Skocz do zawartości
danek

sohal

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie macie doświadczenia z tym pokolcem. Ma opinię bardzo agresywnego. Czy dotyczy to tylko innych pokolców ( mam żółtka) czy i innych ryb ( przedewszystkinm chelmon rosatus). Czy po nim da się wpuscić inne ryby?

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja go nigdy nie miałem ale widziałem u jednego gościa. Pięknisty. W akwa 200x50x50 był sohal i xanturum obydwa ok. 15 cm i było ok. Sohal ciutek był wiekszy. Teren xanturum był na srodku ok. 1,2m przedniej szyby i do 30 cm wgłab. Sohal obydwa boki i cały tył. Fajnie to wygladało. Xanturum ciagle na środku sie prezentowała a sohal pływał chyba 23,5h na dobę od boku do boku pomiędzy i za skałami jakby myślał, ze w końcu uda mu się okrążyć xanturum. Radocha z ogladania była niesamowita. Ciekawe co się stało jak podrósł sohalik ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myslicie o polaczeniu sohala z odonusem nigerm ? niby maja inne pozywienie i roznia sie krztaltem..ale to dwie ryby z charakterem.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sklepie w warsawie na powstancow slaskich plywa sobie spory sohal( moja ulubiona ryba) z naso (druga ulubiona :) ) i z hepatusem , nawet sie nie zaczepialy przez czas jak bylem w sklepie. co prawda tam bylo dosc dlugie akwarium. podejrzewam ze tez jest to kwestia wlasnie wielkosci zbiornika. o dziwo pan z powstancow nei wygonil mnie ze sklepu i nie kazal placic 5 zl za ogladanie:D:D- ida dobre czasy:P

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jak na razie sohal pływa spokojnie i nikogo nie zaczepia.

Obsadę mam spora wiec może mu energia wycieka. Mam nawet wrażenie że żółtek oraz pyroferus sa bardziej agresywne nawet w stosunku do sohala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A długo masz tego sohala ? może jest młody jeszcze dlatego spokojny. U mnie po 4 miesiącach pokazał rogi i jak wykończył idola to miarka sie przebrała i usunołem go ze zbiornika. Napewno jak podrosnie to pokaże kto rządzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jakieś 2-3 miesiące. No zobaczymy. Szkoda by go było bo to piękna ryba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@miszak nie wiem dokladnie ale mysle ze ze 2,5 do 3m

akwa 160x60x60 - RED SKIM 250 NewJet 6000 cyrkulacja wavebox, ts07 - 2x250w HQI + 4x54w t5

www.LMstudio.com.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to po przeczytaniu wszystkich informacji raczej sohala nie kupie . Chcę mieć spokój w akwarium .

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.