Skocz do zawartości
Simon

Kolejny raz glony - typ 'zielone' ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem juz wczesniej prawdziwa plage egipska wszelkiego rodzaju glonow pomimo sporej ekipy krabow, slimakow itp - pomogly zmiany w oswietleniu i drugi pokolec.

Teraz mam inny problem - zielone glony, ktore pokrywaja wszystkie skaly w miejscu gdzie jest silna cyrkulacja. Nie sa to zielone nitkowate, nie mozna ich praktycznie 'zdrapac' czy oderwac. Zwiekszenie cyrkulacji nic nie da, bo powstaja wylacznie gdzie jest silna. Redukcja oswietlenia tez nic nie da, bo powstaja od samej powierzchni po dno (50cm), natomiast pod powierzchnia w miejscach gdzie miejscami jest slaba cyrkulacja ich brak i sa czysciutkie skalki. Mam skaly z wielu zrodel i dotyczy to kazdego typu (po reef bones wlacznie). Dzieki za podpowiedzi i licze ze kolejny raz pomozecie :-).

Baniak ma 350l, ryby - yellow i regal tang, 3 chromisy, algeblenny, spotted mandarin (mam go ok 2-3miesiace-szybko rosnie), byl cooperband ale zniknal (przekopalem skaly i nic!), 2x czyszczace, 2x peppermint, 1xblue legged boxer, 1x rozgwiazda piaskowa, 4 typy krabow , rozne slimaki, xenia, grzybki- biale, zielone, brazowe, fluorescencyjne zielone, fuffy; sarcophython, green star polyps, green/red/brown polyps, gorgonia - pomaranczowa i purpurowa, devils hand leather. I NAJWIEKSZA ozdoba nabyta 2 tygodnie temu - Electric Flame Scallop. Nawet moja polowka jest zachwycona!- wrzuce pozniej gdzies wideo ale ze slabej cyfrowki.

180x75x75 + sump 240litrow + fragowe 150x60x20, 2x400W+8x39W, Fragowe 6x54W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze zdjec wydaje mi sie ze nie. Moje na pewno nie sa bujne, wyglada bardziej to tak jakby pomalowac skaly. Nie odrastaja od skaly, to raczej zielony nalot, ktory jest bardzo ciezko zeskrobac i nie do konca sie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze byc taki rodzaj cyano. Czesto takie wystepuja w b.czystej wodzie. Czy masz pod reka jakies testy?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezbyt wiele i czesc moze byc starych Poza tym mnie krew zalewa jak w zaleznosci od marki sa inne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i cjano, chociaż one raczej nie lubią silnej cyrkulacji właśnie. A jak u ciebie rosną te fioletowe algi wepienne te na skałce? czy te zielone rosą na nich czy tylko na gołęj skale? Jeśli słaby jest wzrost glonu wapiennego yo moze coś z wapnem i magnezem jest nie tak. Może warto sprawdzić ph i trochę podnieść, czasem pomaga.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wapienne sie trzymaja-tzn nie zanikaja ani sie nie rozrastaja , no moze minimalnie od spodu skalek. Zielony nalot wypiera praktycznie wszystko - nie chwyta sie jedynie koralowcow. Zredukowalem karmienie, pokolce wziely sie bardziej za skubanie, jak na razie efektu nie ma ale zobaczymy. Ciezko mi ustalic co to za gloniska bo praktycznie jedynie wybarwiaja skale, nie maja jakichkolwiek przyrostow(mikroskopu nie mam niestety) i nie daja sie oderwac. Moze by pomoglo szorowanie szczotka ale nie mam zamiaru niszczyc sobie skalek i zycia na nich. Dzieki za porady i czekam na jeszcze :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy poza podmianami wody jeszcze cos dodajesz do akwa:(aminokwasy, elementy sladowe itp.) ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wapno, magnez, jod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę temat :clowning. U mnie również pojawiły się takie glony. Tzn, zielony nalot na skale:/. Nie wiem z jakiej przyczyny. Parametry w normie, jedynie kh mam ok. 6-7. Ale już podbijam. NO3 i PO4 mierzone salifertem 0. Od czego te glony powstają i jaka jest z nimi walka. Czyżby za czysta woda?? Wszelkie sugestie mile widziane:)

pozdro Grzegorz

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
#75810 Stani :

Czy poza podmianami wody jeszcze cos dodajesz do akwa:(aminokwasy, elementy sladowe itp.) ?

Myślisz Stani że dodawanie amino może wpłynąć na pojawienie sie zielonych ?

130x64x60, ReefOctopus RO-PS3000Int, 2x150, 4x54, BP, OR3500, 21000 l/h, SPS, LPS, Zoa, Tubi.

czerwiec 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze moze.

Z zasady bylbym ostrozny z wszelkimi dodatkami. Normalnie to podmiany wystarczaja. My sie zapominamy i zaczynamy "pedzic" nasze korale. Potem wyrastaja, trzeba powiekszac zbiornik i tak w kolko.

Co innego kropelka "czegos tam", tak dla spokojnosci nerwow a co innego dawki zalecane przez producenta.

To samo dotyczy zbiornikow z lub bez NO3 i PO4. Odrobina tych drugich zwalnia nas od dodawania czegokolwiek, poza obligatoryjna kropelka jodu... Dlatego uwazam, ze przy "zerowych" parametrach, akwarium jest trudniejsze do prowadzenia, poniewaz trzeba lac dodatki i przede wszystkim "wstrzelic" sie w wielkosc dawek, a to moze potrwac i w miedzyczasie wzbogacic nas o rozne, niekoniecznie chciane doswiadczenia.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zaciemnił ..........

180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI

+ niebieskie 2 x 54 + LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.