Skocz do zawartości
Maco

ReefMax Szczecin

Rekomendowane odpowiedzi

Hey mam pytanko, jutro minie 6 tydzień od zalania, czy powinienem zrobić pierwszą podmianę wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie,smialo mozesz wpuscic ze dwie rybki,jakiegos slimora,kraba,krewetke oraz jakies korale i wtedy zaczac myslec o podmianach . Aczkolwiek na tym etapie po zrobieniu podmiany nie powinno Ci raczej nic wywalic,ale wg mnie nie jest ona konieczna. No i pamietaj,zeby podmiany robic na soli dobranej do obsady,czyli poki co na soli niezbyt bogatej:).

bez polskich znakow/mobilnie...

Edytowane przez baszurek (wyświetl historię edycji)

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey chyba mam problem, przestawiłem troche cyrkulatory i zauważyłem dzisiaj ze zaczyna mi znowu brązowieć piach, czy to możliwe że to przez zmiane ustawienia cyrkulatorów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie , mój Reefmax ma prawie rok i okrzemki tez się pojawiają.

62c913a700089715a5dfcbcc8048683eu306a287.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK mam pytanie skacze sobie po stronie na erybka i zastanawiam się nad kupieniem korali, podpowiedzcie mi w miarę możliwości czy takie oto miękasy moge już wrzucać:

1. - http://erybka.pl/product-pol-9132-Cespitularia-spp-S-M.html

2. - http://erybka.pl/product-pol-1833-Pachyclavularia-violacea-M.html

3. - http://erybka.pl/product-pol-7967-Clavularia-viridis-M.html

z góry dzięki za podpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie, ta ostatnia Calavularia jest fajna sam ją mam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jest taki temat od 3 tygodni mam jednego miękasa w akwarium który był takim testem czy woda się nadaje żeby tam włożyć coś więcej. Przez pierwszy tydzień pompował się pięknie i wszystko było ok, przez drugi tydzień tak samo ale w tym tygodniu zauważyłem że pompuje się od paru dni tak na 50% parametry wody sprawdziłem i są bez zmian, pytanie moje jest takie czy możliwe że go głodzę? W sklepie dostałem pokarm w płynie ale kazali mi go podawac raz na 2 tygodnie w małej ilości. Jak często powinno się karmić korale ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jest problem, wczoraj wpuściłem do akwarium 2 błazenki i dokupiłem 4 miękasy i ostatni kawałek skały który teraz sprawił że ułożenie i ilość skały to dla mnie temat zamknięty ale... Co do ryb to nie ma problemu są żywe pływają po całym akwarium i wydaje się że będzie im u mnie dobrze. Problem jest z koralami a że są to miękasy czyli najprostrze to troche zaczynam sie niepokoić. Na fotkach poniżej wrzucam sytuację jak wyglądał pierwszy koral u mnie przez około 2 tygodnie kolejna fota to ułożenie skały i ten sam koral który jest w opłakanym stanie z jakimiś czerwonymi nalotami... kolejne foty to korale które kupiłem ale w sumie się nie otworzyły ani razu jeszcze.

Co może być nie tak z wodą że nawet miękasy nie mają szansy?

Cały czas wydaje mi się że odpieniacz nie pracuje jak należy, nie ma ani grama piany tylko trochę bombelków a jest odkrecone na maxa

Proszę o jakies rady i podpowiedzi bo już zgłupiałem...

post-24652-0-22415600-1425141590_thumb.jpg

post-24652-0-54634100-1425141597_thumb.jpg

post-24652-0-21892900-1425141603_thumb.jpg

post-24652-0-44431100-1425141608_thumb.jpg

post-24652-0-20736500-1425141615_thumb.jpg

post-24652-0-12358500-1425141621_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak aklimatyzowałeś ? :) testy wody ? podziel się wiedzą to może troche wyjaśnić dlaczego zmieniła się kondycja koralików:)

Edytowane przez morfeusz1976 (wyświetl historię edycji)

Akwarium 104x50x60, ATI 8x39w dimm, Skimmer Skimz Oval SV203, Gyre XF130 + RW8+RW8

79f2a5736b72c7fb7330881dd9cde423u812a713.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak aklimatyzowałeś ? :) testy wody ? podziel się wiedzą to może troche wyjaśnić dlaczego zmieniła się kondycja koralików:)

Aklimatyzacja standardowo worek z woda i koralem do akwarium i dolewalem co 5 min troche wody z akwarium i tak przez 25min, ostatmie testy:

Tepmeratura - 25,2

Zasolenie - 1,025

PH - 8.0

NH4 - 0

NO2 - 0

NO3 - 0

PO4 - 0

KH - 7,7

Pierwszy koral ze zdjecia jest u mnie od 3 tygodni reszta od wczoraj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testy robione salifertem ? dzisiaj ?

Akwarium 104x50x60, ATI 8x39w dimm, Skimmer Skimz Oval SV203, Gyre XF130 + RW8+RW8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy robione ponad tydzień temu salifertem, robić nowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robić robić :)

no i jak Ci opieniacz nic nie bąbli (a powinien ) a NO3 równe zeru to zastanawia mnie poprawność testów ale :) poczekamy na nowe.

Jedziesz na oryginalnym odpieńku? nawet on musi "cuś" z siebie wypuć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robić robić :)

no i jak Ci opieniacz nic nie bąbli (a powinien ) a NO3 równe zeru to zastanawia mnie poprawność testów ale :) poczekamy na nowe.

Jedziesz na oryginalnym odpieńku? nawet on musi "cuś" z siebie wypuć ;)

Raz pienił raz nie ale chyba rozwiązałem ten problem bo jak go lekko przestawilem to zaczą dzialać na maxa, przyblokowałem go zeby został na stałe w tym ustawieniu i wkoncu tam sie coś dzieje,testy robie napisze wyniki za kilka chwil

Wyniki z dnia 28.02.2015 (salifert):

NO2 - 0

NO3 - 0

PO4 - 0

NH4 - 0

PH - 8,2

KH - 7,3

Tych testów nie da się zrobić źle więc wyniki muszą być prawidłowe. Nie mam pojęcia o co chodzi :( Może dokupić jeszcze Mg i Ca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mg i Ca zbytnio nie wpływają na miękasy. Proponowałbym zmienić miejsce, moze cyrkulacja im nie odpowiada.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie się też nad tym zastanawiałem i zmieniłem całkowicie ustawienie cyrkulatorów, a może jeden wogole wyłączyć narazie i jechać na jednym tylko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech dmuchają dwa, ale daj je tam gdzie nie bedzie przeciągów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie stwierdzam że musi być jakiś problem z wodą nie ma innej opcji, pomimo że testy pokazują dobre wyniki to coś musi być nie tak. Tak sobie myślę może zrobię jakąś podmiankę z 10litrów? Jak do tej pory nie robiłem wcale bo myślałem że nie trzeba, odpieniacz ruszył na dobre i nawet robi suchą pianę. Ryby nadal w dobrej kondycji przyjmują pokarm i żywo pływają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może sól zmienić i obniżyć zasolenie? mam teraz 1,025? Moze baniaki plastikowe w których trzymam wode jakoś ją zanieczyszczaja (kupiłem do przechowywania wody pitnej)

Edytowane przez Maco (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dorobiłem się cyjano w akwarium czy macie jakieś rady jak z tym walczyć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odsysać, zmienić cyrkulację. Moze przejdzie samo a jak nie to możesz użyć chemiclean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok cyjano jest w odwrocie myślę że jeszcze z tydzień i nie będzie śladu, całe szczęście obyło się bez chemii. Mineły już ponad 2 miesiące od zalania i tak sobie myślę że chyba przyszedł czas na pierwszą podmiankę wody. Przygotuje dzisiaj 10L solanki świeżej i teraz pytanko do was, czy w akwarium morskim używa się też jak przy słodkowodnym tzw odmulacza do oczyszczenia dna czy piachu raczej nie ruszać wcale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z piachem jest tak, ze albo ruszasz albo nie. Jezeli przez kilka miesięcy nie ruszałeś to lepiej nie dotykać bo moze byc katastrofa. Ja osobiście trochę odsysam przy podmianach, ale mam tez krewetke pistoletowa oraz ślimaki które mocno go poruszają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadam teraz może głupie pytanie ale wole zapytać niż źle robić. Woda z automatycznej dolewki ma być już solanką czy osmoza? Cały czas mnie to nurtuje a nie mogę odszukać na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.