Skocz do zawartości
TMK

Hydraulika, kanalizacja domowa a akwa

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ własnie tworzę setup łazienki:) zastanwiam się jakie są możliwości ułatwienia sobie pracy przy akwarium(ok 200-300l) podłoga będzie chyba uszcelniona folią w płynie? może jakiś otwór dołazienki i kratki kanalizacyjnej jakby pękło? nie wiem co z RO bo uzywam też notorycznie do herbaty i rosołu. z drugiej strony podmiana wody to raczej z odmulaniem więc automatyka odpada... Akwa będzie stać w kuchni przy ścianie dołazienki-na razie ściany brak, łazienki brak, akwa też brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze doprowadzenie i odprowadzenie wody pod akwarium. Nawet jak odmulaczem bawisz sie to rura od odmulacza w rure sciekowa i bez problemu jest. Pozniej tylko uzupelniasz wode solanka. Obok bedzie RO/DI takze zastosujesz od razu dolewke na zaworze elektromagnetycznym. Nie bedzie potrzebny wtedy zbiornik na dolewke :-) Ja bym peknieciem nie przejmowal sie, ale spadek mozna zrobic do kratki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podlub koło będzie filt RO. Co do rury masz rację. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły bo narazie wygląda to tak

30-gdzies_tu.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tu widzę akwa w scianie, z pełnym osperzętem w łazience. Od strony pokoju bedzie zaje...ście.

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myć się będziesz w rzece pod miastem:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w głębi to łazienka, ze względu na mały rozmiar pod ścianą której nie ma będzie kabina prysznicowa i pralka.I chyba oddzielone pełną ścianą od akwarium, bo taka przezierna sciana w łazience to niezbyt praktyczna,

Akwa będzie więc po drugiej stronie,ale bardzo blisko rur kanalizacji itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z wilgotnością??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziewczyno, jezeli masz tylko mozliwosc to rob doprowadzenie i odprowadzenie wody. Oraz kanal wentylacyjny do pionu wentylacyjnego w lazience.

Teraz jest na to najlepszy moment.

Nawet nie zdajesz sobie sprawy, jaka to wygoda, nie musiec nigdzie nosic wody.

(tym bardziej, ze akwa ma byc 300 litrow)

Praktycznie zawsze, wczesniej czy pozniej sie cos rozleje, wyleje. A lekkie tez nie jest.

A tak to czysto, schludnie, elegancko.

Elektrozawor przed RO/DI, naciskasz guzik i woda leci.

Pompka podlaczona do scieku, naciskasz guzik i ladnie wylewa wode. Nawet mozesz odmulic.

Albo zrobic naczynie posrednie ma /brudna/ wode, ktora pozniej byle pompka wypompujesz do scieku.

A co do herbaty i rosolu - tez tak kiedys myslalem. I nawet caly czas stosuje. Ale po zastanowieniu sie i przeanalizowaniu (tez kosztow) uwazam ze to poroniony pomysl.

Dlaczego?

Bo glowny koszt RO to jest membrana, prefiltry i mineralizator-do rosolu i herbaty. Reszta to tylko plastikowa obudowa.

Nie ma wiekszej roznicy w kosztach, czy zuzyjesz jedna membrane zamocowana przy akwarium przez pol roku uzywajac wody do akwa i rosolu,

czy zuzyjesz dwie membrany przez rok uzywajac jednej do rosolu, a drugiej do akwa.

Nawet gdy w tej membranie do rosolu spadnie jakosc filtracji, to tez bedzie dobrze i smaczna woda,

a jak spadnie jakosc wody RO/DI do akwa, to juz musisz pedem wymieniac membrane/prefiltry/zywice.

W tym kontekcie nie jest rozsadznie uzywac membrany RO zamocowanej przy akwa do "produkowania" wody na herbate/rosol.

Jezeli te 500zl nie jest dla Ciebie sprawa /byc albo nie byc/ to kup druga membrane RO 100 GPD z mineralizatorem i baniakiem 3,5 galona do kuchni, a do akwa przeznacz osobna membrane.

Ja po roku pieprz...nia sie z przekladaniem mineralizatora wlasnie tak robie.

P.S.

Mam doprowadzona wode i sciek do akwa.

Kiedys robilem probe hydrauliki - nalewalem kranowki do akwa 300 L + 140 L sump.

Kilka minut woda naleciala, przez mniej niz 10 min. OR3500 wypchnela cala wode do scieku.

A ja stalem obok z rekami w kieszeniachi sie patrzylem jak ladnie woda sama leci.

A jakbym mial wiaderkiem przyniesc 440 litrow wody, a pozniej wiaderkiem wyniesc ta wode, to bym sie chyba zaj....al.

Mam OR3500 na scieku, bo nie mam spadku, a odleglosc do lazienki dosc duza.

Ale jak u Ciebie akwa ma stac zaraz przy lazience, to nie ma takiego problemu.

P.P.S.

A o kratce (czy czyms takim) to zapomij.

Jak Ci peknie 300 litrow, to zadna kratka nie odbierze tej ilosci wody. A jak bedziesz miala doprowadzony sciek do akwa, to woda tez Ci sie nie bedzie rozlewala.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje ci zajrzec do mojego tematu "stelaz pod 600tke" . tam sa zdjecia jak to wyglada. zrobilem sobie przez sciane (grubosc sciany 60cm :) nie ma to jak kamienica) doprowadzenie wody i odplyw do kanalizy , na gorze jest tez kanal wentylacyjny. nie zaluje anie troche tego rozwiazania. duza wygoda. zero węzy, zero wiader, zero dzwigania, sporo czasu zaoszczedzonego.

polecam

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...mam podobny problem, mamy kupiony projekt domu i teraz adoptujemy go do warunków lokalnych i pierwsze co to było tłumaczenie, że oprócz innych przeróbek trzeba instalację H2O i kanalizę doprowadzić do ściany w salonie :), trochę się architekt zmieszał, ale jak mu powiedziałam, że jeszcze ma przeliczyć czy fundament wytrzyma tone nacisku to już wiedział o co chodzi. Zresztą miejsce na akwarium było trzecim w kolejności warunkiem przyjęcia projektu jako warty uwagi, przerzucając ich tysiące...Mam dość noszenia wody i jak tylko jest taka możliwość, jestem za tym żeby sobie ułatwiać życie...

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.