Skocz do zawartości
Areya

Nano rafka z cyklu Opole się soli - 54 l panoramka

Rekomendowane odpowiedzi

fajne akwarium i to w Opolu nic tylko pogratulować ;)

K ;)

e84f5d89d678acfe9bd44418e4d4a29cu825a905.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się, że się podoba, choć do baniaczek a) młody B) tymczasowy :)

A Ty kolego kiedy będziesz zalewać? :)

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malutki update.

Jeden z ukwiałów wczoraj strzelił focha, wstał i wyszedł ;) ktokolwiek widział, ktokolwiek wie. Jeszcze rano był u podstawy skały gdzie zlazł wczoraj... a teraz zgaduj zgadula, pewnie wlazł gdzieś na tył... może się podzieli? :) Na szczęście to maluch, duży quadri siedzi z doopskiem na miejscu i błazny bawi :)

Z fajnych rzeczy - rhodactis fluo podzielił się znów i mam już 4 sztuki :) Drugi fluo też się podzielił i tych innych mam 2 :)

Wunderwaffe chyba zabrała się za aiptasię, chociaż pewna nie jestem :) Fakt - ukrywa się przed czyszczącymi chyba, ale tu też pewności nie mam, bo czasem jak pajęczyca biega po szybach :)

Potestowałam i mamy:

Zasolenie 1,024

Temperatura 25st.

pH: 8,1

kH: 7,7

Ca 420 (zwiększyłam ballinga do 10ml x 4 roztwory i jest widoczna poprawa)

NO3: 20

NO2: 0

PO4: 0,2

NH3: 0

Lejemy wódeczkę, 2ml dziennie podzielone na dwie dawki. BioGro przy podmiance (i czasem jeszcze jedna dawka po 2ml w ciągu tygodnia). Poza tym suplementacja AF.

Walczymy ze ślimakami nagoskrzelnymi (kąpiele w RO na razie wystarczają, ale kto wie, może trzeba będzie wytoczyć działa). Generalnie SPSy wyglądają fajnie, milka zarasta już skałę, inne też fajnie (poza montiporami zaatakowanymi ale to oczywiste).

Sexy krewetka się uspokoiła nieco i tylko czasem mi podżera s. milkę (przyłapana nie raz na gorącym uczynku podczas żerowania na zdrowej tkance...ech. dobrze że milka się nieźle regeneruje)

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ukwiał znaleziony. Wypełzł z drugiej strony skały po tym jak sobie obszedł sinularię i szczepkę s. caliendrum. Miło z jego strony :animier:

Wlazł na skałę z zoasami (tu już mniej miło) i siedzi na środku pasąc się na lepszym oświetleniu w centrum baniaczka.

Gorzej, że większy i starszy kolega też zechciał podreptać... dwa kroczki w lewo, dwa w prawo, to chyba cha-cha :) O dziwo wyniki lepsze niż były dotychczas, bo NO3 sobie spada po wódeczce. Coż, nie wszyscy są żądni komfortu :) Mam nadzieję, że zapora z euphylii z obu stron go powstrzyma przed wycieczkami po akwa (tfu tfu! :police: ), chociaż jak widzę potrafi sobie do nich podejść całkiem blisko, chowając swoje tentacles przed nimi. Well, życie morszczaka z ukwiałami bywa wypełnione przygodą! ;) Pozostaje mi węgiel doustni i czekać :coffee:

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Ty kolego kiedy będziesz zalewać? :)

18.02.2015 ;)

widziałem twoje posty i takie ładne sexy shrimpsy uciekły mi sprzed nosa :(

Edytowane przez krzysiek1987 (wyświetl historię edycji)

K ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiu ładne, ładne, ale pożerające spsy :( Ja marzyłam od kilku lat o morskim baniaku, oraz o sexy krewetkach w roli głównej... ale jednak nie mogę znieść zjadania korali żywcem. I to nie jest lecąca tkanka - one potrafią korala od środka opędzlować, od góry, w łaty..

Występów ukwiałów ciąg dalszy. Weekend mam zawalony i poza domem, a tu od rana ukwiał okazuje się siedzi z tyłu i się dzieli. Co gorsza jego druga inkarnacja nieco się do FZN wciągnęła :( FZN wyłączona, chodzą tylko cyrkulacje skierowane głównie na wodę. Musi baniak to wytrzymać. Jutro wieczorem update z miejsc działań prawie wojennych. Stay tuned!

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim baniaku 4 na 100% będą ;) spsów nie planuje :p

widzę ukwiał szaleje ;) łanie, ładnie... ;))

K ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update: są już dwa ukwiały, trzeci w drodze. Quadri poszalał :) W zasadzie podzielić się zamierował chyba tylko na dwie części, ale wciągnięcie kawałka jego szanownego jestestwa do wlotu FZN spowodowało dalszy podział. Heh. Klęska urodzaju. Dość, że wszystkie nowe inkarnacje mojego przyjaciela siedzą teraz napompowane z tyłu skały... wraz z błaznami :) Także baniak obecnie jest "nieco" łysy na przedzie, a to z racji braku ukwiału wielkości talerzyka deserowego, a to z racji braku jego mieszkańców na widoku :)

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błazny mają gdzie mieszkać. Do wyboru do koloru ;)

OGLĄDAMY AKWARIUM

Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym

Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus

Odpieniacz: Deltec SC 1455

Obieg: Jebao DCT 6000

Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8

Filtracja biologiczna: DSB + Refugium

b176b2af91df13f8f85b2807ab712d5eu1271a1116.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malutki update sprzed kilku dni (coś mi się pomieszało i założyłam nowy topic o tym samym tytule.. :blushing: )

Napisano 19 czerwca 2015 - 20:06

Szybki up, srry za stan szyb ;) u nas szal, planujemy pilnie przesiadke do 130l bo korale doslownie gora wychodza ;) monti ponagryzane przez nagoskrzelne ale walcza.. Na razie bez zmian. Slimaki wytepilam w kapielach w CoralRX.. Jedyna sexy nadal nieuchwytna i podjada milke od czasu do czasu.. Widac ze baba bo czekoladki tylko zre ;) 3 ukwialy to raj dla blaznow, wariaty tula wszystkie rownomiernie:)

https://drive.google...sp=docslist_api

NO2: 0

NO3: 15 (zmiana litrażu z pewnością ułatwi utrzymanie rozsądniejszych parametrów NO3, bo obecna kałuża jest już mocno skolonizowana życiem.. poza tym odeszły na wieczną rafę ostatnio 2 nassariusy - imho ze starości bo były ogromne - i to też pewnie dodało tego i owego do systemu)

- Areyka nadaje mobilnie -

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nastepny weekend przesiadka.. na nowe subforum :)

Sera Cube 130

Srry fotka jakby do gory nogami O.o jak to sie odwrocilo? Popracuje jeszcze :)

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś.. a właściwie wczoraj nasza piko rafka przeniosła się na wielkie wody. 130l Sera Marin Cube zaczęło życie. Trzymajcie kciuki za bezproblemowy okres po przesiadce. Ogromny stres. Przesiadka trwała łącznie 3 godziny, miałam nowy kawał marco rocks już poklejony. Przełożyłam niemal całą żywą skałę, dałam nowy piach (stary był faktycznie mocno zasyfiony). Jedna ze skał poszła do szczepkarium (wraz ze sporą liczbą moich mieszkańców) ponieważ wymagała wypłukania z racji nagromadzonego detrytusu (i mam przyczynę mojego NO3, przy zerowych NH3, PO4, NO2..).

Spodziewam się lekkiego dojrzewania (woda z mojego baniaczka - ok.45l + woda od boba (dzięki ;) ) 40l i 35l świeżej solanki. BioGro zalane, siporax w 3 komorze, odpieniacz ustawiam. Odkrycia: detrytus (ważne spostrzeżenie, będę pilniej ustawiać cyrkulację), zaginęła w akcji wunderwaffe (imho czyszczące ją dopadły), pomponiarz podwoił wielkość i ma się świetnie, niełatwo odczepić ukwiała od skały - u mnie z tego powodu skała stoi bylejak do czasu gdy ruszą swoje szanowne pupska. Teraz węgiel i wódka doustnie i czekamy. Jak zmętnienie od piachu opadnie to podzielę się obecnym stanem baniaczka w nowym temacie w 60-250. Poprawki w ustawieniu korali jak błazny się zadomowią. Stay tuned.

Tak było..

Tak też było..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.