Skocz do zawartości
rs

Szorstnik

Rekomendowane odpowiedzi

Ma lub miał ktoś szorstnika? Będę wdzięczny za wszelkie informacje na temat hodowli tego zwierza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo sympatyczne i ładne zwierzątko. Wsadza się go rurkę PCV. Opisują straszne rzeczy,ze morderca,ale moje Debeliusy to z pewnym respektem, ale wyciągają mu żarcie z paszczy. Trzeba tylko uważać jaki ma zasięg przy maksymalnie wyciągniętych czułkach bo jak dotknie grzybka to go spali na amen. Podobno bardzo dłuuugo żyją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rurkę pcv i już? Czy np. w rurkę pcv z piaskiem? Mój od wczoraj mieszka w szklance wypełnionej piaskiem. Wygląda na zadowolonego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszukaj w google "szorstnik" w grupach dyskusyjnych.zadawałam podobne pytanie i tam znajdziesz odpowiedzi,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dzięki. Chciałem pójść na łatwiznę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rs :

Ok. Dzięki. Chciałem pójść na łatwiznę.

Tu się niezgodzę, opinie na forum(pomijam moją skromną osobę :) ) są zwykle bardziej wierygodne i aktualne.Po to w końcu jest Forum. Opinia osób z dużym doświadczeniem jest bardziej miarodajna niż jakiegoś pana X wygłoszona gdzieś i kiedyś.

A szorstnika Polecam. Też chce kilka kupić ale ostatnio nie widziałam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TMK, chodziło mi o to, że zadanie pytania tylko na jednym forum jest tą łatwizną. Nie chciało mi się grzebać gdzie indziej, tym bardziej, że po użyciu "Szukaj" przeczytałem, że interesowałaś się szorstnikami, prawdopodobnie masz lub miałaś i bardzo liczyłem na Twoje podpowiedzi. Po prostu nieporozumienie.Całkowicie się z Tobą zgadzam jeśli chodzi o wartość wiedzy zawartej w różnych forach. Dlatego zapytałem tutaj chociaż odrobinę wiedzy z literatury przyswoiłem.

No to jaka ta rurka:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mojego wsadziłam do żółtej(!) rurki po salimetrze. srednica ok 2,5 cm długość ok 15. plastik był cienki więc ponacinałam go nożem,zeby był przepływ wody. Ale myślę o wykonaniu rurki z cementu portlandzkiego i grysu koralowego lub odłonięcie czymś takim rurki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pojawiają się pierwsze problemy - nie mam żółtej rurki. Mój szorstnik bardzo chętnie oblepia się piaskiem. Wystarczy chwila w rurce nim wypełnionej i już jest cały oblepiony. Nie kombinowałbym ale nie podoba mi się właśnie wspomniany powyżej ruch wody a właściwie jego brak wokół zwierzaka. Dlatego zwierz zamieszka w rurce (szarej) i być może dostanie odrobinę piasku do swojego domku. Dzięki za odpowiedź. Temat pozostaje otwarty. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie z szorstnikami - proszę o podzielenie się nim (tym doświadczeniem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rs idz do Praktikera i tam maja zolte rury PCV Nibco do cieplej wody. Jezeli o taka rurke chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.