Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Adam, stacjonujesz na zdrowiu, czy mając na myśli nowe bloki to mówisz o osiedlu botanicum? ;)

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam, stacjakwariumesz na zdrowiu, czy mając na myśli nowe bloki to mówisz o osiedlu botanicum? ;)

Tak dokładnie botanik blok B łatwo rozpoznać po oknach są niebiesko od akwarium :)

Edytowane przez adamusk28 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba dzisiaj widziałem 3 piętro, środek bloku? Okna w stronę Zoo?

Sent from my Lumia 925

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Ty Bartek lampisz się w okna jak śmigasz?

c64.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze jak gdzieś niebiesko świeci to od razu focusa łapię na to miejsce :)

Edytowane przez Bartol (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba dzisiaj widziałem 3 piętro, środek bloku? Okna w stronę Zoo?

Sent from my Lumia 925

tak zgadza się 2 balkon od strony ulicy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślałem że mnie to ominie ale dopadła mnie plaga dino i okrzemek wyłączyłem światło co zrobić jeszcze

zrobiłem dzisiaj testy więc :

Zasolenie 1.024

PH-8

KH-7

NO3-2mgl/L

NO2-0mgl/L

NH3-0mgl/L

PO4-0mgl/L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesteś pewny swojej plagi? - daj foty

OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z nowości jutro jadę odebrać pocięte szkło i zabieram się za klejenie panelu zewnętrznego coś na wzór sporej kaskady jak go skleję to zrobię zdjęcie, odpieniacz pójdzie tam i rezygnuje z filtrów przepływowych pytanko w co można wsadzić media jakaś siatka czy coś ? ma ktoś pomysł ? :) zmieni się trochę ułożenie skały bo nie będzie już trzeba zasłaniać odpieniacza wszystko z prawego rogu pójdzie na środek

niestety moja plaga to nie okrzemki może tak nie tylko okrzemki ;/ dopadło mnie to dziadowskie Dino ;/ ale no co poradzisz jak zbiornik dojrzewa zwiększam lanie bakterii i czekam aż samo ustąpi :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

również obmyślam taką doklejke, bo na jednej ścianie 35cm trudno pomieścić grzałkę, skimz, odpieniacz i cyrkulację a mam akwarium widoczne z 3 stron i chce mieć zagraconą tylko ta 1 oklejoną folią. Proszę o dobrą fotorelację :)

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

również obmyślam taką doklejke, bo na jednej ścianie 35cm trudno pomieścić grzałkę, skimz, odpieniacz i cyrkulację a mam akwarium widoczne z 3 stron i chce mieć zagraconą tylko ta 1 oklejoną folią. Proszę o dobrą fotorelację :)

oki jutro zaczynam kleić zdam foto relacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tam klejenie ?

120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc wygląda to tak wys50szer10dłu30 podzielony na dwie komory 10/15 woda będzie zasysana w prawej komorze gdzie znajdować będą się media w lewej grzałka i odpieniacz i wylot wody do akwarium

mistrzem klejenia nie jestem :whistle: a więc co do estetyki szczególnie sylikonu nie bierzmy pod uwagę :smiling: jutro jak znajdę chwilę zabiorę się z podłączenie tego sprzętu ale najpierw sprawdzę szczelność :)

post-24575-0-47472400-1422526204_thumb.jpg

post-24575-0-74745400-1422526232_thumb.jpg

post-24575-0-39275500-1422526259_thumb.jpg

post-24575-0-88919300-1422526293_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adas, ladnie wyszlo. :thumbsup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adas, ladnie wyszlo. :thumbsup:

:queen: dziękować dziękować :smiling: z nowości wczoraj dostałem piękny prezent na 28 urodziny od TomMen kilka korali miękkich jak mi zanikną okrzemki i dino już całkowicie zrobię fotki po za tym nie będzie odpieniacza w zbiorniku :thumbsup: zmieni się układ skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkiego najlepszego :)

Pomysł fajny tylko spływ bym chyba zrobił ciut inaczej, 2 otwory i 2 rurki, tak chyba bym się bał że coś się rozszczelni na wylocie. W jaki sposób masz zamiar zalewać panel ? pompka zaciągająca wodę ??

Ja mam problem z turboflotorem który ładuje strasznie dużo bąbelków do wody i może bym zrobił tak jak ty wyższy panel od tyłu wodę by zaciągał turbo do 1 komory, dołem woda by się dostawała do 2 i spływała do akwarium w ten sposób wyeliminowałbym bąbelki powierza :).

Edytowane przez jerzyk (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkiego najlepszego :)

Pomysł fajny tylko spływ bym chyba zrobił ciut inaczej, 2 otwory i 2 rurki, tak chyba bym się bał że coś się rozszczelni na wylocie. W jaki sposób masz zamiar zalewać panel ? pompka zaciągająca wodę ??

Ja mam problem z turboflotorem który ładuje strasznie dużo bąbelków do wody i może bym zrobił tak jak ty wyższy panel od tyłu wodę by zaciągał turbo do 1 komory, dołem woda by się dostawała do 2 i spływała do akwarium w ten sposób wyeliminowałbym bąbelki powierza :).

powiem ci tak nie ma prawa się rozszczelnić :police: u mnie będzie wyglądało to tak że woda będzie zasysana do pierwszej komory przelewała się do drugiej i z drugiej do akwarium między komorami a wylotem wody do akwarium jest po 3/2 cm różnicy a wygląda to tak że całość ma wysokość 50 szyba dzieląca komory 47 a wylot wody do akwa jest na poziomie 45 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dojechała lodówka samochodowa z zasilaniem na 230V zabieram się za robienie chłodziarki do wody bo coś czuje że same wiatraki latem nie poradzą sobie za bardzo fajne ma wymiary 28,5x27,8x20,8 cm bardzo kompaktowa idealnie wpasuje ją w szafkę :thumbsup:

nie pomyślał bym że morszczak sprawi mi tyle radości nie tylko ze strony akwarystycznej ^^

kupiłem też nowy falownik bo mój 3000l jest za duży teraz będą dwa 2500l/h 2000l/h

post-24575-0-75294400-1422550657_thumb.jpg

post-24575-0-42655400-1422550674_thumb.jpg

post-24575-0-55307000-1422552242_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, czy taka lodowka da rade lepiej niz wiatraczek.

"Nie bedzie odpieniacza", a co bedzie ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, czy taka lodowka da rade lepiej niz wiatraczek.

"Nie bedzie odpieniacza", a co bedzie ?

odpieniacza nie będzie w akwarium pójdzie w panel :) a wiatrak zostaje nie zamierzam go zdjąć lodówka to dodatkowe zabezpieczenie w razie wysokich temperatur latem :)

a co do lodówki w środku będzie zrobiona zwojnica z węża gumowego podłączę ją pod termostat i w razie przekroczenia temperatury będzie się automatycznie włączać :) wąż podłącze do pompy która będzie zasysać wodę z akwarium przechodziła przez lodówkę i trafiała do panelu i z panelu do akwa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości ile dałeś za szkiełka ?? jeśli do połowy tygodnia odpieniacz nie przestanie puszczać bąbelków to też odpalę taki panel.

Jakie grube szkło ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości ile dałeś za szkiełka ?? jeśli do połowy tygodnia odpieniacz nie przestanie puszczać bąbelków to też odpalę taki panel.

Jakie grube szkło ?

szkło miałem swoje za cięcie i szlifowanie dałem 100zł moim zdaniem drogo -_- więc szklarza na Uni Lubelskiej za dworcem kaliskim nie polecam :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ci powiem bardzo dużo zapłaciłeś, ja całe akwarium 112l kupiłem za 99zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ci powiem bardzo dużo zapłaciłeś, ja całe akwarium 112l kupiłem za 99zl.

dużo to mało powiedziane ale wychodząc powiedziałem że luster na pewno u niego nie kupię skoro za cięcie szyb życzy sobie jak za matkę :p tym bardziej że szkło miałem swoje !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.