wody przez 2 tyg, po tym czasie zrob podmiane 5% a potem normalna. u mnie to dzialalo, dziala i napewno bedzie dzialac. tobie tez pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2014 napisalem zeby nie podmienic wody jak sie ma dino. 1. cyrkulacja max 2.lej bakterie x2 3.zaciemnienie zbiornika na dwa dni,potem swiec 60% niebieskim swiatlem przez 4-6 godz i znowu jeden dzien zaciemnienie, potem normalnie 4.przez okres kuracji ogranicz karmienie do 50% 5. NIE podmieniaj wody przez 2 tyg, po tym czasie zrob podmiane 5% a potem normalna. u mnie to dzialalo, dziala i napewno bedzie dzialac. tobie tez pomoze. no z tymi bakteriami razy dwa to bym uważał... jeszcze bez podmian... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trexPro Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2014 ja podczas kuracji lalem podwojna dawke pro bio S. zapomnialem napisac ze odpieniacz na mokro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dita Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2014 Miałem kiedyś dino i u mnie zadziałało minimum podmian do tego stopnia że nie miały się czym żywić i zeszło. Teraz na nowo robię inny baniak i pewnie też mnie dopadnie ta plaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TABUX Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2014 Miałem kiedyś dino i u mnie zadziałało minimum podmian do tego stopnia że nie miały się czym żywić i zeszło. Teraz na nowo robię inny baniak i pewnie też mnie dopadnie ta plaga Dita uważaj w nocy bo dino atakuje po 24 w nocy a mieszkasz blisko cmentarza więc wszysko możliwe:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admed2 Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2014 Dalsza walka wyglada następująco: 12-12-2014 19:00 zaciemnilem całkowicie baniak i dałem h202 - 20 ml Odpieniacz oczywiście cały czas na mokro Włączyłem UV 21:00 fito dla korali 60 ml Planuje zaciemnienie utrzymać przez 50h i włączę na 6h t5 Dino jak było tak jest nie widać różnicy. Odessam to jest ładnie ale po dniu wrac do normy. Moze złe odsysanie ( bez podtekstów ) Cytuj akwarium 150x50x50, Sump 120x40x40 Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5 Cyrkulacja : Tunze Obieg : Tunze 1073.040 Sterowanie : Profilux II Reaktor wapnia : Deltec FP509 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bleq Zgłoś Napisano 13 Grudnia 2014 u mnie walka z tym syfem trwala prawie 3 miesiace i dopiero zaczelo sie poprawiac dajesz pozywienie dla dino ktore zjada wszystko a inne mikroorganizmy nie maja co jesc i sie wycofują u mnie poskutkowala cierpiliwosc o odsysanie co 2-3 dni dlugą rurką tak by nie wkladac za czesto lapy do akwa bez podmianki przez te 3 miesiace. tyczy sie rowniez odsysania ochodów paprochów i innygo syfu dodatkowo lalem bakterii ile wlezie Karmienie ograniczylem do kilku granulek suchego dziennie tak ze blazny wszystko zjadaly , nic nie spadalo na dno. i niech cie ręka Boska broni od lania algaekillerax - krewetki lecą od kopa!!!! Po tych prawie 3 miesiacach zrobilem malutką podmianke 5% korale troche odzyly dokupilem sobie troche korali, podalem reef boostera i na szczescie nie spowodowalo to zadnej zmiany zrobillem podmianke po podaniu rb tez 5% teraz lece 3 tydzien bez podmianki znowu i wyglada na to ze dino sie mocno wycofalo gdzieniegdzie pojawiają sie male pęcherzyki ale mysle ze pożyteczne organnizmy juz zdominowaly plage poza tym namnozyli mi sie asteriny a one skalke z wszystkiego czyszczą pzdr Cytuj Jaminik 200 GT:) 240l w obiegu , dluugie na 1,7m. Pompownia Jebao. 320W T5 Skała 90% ceramika Życie - po wielu porażkach - Zadowolone i w koncu rośnie !! Błazny w związku mieszanym, Ptera LGBT, Jaśka z Rewolwerem, Wargatek Struś , Baca i wesoła rodzinka Krewetek. w planie male DSB i refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach