Skocz do zawartości
Wojtek66

Caulastrea fluo umiera czy zdrowieje?

Rekomendowane odpowiedzi

cierpliwości. Dbaj o pozostałe parametry.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam cierpliwie i pilnuję (głównie siebie, żeby nic nie ruszać). Woda sie wyklarowała, pomimo być może ciut zbyt rozrzutnego karmienia nocnego - staram się) . Jedna główka wyraźnie pięknieje. Zrobiła się szersza, wyższa, więcej białego, szklistego ciała w środku (to ta, która wystawia mordkę w nocy). Pokarmię w nocy. Pseudogorgonia też ma więcej polipów. Wprawdzie sa małe, ale ich przybywa. Dodatkowo końcówki krzaczka dotychczas obrośnięte czerwonym kożuchem mają guzki i może z nich wyrosną polipy. kożucha ubywa.

przed pół godziną zerknąłem. Po nakarmieniu 2 główki się nadęły tak do góry i pojawiły sie na jednej z nich takie brązowe nabrzmienia, zgrubienia. reaguje, może będzie dobrze, po jakimś czasie ( pół godziny) wróciła do normy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś potrafiłem moją Caulę w dzień. Jadła. Co wy na to?

Tak, to jest normalne jeśli jesteś cierpliwy i systematyczny w karmieniu. Częściej udaje się po południu / wieczorem gdy już światło zaczyna słabnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubie to ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zaraz po wyłączeniu białego światła (tylko 1godz) pokarmiłem i pięknie się owinęła wokół mordki, nadęłą mordkę jak chyba nigdy (wyglądało to jak usta i dużo białego przeźroczystego-później dodam zdjęcie), dokarmiam tak samo rhodactisy i inne towarzystwo. Nadmiar wyjadają ryby, nie karmię ich extra. Boję się żeby nie przekarmić. Staram się, żeby nie dać więcej niż 1/4 kostki mrożonki dla filtratorów - tej piekielnie zielonej i 1/4 mrożonki innej, grubszej (dla ryb). To mieszam i daję przez dzień i co zostanie przed zapaleniem świateł rano (za każdym razem rozcieńczam wodą z akwarium czyli roztwór jest coraz rzadszy) . W akwarium pojawił mi się pomacentrus coelestis., ryba bardziej agresywna i śmiała niż ogniczek i wyjada więcej karmy, bo aktywnie jej szuka. Co myślicie. Zmniejszyć ilość pokarmu? I jak długo jeszcze tak intensywnie karmić. Dodam, że Caula ma cztery główki; jedna w zaniku, druga minimalna, ale reaguje i dwie piękniejące. Póki co wody nie mierzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli caulastrea wyglada lepiej to karm ja rzadziej, tak 2-3 x w tygodniu. A ile masz ryb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

są 2 szt, czyli ją przy okazji karmię lub ryby przy okazji jej karmienia Ale z tym lepiej to sam nie wiem, mam wrażenie, ale ta jedna główka ciągle leci, zielonego trochę przybywa od góry albo to tylko pompowanie, nie wiem czego oczekiwać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dwie główki Cauli po karmieniu wypuszczały taka białą substancję. Mogły być to polipy (?) albo przetrawiony pokarm. Zdjęc nie robiłem, bo nie byłoby tego i tak widać. reagują i otwierają mordki ładnie. mniejsze teraz karmienie do 1 raz dziennie i oszczędniej. Pseudogorgonii przybywa polipów, ale ciągle są malutkie. nie wiem czy ma w tym przypadku znaczenie, że stoi w silnym nurcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-21817-0-04436300-1416436623_thumb.jpg

tak wyglądają polipy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze tego nie ma, ale zaczyna się takie białe przeźroczyste pojawiać po karmieniu. Nie wiem jaką taktykę karmienia przyjąć. Na początku karmiłem po wyłączeniu świateł i nie widziałem żadnej reakcji, teraz karmię do południa, karmiąc tym samym ryby, bo wtedy mam czas i jak pisałem, pięknie się mordki otwierają i obracają za pokarmem tym grubszym, a potem te niby polipy się pojawiają. Może jak piszecie, karmić w nocy, ale ona wtedy cała się bardzo kurczy, choć mordka w jednej główce jest "wyciągnięta". Ogólnie to karmienie im dobrze robi, bo ciała im przybywa, reagują, a nawet odbudowuje się ta zanikająca czwarta główka, a trzecia i druga rosną szybko. Pierwsza główka, która była zawsze największa, nie rośnie ale jest "ładna". Myślę, żeby karmić ryby dalej, podając koralom jedzenie, skoro efekt jest dobry, ale nie wiem czy próbować w nocy, czy co? żeby te polipy się pojawiły, no bo to by był chyba pożądany efekt świadczący o dobrym zdrowiu. Wodę może uda mi się dziś zbadać, to napiszę co i jak.

dodaję zdjęcie z wczoraj: te niby polipy, tyle widać "na komórce"

post-24125-0-51254400-1423004558_thumb.jpg

Edytowane przez Wojtek66 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej kostce też miały z tym problem ale polecono mi Kent part A i part B. Caulastera odzyskała tkankę i ładnie się pompuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucam fotkę tych niby polipów. Są coraz bardziej podobne do polipów, choc pewnie tez chodzi o coś wydalanego, bo wcześniej "puszczała" taka nitkę z tego białego. Dorzucam parametry: temp 25, sól 1,024, kH 8, ph 8, NO3 5, NO2 0,2. Toksycznie?

post-24125-0-42314700-1423073062_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caulastrea ładnie zajada i polipy się pojawiają coraz dłuższe ale tej tkanki wcale nie przybywa, muszę zrobić lepsze zdjęcie ....jutro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te białe farfocle na zdjęciu to "mesenterial filaments" - nie wiem jak to nazwać po polsku, może "włókna przegrodowe", tu na forum funkcjonuje dość ogólna nazwa "wnętrzności". Koral może je wyrzucać jak walczy albo jak coś zjada.

Opis np. tu: http://tolweb.org/Anthozoa

O tyle dziwne że nie widziałem tego nigdy u caulastraei - tylko u innych gatunków. Normalnie caulastraea wystawia czułki a nie farfocle.

Może jest to kwestia tego że czułki służą do wyłapywania a te białe włókna do trawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj też to miałem,wyciągnięta mocno biała mordka nakarmiłem wieczorem, ale czułków nie widać i nawet wnętrzności, ale ta główka wygląda pięknie i się pompuje. Kurcze, muszę nad angielskim przysiąść. P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat być może się już kończy, ponieważ moja Caulastrea wygląda pięknie.Pompuje się , przybywa jej tkanki, ale jeszcze nie widziałem jej czułków (pewnie powodem tego jest, że karmię ją karmiąc błazenka i krewetkę - trochę jej rzucę, a ona ładnie "łyka) . Teraz to nawet "wnętrzności" nie widać, za to widzę jak by powstające nowe "mordki" wokół dotychczasowej (4 szt). Co ciekawe i nie mogę tego sobie wytłumaczyć. Były cztery główki: dwie padły, jedna prawie... gdy już wyglądała tragicznie, to przeniosłem ją (po odcięciu od "głównej") do nowo założonego zbiornika 450 l i jest ok. Wygląda na zdrową i jakby jej "przybywało". Oczywiście tej nie karmię. Ciekawa sprawa... Może ktoś zna wytłumaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy, gdy ja podkarmisz raz w tygodniu. Polipy wypuszcza pewnie w nocy.

Sprawdzilbym zasolenie.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy, gdy ja podkarmisz raz w tygodniu. Polipy wypuszcza pewnie w nocy.

Sprawdzilbym zasolenie.

Z pewnością masz racje, ale ta w małym zbiorniku dostaje przy karmieniu ryb i chyba zaczyna dorabiać nowe mordki (jaśniejsze punkciki się tworzą) a w nowym zbiorniku mam 1.022 (minimum na zielonym) i też jest ok. To małe akwarium mierzę innym salimetremi i wg niego jest 1,024. Wg Ciebie ile powinno być ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.