Skocz do zawartości
MisieKartuzy

Akwarium z OPTIWHITE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Przymierzam się do klejenia akwarium i zastanawiam się czy jest sens stosowania szkła OPTIWHITE zamiast standardowego OPTIFLOAT, które ma zielone zabarwienie. Wiecie może, czy różnice są widoczne, czy tylko katalogowe?

PZDR!

W 60-tce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest, zależy tylko jaką grubość będzie miała szyba.

Zobacz tu : http://thewald.webpark.pl/optiwhite.htm

Akwa 140x70x60 OW, SUMP 100x50x40 LR 60kg, obieg NewJet 4500, 2xTunze 6105+2x6095,odpieniacz DIY alaBK200 z Tunze 9420.040, 10x54W w T5, Profilux II, pompy dozujące GHL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznice sa. Sam mam optiwhite. Przy malej grubosci roznicy nie widac. Dodatkowa zaleta jest brak wzmocnien nawet przy wiekszych zbiornikach, ale mozesz tez kupic np w sklepie malawi czystsze szklo od float i ma lekko niebieskie zabarwienie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jest sens dawać szklo opti white do akwarium 360l z szyby 10mm??

i może ktoś będzie zorientowany ile "+ -" kosztuje taka szyba 120x50 10mm optiwhite??

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raffy - pi razy drzwi to bedzie około 120zł. Wliczyłem cene polerowania krawędzi.

Tylko jest jeden mały problem. Jak zapytasz szklarza o optiwhite to ujrzysz rozkosznego karpika:)

W 60-tce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie warto. Lepiej kupic oczyszczone, a takie z tego co wiem to sciagamy z Czech. Cena jest od 2-3razy wyzsza samego szkla, poniewaz wiercenie otworow czy cos to podobna cena, ale OptiWhite powinno sie na brzegach wygladzac w odwrocone 'u', wtedy przy otwartym zbiorniku widac efekt najbardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MisieKartuzy dlaczego sadzisz ze jak zapytasz szklarza o szklo optiwihite to ujrzysz rozkosznego karpika ??

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym rozkosznym karpikiem, to zalezy od wielkosci i "jakosci" zakladu.

Nie oszukujmy sie, male zaklady swiadczace /uslugi dla ludnosci/ specjalizuja sie w tanich materialach, bo i tak nikt nigdy o nic innego nie zapyta.

Sam bylem u szklarza w Warszawie na Tarchominie, i na pytanie o czyste szklo dostalem odp. "wezmie sie rozpuszczalnik i sie dokladnie umyje" :Dozingoff

a jak zaczalem tlumaczyc ze chodzi o czystosc samego szkla a nie powierzchni to uslyszalem "to ja pokaze szklo, a klient (w sensie ja) obejrzy i sam sobie wybierze ktore mu odpowiada".

Ale w wiekszych zakladach lub hurtowniach, albo sklepach akwarystyczncyh wspolpracujacymi ze szklarzami beda wiedzieli o co chodzi.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek masz racje i zgadzam sie z toba a to dlatego ze sam pracuje w zakladzie szklarskim jakies 8lat i co nieco wiem na temat tego szkla ale jest to szklo bardzo drogie i malo kto je zamawia

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest ogromna.

Mam zbiornik 300 litrów ze zwykłego szkła (12mm) i 165 z optiwhite (10mm).

Nawet nie ma porównania - ten z opti jest po prostu przezroczysty. Do czasu jak nie miałem porównania wydawało mi się, że ta 300ka też nieźle wygląda. Ale jak teraz spojrzę to cieszę się, że dopłaciłem do opti.

Jeśli szukasz wariantu trochę bardziej ekonomicznego to z opti możesz przecież zrobić tylko szyby boczne i czołową a tył + dno ze zwykłego.

Różnica w cenie szkła to jeśli dobrze pamiętam praktycznie * 2 więc nawet 2 szyby zwykłe sporo obniżają cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też potwierdzam ,że róznica jest ogromna. Myślę, że zbiornik rafowy powinien być wykonany tylko z takiego szkła , przynajmniej przednia i boczne szyby. Warto dopłacić i oglądac korale w naturalnych kolorach.

Kiedyś pierwsze akwa 360l miałem z normalnej szyby , później nastepne 720l i 1200l mam z optiwhite i przyznaje ,że nie wyobrazam sobie innej szyby do obserwacji tych bajecznych kolorków.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R@f@ł - pytasz mnie o karpika. Jak zapytałem o szkło to po dłuższym namyśle szklarz skojarzył (zaocznie) o co biega. Ale o wycenie to Z jak zapomnij.

Hurtownia w gdańsku nie ma i się nie zanosi aby mieli.

Natomiast jak już usłyszę wycenę w firmie, która robi akwaria to od razu szukam czegoś, na czym mógł bym usiąść.

Z malawi dostałem w miare przyjemną ofertę, ale nie z optiewite, tylko z szkła guardian.

W 60-tce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MisieKartuzy to szklo guardian, jest oczyszczonym float o czym juz pisalem. Jest bardzo przyjemne w odbiorze. W ramach oszczednosci mozna z niego zrobic baniak. Jezeli bym stawial duzy to bym myslal nad zrobieniem akwa wlasnie z tego szkla, ewentualnie z tego szkla tylko przednia szyba z optiwhite.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj baniaczek 600 litrow jest z tego szkla guardian. kleil go wspominany tu thewald i sam stwierdzil ze nie warto wydawac dwa razy wiecej kasy na opti white. ja osobisce nie widzialem na zywo opti. ale widzialem porownanie guardiana i zwyklego float bo z niego mam sumpa. szkielko przyjemne w odbiorze i w cenie.

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikogo nie namawiam, bo wiadomo ze pieniadze nie leza na ulicy i wydaje sie latwo, gorzej zarobic, ale ....

cena baniaka nawet z opti white (nie mowie, ze caly-bo nie trzeba, wystarczy te szyby przez ktore sie patrzy) to i tak jest stosunkowo niewielki wydatek w porownaniu do CALOSCI (w kontekscie kilku lat) kosztow akwarium morskiego.

Swiatlo jak sie nie bedzie podobalo to mozna zmienic, sprzet i osprzet mozna dowolnie wymieniac, zycie tak samo,

od biedy, jak zywa skala nie spelni oczekiwan to tez mozna sprzedac taniej i kupic nowa.

Ale jak baniak (lub stelaz) nie bedzie spelnial oczekiwan to SORRY, NIC JUZ SIE NIE DA ZROBIC !!!!!!

Wyznaje pewna sentencje: Nic nie jest tak kosztowne jak oszczedzanie.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.