Skocz do zawartości
skoti79

Klejenie pod wodą

Rekomendowane odpowiedzi

W specyfikacji lepiej producentowi napisać, że jest szkodliwy niż później ciągać się po sądach z klientem, który wlał ze dwa litry kleju do baniaka 10l i mu rybka zdechła.

Pewnie Kolega ma rację, ale np. w analogicznej karcie produktu cx-5 nie ma już takiej wzmianki o szkodliwości, więc jednak jest coś na rzeczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cx-5 nie może być takiego zapisu bo to jest zaprawa między innymi do napraw zbiorników z wodą dlatego musieli wykonać badania.

a4fa4b9893d1871578e378f937341efau649a580.png

Opti 155x50x50, Jebao WP25 x 2szt, LED -160 W, 2x T5- 80W,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem wszystkie podane wcześniej kleje i najlepszy, moim zdaniem jest Epo-putty (http://www.epoputty.co.uk/index.php/epo-putty/in-aquarium-displays/how-to-use.html). Za równowartość 100zł kupuję na ebay 0.5 kg. Nie zauważyłem żadnej reakcji korali w porównaniu z Milliputem, nie rozpuszcza się i można go długo formować pod wodą w przeciwieństwie do klejów opartych na cemencie, trzyma się znacznie mocniej i dłużej niż kleje oparte na cyjanoakrylu (i przy okazji, nie ma szansy się wylać i zapaskudzić wszystko jak mi się udało z klejem Ecotech). Klej cyjanoakrylowy przydaje się tylko w awaryjnych sytuacjach, jak np. ratowanie Ricordeii oderwanej od pokruszonej podstawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawiłem się tym klejem,jest na prawdę dobry lecz jeśli chodzi o korale do skały to kropelkę w żelu mam w kiosku pod domem a epu putty jedynie na ebay. Skały co prawda nie kleiłem w dziwne wygibasy ale półkę nie jedną w akwa ma doklejoną tym klejem. Lecz jak napisałem za łatwość dostępu plus dla kropelki w żelu.Prospero dzięki za patent z chłodzeniem kropelki. A co do pattexu w żelu to kupiłem pare razy i nigdy mi to żelu nie przypominało.

http://www.ebay.pl/itm/Epo-Putty-For-use-with-Marine-Frags-Corals-and-Rock-The-Very-Best-FREEPOST-UK-/300976808059

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Cyjanopan też się nadaje ?

zwłaszcza E - ten elastyczny

w sumie to coś jak kropelka ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyjanopan też się nadaje ?

zwłaszcza E - ten elastyczny

w sumie to coś jak kropelka ...

Ważne żeby był w żelu.

a4fa4b9893d1871578e378f937341efau649a580.png

Opti 155x50x50, Jebao WP25 x 2szt, LED -160 W, 2x T5- 80W,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Panowie a próbował ktoś Aquakitu to jest teoretycznie to samo co dwuskladnikowe masy AquaScape, mam tego sporo w firmie i jestem prawie przekonany ze jest to to samo tylko bez napisu ze do klejenia korali [emoji16]
http://www.tkk.si/en/products/products-by-technical-characteristics/we-mount-and-seal/tekadom/tekadom-aquakit

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.