Skocz do zawartości
alex

dlaczego nie lubię ukwiałów

Rekomendowane odpowiedzi

jestem w trakcie zakładanie nowego akwarium, pozostało jeszcze parę spraw do załatwienia, parę przesyłek z brakującymi częściami, generalnie wszystko na dobrej drodze :yes. Stare akwarium podłączone na "pająka" - większośc sprzętu przeniesiona do nowego jeszcze nie zalanego akwarium, no ale parę dni to spokojnie wytrzyma, aż tu nagle przychodzi do mnie mój boss i mówi że pilnie muszę wyjechać służbowo na 2 dni. Niechętnie ale pakuję się w auto i jade w Poskę, o akwa specjalnie się nie martwie bo i po co, no ale zadziałało prawo Murphiego - wczoraj dzwoni do mnie żona i mówi, że w akwa woda zrobiła się strasznie mętna, prawie nic nie widać no i ukwiał siedzi na pompie taki pozwijany. Okazało się że mój tunze zadziałał jak blender i ze spacerującego nieostrożnego ukwiała przyrzadził iscie koktail mołotowa :) Efekt taki że do mojego powrotu padły moje ukochane dwa pokolce i mam rozszarpanego na strzępy ukwiała, który o dziwo wygląda coraz lepiej. Im lepiej on się czuje tym bardziej jestem na niego wk*****ny, stał się dla mie uosobieniem wszytkiego co najgorsze. Jedno jest pewne - czeka go banicja. Boję sięże to nie koniec, przecież wzrósł poziom amoniaku, czeka mnie prześjcie przez cykl azotowy, oj filtracja biologiczna na pewno ma teraz co robić.

Morał: Uważajcie na ukiwały szczególnie w połączeniu z pompami typu tunze czy marea. One mają to w genach, że trochę po akwa sobie pochodzą, a jak podejdą za blisko tak silnych pomp, które nie do końca są dobrze zabezpieczone, to katastrofa murowana.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też miałem wypadek z ukwiałem stwierdził ze lepiej mu bedzie w filtrze kaskadowym niż w akwarium.

Tak sie wkręcił w wlot rurki że wyglądał strasznie i bebechy mu wyszły nawet (myślałęm że format C: zliczy)

Po jakimś czasie oazało sie że zaczyna sie lepiej czuć i lepiej wyglądać.

Teraz już jest ponad 6 miesięcy po wypadku i ma sie bardzo dobrze , cały dzień robi wycieczki i parzy co sie da i gdzie sie da.

Tylko krewetka ukwiałowa zawsze może go wypatrzeć (moze ma GPSa) ja nieraz go nie widzę kilka dni i jestem coraz bardziej wku.eee zdenerwowany że mam ukwiała.

Błazenki sie nim nie interesują wolą grzybki (takie włochate) lub xenie.

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Współczuje :) - zawsze tak jest jak czlowiek gdzies wyjedzie.

Moj ukwiał po 1,5 roku ok tygodnia temu mi... zaginal. Nigdzie go znalezc nie moge. Wcisnal sie gdzies pewnie miedzy skaly i marudzi.

Zyl sobie i przyrosty mial spore przez 1,5 roku i ze 2 tyg temu zaczal bez wyraznego powodu spacerowac (nic nie zmienialem w ustawieniu oswietlenia ani sprzetu w akwa)

Cos czuje ze koniec z nim bo tak sie zachowywala entacmaea quadricolor przed dokonaniem zywota.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mnie wkurza, że on po rozpętaniu takiej burzy w tanku pewnie szybko dojdzie do formy sprzed wypadku. Normalnie teraz to źle mu życzę. Wczoraj dosłownie trzymałem już go nad śmietnikiem, ale nie miałem tyle wewnętrznej siły by z premedytacją skzywać na śmierć stwora, którego hodowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
andrniew :

Ja nie jestem zwolennikiem ukwiałów w akwa rafowym. Wcześniej czy później będa z nim problemy jak zacznie wędrowac i parzyć korale. Dlatego lepiej z góry sobie odpuścić.

teraz to i ja już wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt mam też jednego Jasia Wędrowniczka i to mnie strasznie wkurza. Chciało się dobrze błaznom zrobić . Teraz moje grzybki są parzone przez niego co jakiś czas ,ale to gzrybki więc dochodzą potem do siebie. Dojrzewam do pozbycia się go.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A są jakieś skuteczne metody na zabezpieczenie ukwiałów przed pompkami? Przecież wlotu się nie zatka:con

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gabke mozna nalozyc na wlot lub zmontowac "surface skimmera" - ja tak zrobilem jak moja entacmaea skonala w pompce w 112L baniaku

Na maree i tunze turbelle stream nie widze latwego sposobu

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.