demono1 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 Witam wczoraj bylo wszystko w normie nic sie dzialo wstalem sie napic teraz a tu w akwarium widze ze odpieniacz puszcza mega duzo bąbli i zauwazylem ze Caulastrea wypuszcza z mordek biale gluty i jest napompowana co to moze byc lub oznaczac ? Wdzystkie inne korale sa ok i stworzenia widze tez . Witam wczoraj bylo wszystko w normie nic sie dzialo wstalem sie napic teraz a tu w akwarium widze ze odpieniacz puszcza mega duzo bąbli i zauwazylem ze Caulastrea wypuszcza z mordek biale gluty i jest napompowana co to moze byc lub oznaczac ? Wdzystkie inne korale sa ok i stworzenia widze tez . dodam jeszcze ze wczoraj dolozylem sakro ktore bylo podzielone na polowe i jak sie rozwinelo tez ze srodka puszcza gluty miejmy nadzeje ze to minie bo odpieniacz wywala ostro bąble Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tka3kp Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 Daj może jakieś zdjęcie, bo tak to ciężko coś wywnioskować co to może być. Cytuj ReefMax - Odpieniacz Hydor Slim Skin 135.35, 3x24W T5, Hydor Koralia Nano 900 i 1600, 11 kg LR + 9 kg LS, sól AF RS + Probio S, Pro F, Probio F. Obsada - głównie LPS, kilka miękkich, pustelnik, 2 debeliusy, rozgwiazda piaskowa, kilka Turbo, Synchiropus splendidus, 2x Amphiprion ocellaris, Valenciennea puellaris, Pterapogon kauderni i Chrysiptera parasema. "Wszechświat i ludzka głupota są nieskończone. Co do tego pierwszego nie jestem pewien.” – Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 Daj może jakieś zdjęcie, bo tak to ciężko coś wywnioskować co to może być. już wstawiam chodzi o to ze jak wypuszcza je lecą do góry i zaraz sie rozpuszczają a od pieniacz szaleje ;/ na zdjęciu widać pyzatym jakoś inaczej sie pompuje bo środek jest bardzo wciągnięty do środka a boki pompują sie .Parametry sa ok nie wiem czy tego nie spowodował sakro przeciety na pól morze te gluty to jakis efekt obronny ;/? już wstawiam chodzi o to ze jak wypuszcza je lecą do góry i zaraz sie rozpuszczają a od pieniacz szaleje ;/ na zdjęciu widać pyzatym jakoś inaczej sie pompuje bo środek jest bardzo wciągnięty do środka a boki pompują sie .Parametry sa ok nie wiem czy tego nie spowodował sakro przeciety na pól morze te gluty to jakis efekt obronny ;/? chyba nikt nie morze mi pomoc szlak mnie juz trafia z tym odpieniaczem wywala tyle bąbli ze nic nie widac .a gdy wylacze wszystko wraca do normy testy robilem i wszystko jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tka3kp Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 No niestety ja nie wiem co to jest. Może to faktycznie jakiś rodzaj wojny chemicznej między koralami? Cytuj ReefMax - Odpieniacz Hydor Slim Skin 135.35, 3x24W T5, Hydor Koralia Nano 900 i 1600, 11 kg LR + 9 kg LS, sól AF RS + Probio S, Pro F, Probio F. Obsada - głównie LPS, kilka miękkich, pustelnik, 2 debeliusy, rozgwiazda piaskowa, kilka Turbo, Synchiropus splendidus, 2x Amphiprion ocellaris, Valenciennea puellaris, Pterapogon kauderni i Chrysiptera parasema. "Wszechświat i ludzka głupota są nieskończone. Co do tego pierwszego nie jestem pewien.” – Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 A tam.. Jedzą to i wydalają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tka3kp Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 U mnie nie spotkałem się z białymi odchodami u korali. Zawsze ciemne, brunatne. Cytuj ReefMax - Odpieniacz Hydor Slim Skin 135.35, 3x24W T5, Hydor Koralia Nano 900 i 1600, 11 kg LR + 9 kg LS, sól AF RS + Probio S, Pro F, Probio F. Obsada - głównie LPS, kilka miękkich, pustelnik, 2 debeliusy, rozgwiazda piaskowa, kilka Turbo, Synchiropus splendidus, 2x Amphiprion ocellaris, Valenciennea puellaris, Pterapogon kauderni i Chrysiptera parasema. "Wszechświat i ludzka głupota są nieskończone. Co do tego pierwszego nie jestem pewien.” – Albert Einstein Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 Śluz przecież też produkują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 No niestety ja nie wiem co to jest. Może to faktycznie jakiś rodzaj wojny chemicznej między koralami? Wlanie moze spowodowalo to przeciecie sakro i od niego zaczelo sie to bo gdy zaczol sie odtwierac rano to juz wywalalo bąble poczekam zobacze moze ustopi samo bo kurde masakra jak bys napowietrzanie wlaczyl Śluz przecież też produkują. zgadza sie do wczoraj wszystko ok bylk w nocy nie wiem o ktorej dopiero rano gdy swiatlo sie zapalilo zaczelo sie :/ wszystkie korale i rybki jak pisalem maja sie dobrze tylko cos w wodzie jest ze tak wywala bąble zamiast pienic jak wczesniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TDS Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 Śluz korala lub slimak osiadly miedzy polipami, ktory cos zlapal:D Mnie osobiscie wyglada to na cos miedzy polipami Cytuj w realizacji- 120x60x60h 105 l sump, 2xAPF600:)DIY, NJ6000, 2x T 6100, 1x6055 2x250 HQI +4x54W masa innego drobnego sprzetu Walka z glonami trwa - chyba wygrywam:D http://tablica.pl/of...-20130829202216 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2014 Śluz korala lub slimak osiadly miedzy polipami, ktory cos zlapal:D Mnie osobiscie wyglada to na cos miedzy polipami Tez zauwarzylem to ale i z mordek tez wychodzi ale do wody cos sie dostaje ze szaleje odpieniacz Zobaczymy co przez noc bedzie mysle od wiekszej podmianie lub bede czekal az ustanie wszystko oby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2014 Wiec tak nadal odpieniacz wywala mikro pęcherzyki . Czy jest jakis sposob zeby zaczol pienic normalnie ? Dodac cos do wody ?Wylaczyc go na jakis czas ? Sprawdzalem odpieniacz ale wszystko jest dobrze tak jak testy a zaczelo sie od sakro ktorego dozucilem do akwa chyba ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2014 Jeżeli coś wychodzi z mordek, jest jasne i odpieniacz szaleje to zwykle oznacza rozmnażanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
demono1 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2014 Jeżeli coś wychodzi z mordek, jest jasne i odpieniacz szaleje to zwykle oznacza rozmnażanie juz doszlem co sie stalo dlaczego wywalal bąbelki na maxa podzielilem sakropytona na polowe bo byl duzy i nie mysalem ze on to zrobi i oberwie sie caulasreli :/ przestal polipowac a zaczol cos wydalac tak jak by biale mleko jak go ruszylem wiec wyciągnelem go i wszystko po 2 godz wrucilo do normy ale podmienic trzeba bylo wode koledze dalem jego polowe i u niego to samo tylko ze woda mleko jakies po przecieciu go toksyny czy jak to zwal oddawal do wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach