Skocz do zawartości
SoQł

Ctenochaetus striatus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj mam pytanie odnośnie rybki z tematu, jak z jej charakterkiem? Spokojna czy raczej lubi porozrabiać i zaczepiać inne ryby bądź korale? Mało info o niej w sieci.

Mam okazję stać się jej posiadaczem, podoba mi się tylko nie wiem czy da radę przy mojej obsadzie tj:

Hepatus ponad 20cm.

Żółtek ok 15 cm.

Zebrasoma veliferum ok 15 cm.

Naso elegans 14 cm.

Borsuk ok 20 cm.

parka pterapogonów

4 chromisy

babka strigata

doktorek

slarias

i dobrana parka Clarków (łobuzów) przepędzają wszystko i wszystkich gdy im podskoczy jakaś ryba gonią ją przez całe akwarium.

Jeśli chodzi o pokolce wszystkie zgodne, poukładane, wszystkie ponad rok w zbiorniku a elegans dołączył jakiś miesiąc temu i pięknie go przyjęły, odrazu zaaklimatyzował się ze starymi mieszkańcami.

Co sądzicie o dokoptowaniu Striatusa?

Zaznaczam że w przyszłości na zakończenie obsady jako wisienka na torcie mam zamiar dokupić Sohala dlatego prosił bym o wzięcie go pod uwagę jako przyszłego mieszkańca.

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne informacje.

Edytowane przez SoQł (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ctenochaetus'y to kozaki :)

jak wprowadziłem swojego tominiensisa miał jakieś; 5cm to do hepatusa 17-18cm startował ;)

czasem z obgryzioną płetwą później pływał hehe

rywalizują z glonożercami, babki i salariasy moga być problemem

z moją babka się dogadał

ja bym spróbował :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Babka zakochana w piasku w sumie glonów nie obgryza, przesypuje piasek non-stop, z kolei salarias to nie do końca salarias nazwa mi wyleciała i pomyliłem bo kiedyś miałem a zamiast niego jest teraz escenius bicolor też glonożerca ale jakoś nie widzę aby coś skubał, zazwyczaj pierwszy do alg a i papu jak podaję wyrywa się do packi.

Ps. Striatus który miał by u mnie zamieszkać jest wielkości ok 12 cm.

Edytowane przez SoQł (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.