Rossa56 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2014 Witam wszystkich na forum. Jestem nowa tutaj i potrzebuję pomocy w sprawie założenia pierwszego akwarium morskiego 60L. Dużo czytałam o tym na forum i różnego rodzaju artykułach lecz został mi tylko wielki mętlik w głowie !!! Napiszę tak, interesuje mnie proste akwarium morskie z żywymi skałkami, obsadą czyszczącą i parką błazenków. Czytałam że do takiej obsady wystarczy ze sprzętu kaskada z filtrami biologicznymi, grzałka, cyrkulator i oświetlenie. Proszę napisać czy to wystarczy i czy trzeba dokupić odpieniacz na taki litraż ? Pozdrawiam Rossa56 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hipis Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2014 Cześć swoje 70 litrów początkowo też trzymałem bez odpieniacza ale z czasem korale urosły doszło kilka rybek więc zaopatrzyłem się w miniflotorka z Aqua Medic na kostkę lipową i nie żałuję sprawdza się wyśmienicie.Możliwe że całkowicie zrezygnuję z kaskady. Jeśli faktycznie planujesz tylko 2 błazny,ślimaka,krewetkę oraz kilka korali to kaskada(gąbka+absorbenty) oraz podmianki wody 10% co 2 tygodnie winny wystarczać. Jednak pamiętaj że akwarystyka morska bardzo wciąga z czasem i staje się chorobą co prowadzi do progresu mając już przykładowo błazny warto dokupić dla nich ukwiał itd. wcześniej czy później nie ominie cię kupno odpieniacza tymbardziej że efekty na plus widać gołym okiem, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalRadom Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2014 Na początek wystarczy. Niech sobię wszystko dojrzeje, a później też bym wstawił odpieniacz. Podmianki podmiankami ale od kiedy mam odpieniacz to widzę jaką "robi robotę" Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rossa56 Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedzi. Bo jeszcze myślałam żeby zrezygnować z kaskady i od razu zrobić w akwarium zewnętrzny panel filtracyjny z czterema komorami. 1. Odpieniacz, 2. Grzałka, 3. Media filtracyjne, 4.Pompa. Mam znajomka który robi akwaria i nie było by problemu dokleić taki panel. Dobrze jeśli chodzi o sprzęt to jaki najlepszy do 60? 1. Odpieniacz ? 2. Cyrkulacja ? 3. Grzanłka ? 4. Media filtracyjne ? 5. Pompa ? 6. Kaskada ? 7. Oświetlenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Grudnia 2014 3 komory wystarczą http://www.zone-aquatique.com/imgProduit/maxi/produit_13672_2.png jedna duża na media jedna na odpieniacz - rozmiar taki żeby się zmieścił pompa i grzałka w tej samej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hipis Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2014 Hej racja Rafale....co do akwarium wiemy że 60l tzn. że szkiełko już jest? czy będziesz zamawiać? ewentualnie podaj wymiary jakie planujesz a na pewno coś doradzimy,pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalRadom Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2014 Rób akwarium największe na jakie możesz sobie pozwolić. Różnica między 40l a 90l nie jest aż taka wielka. Proponuje główny zbiornik 60x35x40 i do tego panel z tyłu 60x15x40 to daje razem wymiary 60x50x40 z panelem. I tu mamy 84l dla zwierzaków. Do panelu MiniFlotor oświetlenie jak chcesz tylko miękkasy to belka 2x24w chociaż lepsza 3x24w grzałka 75w. jakaś koralia czy nawet chinol jvp do bujania wodą i się kręci:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rossa56 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2014 Postanowiłam zamówić akwarium 50x50x50 i wewnątrz będzie panel 12 cm. szer. na 3 komory. Tam ukryję odpieniacz, filtry bio, grzałkę i pompkę. Będzie ok? Na ile trzeba wyciąć wlot do 1 komory na zamontowanie grzebienia? Jak zrobić najlepiej przegrody ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafalRadom Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2014 No i z 60l zrobiło się dwa razy tyle:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach