Skocz do zawartości
yvon_1986

Moje pierwsze akwarium morskie :) 30 litrów

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu dzisiejszym mój tectus został niestety oddelegowany do pokoju obok i teraz zjada sobie glony w 96l mojej lepszej połowy :-) od wczoraj zastanawiałam się dlaczego slimak siedzi w jednym miejscu na szybie i ani myśli schodzić na dół. Dziś poznaliśmy odpowiedź po tym jak krab pustelnik skorzystał z okazji i ściągnął go na dół po czym próbował wytargać go siłą z muszli. Szkoda mi się go zrobiło więc został przeprowadzony. I pustelnik jak z nazwa wskazuje - został sam. I tak sobie myślę co mogłabym dołożyć do niego z ekipy czyszczącej czego by nie zeżarł? Dotarło do mnie że mój krab zabójca nosi na sobie muszlę jakiegoś poprzedniego biednego tectusa.... Wcześniej jakoś mi to umknęło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o fajnie się zapowiada:) dodatkowo super że macie drugie większe :)

życzę powodzenia!

Ps. na Rogowskiej

Co do tego sklepu widzę, że nie tylko ja jako "świeżak" mam zastrzeżenia ;) za to co do zakupów rybek/skorupiaków z czystym sumieniem mogę we Wro polecić zakupy w Kakadu koło Korony - ceny przystępne, zwierzęta po kwarantannie jeszcze jak się trafi na Łukasza z obsługi to naprawdę super dzieli się swoją wiedza i doradza:)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :-)

Dobrze wiedzieć że jest taki sklep i na pewno go odwiedzimy. Gdybym wcześniej wiedziała od razu byśmy się wybrali. Nie lubię cwaniactwa. Może tu chodzi o to, że jestem kobietą? Na targach akwarystycznych we Wrocku stojąc przy ich stoisku słyszelismy jak klient pytał czy trudno takie się takie akwarium obsługuje. Odpowiedzieli mu, że ostatni nawet takiej Pani zakładali i zaczyna sobie już sama radzić więc to nic trudnego. No tak - nawet tępą babę da się nauczyć - tak to odebrałam.

Dziś mój krab po eksmisji tectusa zajął się tym czym powinien czyli żarciem glonów :-) a ja jestem w trakcie poszukiwania większej muszli dla niego

Pozdrawiam :-)

Edytowane przez yvon_1986 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o fajnie się zapowiada:) dodatkowo super że macie drugie większe :)

życzę powodzenia!

Co do tego sklepu widzę, że nie tylko ja jako "świeżak" mam zastrzeżenia ;) za to co do zakupów rybek/skorupiaków z czystym sumieniem mogę we Wro polecić zakupy w Kakadu koło Korony - ceny przystępne, zwierzęta po kwarantannie jeszcze jak się trafi na Łukasza z obsługi to naprawdę super dzieli się swoją wiedza i doradza:)

Pozdrawiam!

Witam :-)

Dobrze wiedzieć że jest taki sklep i na pewno go odwiedzimy. Gdybym wcześniej wiedziała od razu byśmy się wybrali. Nie lubię cwaniactwa. Może tu chodzi o to, że jestem kobietą? Na targach akwarystycznych we Wrocku stojąc przy ich stoisku słyszelismy jak klient pytał czy trudno takie się takie akwarium obsługuje. Odpowiedzieli mu, że ostatni nawet takiej Pani zakładali i zaczyna sobie już sama radzić więc to nic trudnego. No tak - nawet tępą babę da się nauczyć - tak to odebrałam.

Dziś mój krab po eksmisji tectusa zajął się tym czym powinien czyli żarciem glonów :-) a ja jestem w trakcie poszukiwania większej muszli dla niego

Pozdrawiam :-)

Który sprzedawca tak daje popalić w Trzmielu? Byłem kilka razy i na szczęście jeszcze się nie speszyłem, choć mają specyficzne poczucie humoru :)

yvon_1986 akwarium zapowiada się bardzo fajnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiesz nie mam pojęcia kto to był. Jeden taki starszy Pan który nam łowil ślimaki i Kraba na zapleczu był bardzo pomocny. Pytał, doradzał. Ale przy kasie stał taki młody który pozjadal wszystkie rozumy.

W akwarium przybyło kilka muszli dla kraba i mam nadzieję że do którejś się wprowadzi. Coś osowialy jest od 3 dni i siedzi w największej dziurze w skale. Trochę się o niego boję. Piasek mi rdzewieje :-( Podmienilam pierwsze 3 litry wody. I czekam na rozwój sytuacji :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiesz nie mam pojęcia kto to był. Jeden taki starszy Pan który nam łowil ślimaki i Kraba na zapleczu był bardzo pomocny. Pytał, doradzał. Ale przy kasie stał taki młody który pozjadal wszystkie rozumy.

W akwarium przybyło kilka muszli dla kraba i mam nadzieję że do którejś się wprowadzi. Coś osowialy jest od 3 dni i siedzi w największej dziurze w skale. Trochę się o niego boję. Piasek mi rdzewieje :-( Podmienilam pierwsze 3 litry wody. I czekam na rozwój sytuacji :-)

Skorupiaki czasem tak mają, np. przed wylinką :)

Ten chłopak za kasą, taki niższy, krótko ścięty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Akwarium idzie sobie do przodu powoli swoim tempem :-) sprawa kraba się wyjaśniła - przeszedł wylinke :-) teraz siedzi pod skala i czeka aż pancerz stwardnieje. Dziś kolejna podmiany wody. W zbiorniczku wylądowała kilka muszelek - być może krab zechce zmienić mieszkanie :-)

Edytowane przez yvon_1986 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam :-) dawno nic nie pisałam ale praca plus święta równa się brak czasu... Mój pustelnik zmienił muszle tak jak przewidywalam. Za to w naszej drugiej setce zapanowało dino, cyjano i apitasia przez co kilka korali musiało być ewakuowane do mej wspomnianej 30 tki na czas walki z plagami ... Korale chyba zadowolone xenia pulsujaca ma się dobrze reszta korali polipuje więc chyba jest ok. Tylko mój durnowaty krab odczepia mi co chwile zoe że skały... Już nie mam do niego siły...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.