Skocz do zawartości
Smoko

Projekt sumpa do solniczki 480l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W związku ze zmianą lokum i potrzebą przeniesienia istniejącego akwarium, postanowiłem postawić nowy zbiornik. Kostka 90x90x55 nie spełniła moich oczekiwań jak chodzi o kształt zbiornika , ale była dobrym polem do nauki z solniczką.

Nowy zbiornik będzie podobnego litrażu, żeby móc wykorzystać większość posiadanego sprzętu.

Akwarium 160x60x50h + komin zewnętrzny.

Sump 120x40x35h

Proszę o pomoc w rozwiązaniu sumpa.

Chciałbym zastosować refugium z glonem spagetti.

I tu moje pytania:

1. czy mogę w komorze z refugium dać 10-15 kg żywej skały (chciałbym odgruzować trochę główny zbiornik) ?

2. czy musi być w refugium na dnie piach, czy wystarczy skala jako podłoże do umocowania glonów ?

3. czy takie rozmieszczenie komór w sumpie będzie odpowiednie ?

4. jaka powinna być wysokość przegrody od dna, dla wody wpływającej do refugium w moim przypadku, czy 10 cm od dna będzie ok ?

sump_refugium_bez_wymiar_w.jpg

sump_refugium.jpg

Edytowane przez Smoko (wyświetl historię edycji)

Akwarium ok 480L + sump 195L

160x60x50h

30kg LR + 10 kg LS

Skimz Monzter SM 201

T5 - 8x80W

Jebao WP 40 + RW 15

Obieg Aqua Nova 6500

Balling

Kierownik budowy wielkopolska

a95c8ee5cc40e2027468fdbbf758c326u735a647.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wywalił tą "dyszę" przed refugium i drugą ściankę przed pompą też.Mam też trzy komory i podobną ściankę jak ty planujesz i teraz tylko kłopot przy czyszczeniu a do refugium woda wpada normalnie od góry i obserwacje wykazały ruch wody w całym refugium więc kombinacje z kierunkowaniem wody to według mnie niepotrzebna robota a przy okazji trzeba wymyślić jak się pozbędziesz filmu z tafli wody nad glonami jak wymusisz przepływ pod powierzchnią. Piasku mieć nie musisz,skały zresztą też bo widziałem wiele sumpów gdzie spaghetti kręciło się lużno w komorze i bardzo dobrze się miało będąc obmywane z każdej strony.Skałę możesz dać jak masz nadmiar ale konieczności nie masz.

P.S zadbaj o to żeby komora pompy nie była za mała bo dolewka będzie szaleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę obserwował temat bo też planuję większy baniaczek + sump.

Możesz napisać więcej o tym dlaczego zrezygnowałeś z 90x90x55? Planuję właśnie taki zbiornik :)

Edytowane przez amebcia (wyświetl historię edycji)

yoWMOAzcKo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wywalił tą "dyszę" przed refugium i drugą ściankę przed pompą też.Mam też trzy komory i podobną ściankę jak ty planujesz i teraz tylko kłopot przy czyszczeniu a do refugium woda wpada normalnie od góry i obserwacje wykazały ruch wody w całym refugium więc kombinacje z kierunkowaniem wody to według mnie niepotrzebna robota a przy okazji trzeba wymyślić jak się pozbędziesz filmu z tafli wody nad glonami jak wymusisz przepływ pod powierzchnią. Piasku mieć nie musisz,skały zresztą też bo widziałem wiele sumpów gdzie spaghetti kręciło się lużno w komorze i bardzo dobrze się miało będąc obmywane z każdej strony.Skałę możesz dać jak masz nadmiar ale konieczności nie masz.

P.S zadbaj o to żeby komora pompy nie była za mała bo dolewka będzie szaleć.

ale przecież filmu nie powinno być skoro woda do komory z pompą bedzie "zasysana od góry"

Czy w komorze refugium warto zastosować jakiś mały cyrkulator skoro chce tam wsadzić 10-15 kg żywej skały ?

Edytowane przez Smoko (wyświetl historię edycji)

Akwarium ok 480L + sump 195L

160x60x50h

30kg LR + 10 kg LS

Skimz Monzter SM 201

T5 - 8x80W

Jebao WP 40 + RW 15

Obieg Aqua Nova 6500

Balling

Kierownik budowy wielkopolska

a95c8ee5cc40e2027468fdbbf758c326u735a647.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Film będzie bo nie będzie ruchu wody przy ścianie od strony odpieniacza jak woda będzie pod tafla wpływać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.