Skocz do zawartości
Lukasz.PL

Moje 60 litrow :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zamieszczam kilka zdjec i filmik. Na dole troche opisu.

Zdjecia sa powlozeniu skaly i woda z deczka metna.

Rafa001.jpg

Rafa002.jpg

Rafa003.jpg

durso0311yl.jpg

Moze nie jest najpiekniejszy, ale dziala i spelnia swoja funkcje. Na gorze sa fotki jak dziala, a tutaj jest filmik (jedna kostka byla na gorze tymczasowo podczas robienia filmiku, ale obie juz sa na dnie)

Klikac i ogladac :-)

Odpieniacz.

Dzisiaj dolozylem 4kg skaly od Tomka. W sumie jest 19kg.

Tak ze 20-30deko wlozylem do sumpa aby Krabi mial po czym chodzic i dzisiaj juz wyszedl spod pompy. Na razie go karmie dwa razy w tygodniu kawaleczkiem ryby :-) Jest wesoly i nieraz rozmawiamy :-)

Robie podmiany wody raz na tydzien po 5 litrow czyli niecale 10%. Dzisiaj byla pierwsza, ale druga zrobie w niedziele i pozniej w piatek i co piatek juz bede robil.

Dolewka od Jarka doszla i wyglada oraz dziala super :-) Jeszcze raz wielkie dzieki :-)

Mysle, ze skala zostanie tak jak teraz poniewaz wszedzie jest cyrkulacja, raz mocniejsza raz slabsza. Cyrkulacji mam okolo 1700 litrow na godzine, co przy 60 litrach robi swoje :-)

Acha. Co do chlodzenia, to chodza non-stop dwa wiatraczki 2500obrotów/minutę. Parowanie jest spore, ale daje rade dolewka :-) Temperatura jest 25oC ale grzalka nieraz sie zalacza. Co mnie na przyklad wczoraj zdziwilo mile :-)

Ta gabke wyjalem jeszcze. Z glupoty ja chyba wlozylem i mialem w sumpie nierowny poziom wody. Teraz jest cacy.

Majano ubilem Tropic Marin Elimi Aiptasi i nie widac ich do tej pory, natomiast wybilem tez z 20 aiptasi, ale jednej nie moge ubic. Juz dwa razy ja probowalem czy trzy i nic.

Dzisiaj jeszcze ustalilem zasolenie na 36 o/oo, ale nie wiem czy nie obnizyc do 34. Jakie jest u Was?

Ide spac poniewaz jest pozno :-) Jak widac caly czas sie cos dzieje w akwarium. Ruroweczka moja kochana rosnie sobie i wydaje sie byc po tygodniu ciut wieksza :-) Kielze i rozne robaczki sie mnoza czyli jest OK :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lukasz.PL :

Dzisiaj zamieszczam kilka zdjec i filmik. Na dole troche opisu.

.....

Cześć

A jakie wymiary akwarium ?

Powiem Ci że jeszcze nie widziałęm filmu z odpieniaczem ale szukałem na zdjęciach kubełka na "syf" :)

Akwarium robi wrażenie wiekszego jednak jak napisałeś że masz tam 19 kg skały to byłem w szoku ja u siebie mam około 20kg i jeszcze w panelu około 0,5kg (której cały czas ubywa - niestety)

Moje akwarium ma około 108-109l a panel ma około 32l

Żałuje troszkę że nie zrobiłem jak Ty sumpa wody wiecej w obiegu (144 + sump) ale już miałęm dawno kupioną szafkę do której był by problem włożyć nawet małego sumpa.

Powracając do skały zobacz ile mi miejsca zajmuje te 20kg http://www.nano-reef.pl/pfs.php?m=view&v=1144-cale%20akwarium.jpg

Czekam teraz na fotki po ododaniu zwierzaków :)

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wlozylem na poczatku 15 kg, to mialem 2/3 w zbiorniku i prawie do przedniej szyby, ale ulozylem ja tak, ze zajmowala mniej, po dodaniu 4 kg przy ukladaniu skruszylem ja i powypelanialem niektore przestrzenie za skala i sam zdziwilem sie, ze jak mozna miejsce zaoszczedzic. Mi chodzilo bardziej o material filtracyjny :-) Zalezy wg mnie od ulozenia bardzo duzo i spasowania elementow. Pudlo w jakim przyszla ma objetosc wieksza niz akwarium. Dodatkowo mam sporo skal wygladajacych jak plyty.

Moge dac fotki pozniej po skruszeniu jak w srodku wyglada i przypomina pumeks, takze wg mnie jest OK :-)

Tutaj jest fotka jak bylo 15kg ulozone:

dsc006172dm.jpg

Ja tez czekam na pierwsze korale :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładnie ale po co aż 30procent?? no chyba że robisz akwarium dla skały a nie dla korali,krabów,ryb,krewetek :)

mam nadzieje że jakaś pompka dmucha Ci tam pod te skałki

ja w 65l mam 16 kg i ze 3 kawałki bym wyjął

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ok

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje jak najbardziej OK i dla mnie jest teraz ladnie. Zobaczymy jak to zagospodaruje teraz, ale juz w fazie planowania myslalem o grzybkach, ricordeach i 'niskich' koralach takze wydaje sie, ze bedzie swietnie :-)

Cyrkulacja jest na tyle silna i tak ustawiona, ze sa strefy mocniejszego i wolniejszego przeplywu, a za skalkami tez niczego sobie woda plynie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie poukładałeś skałkę:), napisz jeszcze jakie ma wymiary zbiornik i jakie światło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale napisz jeszcze wymiary baniaczka:) i powiedz co zamierzasz tam trzymać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik ma wymiary 65x30x30cm. Do tego sump i odpieniacz tak jak widac na fotkach.

Nie planuje w nim ryb ze wzgledu na wielkosc. Myslalem o jakiejs krewetce, ale jeszcze przemysle jaka. Sklonny bylbym na Lysmate debelius. Myslalem nad konikiem, ale nie wiem czy bede na tyle w domu aby karmic go minimum te 3 razy dziennie.

Co do korali to same niskie grzybki, Zoanthuski, Ricordea, kilka LPS i moze szczepeczke SPSa :-) Wiem, ze zbiornik jest maly, ale gdy beda stabilne warunki w nim to nie widze przeszkod aby wprowadzic LPSy i SPSa tymbardziej, ze nie bedzie rybek. Gdyby ktos mial ladne okazy to z wielka checia kupie w najblizszym czasie kilka polipow :-)

Dzisiaj odpieniacz przestal juz pienic kompletnie i przestawiam go aby pienil od 02:00 do 07:00, tyle wystarczy. Pieni porzadnie, spory jest do takiego akwarium jak widac na zdjeciach :-)

NH4 i NO2 jest 0 prawie od samego poczatku, NO3 i PO4 kolejno 15 i 1 przed podmiana wody. Juz zrobilem dwie podmiany. Po pierwszym tygodniu i po drugim tygodniu. Od poczatku chce czynnosci wszystkie wykonywac, aby nie gromadzily sie substancje szkodliwe. Przynajmniej staram sie to minimalizowac. Tygodniowe podmiany po 10% czyli taki baniaczek 5 litrow :-)

Co do zakladania zbiornika to najwiecej bylo planowania i tak jedyna rzecz jaka wykonuje to podmiany wody i dolewanie wody do dolewki. Zbiornik na dolewke kupilem za 17 zl w Realu. Ma pojemnosc 65 litrow, czyli wiecej niz mam wody w obiegu :-) Jest to kuferek na skarby dla dzieci z bezpiecznego plastiku z certyfikatem PZH :-)

Wiem tez, ze mam sporo skaly, poniewaz az 19kg, ale jest dobrze ulozona i zajmuje malo miejsca poniewaz dodatkowo ja kruszylem. Ma to na celu zwiekszenie powierzchni filtracyjnej, roznorodnosci zycia oraz estetyki. Takie ulozenie skaly jest dla mnie bardzo ladne i mi sie bardzo podoba. Moja dziewczyna miala duzy wklad w jej ukladanie :-) Jednak co kobieca reka to zawsze ladniej :-) Ciesze sie tym bardziej, ze podoba sie takze Wam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nie chcesz ryb? Ja przy podobnym akwa i mniejszym ladunku skaly mam parke blazenkow i parametry wody sa idealne (toksyny zerowe lub dolne granice wykrywalnosci testow). Hmm a moze to sadyzm z mojej strony?

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy_zara?ony ja poprostu dziwnie, zle bym sie czul gdybym mial w tak malym zbiorniku ryby. Moze na jedna sie skusze, ale jakos jak pomysle sobie, ze korale 'w miejscu' rosna, nie potrzebuja takiej powierzchni do plywania tylko pokarmu, oswietlenia, swietnej wody, to inaczej na to hobby patrze. Mi nie przeszkadza, ze ktos ma rybki w takim zbiorniku, to jest OK, sam nieraz mysle czy by nie wpuscic, ale jak sobie tak pomysle ze bylo by jej ciasno to mi serce sie kraje no i od razu rezygnuje.

Na razie szukam korali i szczepek od forumowiczow, poniewaz troszke wydalem na skale i akwarium, a na kilka razy po 100zl nie moge sobie pozwolic na razie, ale kilka razy po 30-50zl za kilka polipow jak najbardziej :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

?ukasz- ja robi? podobne akwa - 62/35/35 ale z kominem a to troch? odejmie w takim male?stwie, plus sump 50/30/35 ale my?l? nad w?o?eniem ska?y z obecnego zbiornika do sumpa i zrobienie refugium. Mam 10 kg ska?y poro?ni?tej makroglonami, pewnie do?o?e skimmer Tunze najmniejszy i my?l? ?e powinno stykn??. O?wietlenie ju? wykombinowa?em- w oprawie atman dr 60 2* 55W PC, nie ukrywam ?e od pocz?tku szykuj? tam sps'y, chcia?em jakie? rybki, park? clarkii i babk?, ale bardziej ni? o przestrze? do p?ywania boj? si? o parametry. Co prawda 10kg ska?y i 120l 3-letniej wody mam nadziej? ?e oszcz?dz? mi troch? dojrzewania, ale w sumie to tylko jakie? 110l. Jak si? zdecyduj? na rybki to rozpatrz? pomys? wsadzenia zamiast tunze takiej krowy a'la Deltev apf 600:) ale to chyba przesada. No nic zobaczymy, na pocz?tek my?l? ?e wsadz? miniflotora jak nie b?dzie ryb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olek ja mam komin na zewnatrz w celu zaoszczedzenia miejsca :-) Pomysl czy nie dalo by rady na zewnatrz umiescic go. Jezeli bedziesz potrzebowal fotek to pisz, podesle je i zrobie mala dokumentacje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olek masz jakies fotki tej przerobionej oprawy dr 60 ??

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.