Skocz do zawartości
Kraszan

Żywica jonowymienna

Rekomendowane odpowiedzi

Dołożyłem moduł DI.

Przeszło przez nią ok. 700 litrów. Dowiedziałem się, że w związku z przebiegiem, zywica jest już do wymiany.

Wy też tak często wymianiacie/recyklingujecie swoje zywice? Przecież ja niej zbankrutuję!

Gdzie to wogóle dokupic, ewentualnie jak zregenrować?

Co ile powinno się ją wymieniać?

Czy to jest popularna "symfonia złota" sprzedawana na Allegro? Coś słyszałem o dwóch składnikach... Możecie mi troche rozjaśnić w tej kwestii?

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki ppm przed i za zywica ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety - nie dorobiłem się jeszcze TDSa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poczatku uzywałem MB400 ale wytrzymywała tylko 3-4 tyg i trzeba było wymieniać , po 200-300 litrach tds pokazywał 003. Czyli towar albo regenerowany albo kiepskiej jakości, teraz kolega przywozi mi z Niemiec i jest ok wystarcza na jakies 1400-1500l.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale stosujesz dwa składniki? Jak to się miesza? 50:50?

Znalazłem w necie po 4,83 za kg. To może od razu wezmę z pół tony? Przeciez ja mam zapotrzebowanie ok. 40 hektolitrów rocznie wody RO/DI...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
andrniew :

Na poczatku uzywałem MB400 ale wytrzymywała tylko 3-4 tyg i trzeba było wymieniać , po 200-300 litrach tds pokazywał 003. Czyli towar albo regenerowany albo kiepskiej jakości, teraz kolega przywozi mi z Niemiec i jest ok wystarcza na jakies 1400-1500l.

pozdrawiam

andrniew czy to nadal jest MB400? Moja też wytrzymuje niewiele.

Moze wartoby zastanowić się nad trwalszą alternatywą bądź lepszymi prefiltrami hmmm...rzeczywiście Kraszan na RO+DI mozna stracić fortunę szczgólnie przy większych akwariach. Co to za żywica za 5 plnów?

Pytałeś o rodzaj żywicy...Purolite MB400 jest mieszanką dwóch rodzajów żywic anionitowej i kationitowej (wychwytujące aniony i kationy zw.chemicznych) Według mnie zamiennik do w/w musi równiez spełniać ten warunek, najlepiej byłoby zastosować filtr dwukolumnowy z dwoma rodzjami żywic osobno (dzięki temu jest szansa na regenerację). Ostatni właśnie z powodu niewiedzy czy ta moja żywica jeszcze oczyszcza czy już oddaje co skumulowała zakupiłem TDS, bo zaczęło mnie już irytować to zgadywanie. Zdaje się Kraszan że ten zakup również cię nie ominie...

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to szanowni forumowicze - może uda się zrobić kolejny zbiorowy zakup? Trzeba by najpierw rozszyfrować symbole tych zywic, ale są to resztki, niektóre na granicy terminu waznosci. Tu jest wykaz tych chemikaliow:

http://surowce.chem.pl/

Wychodzi na to, ze jesto MB50 - mają tego 560kg...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.