Beowulf Zgłoś Napisano 16 Lutego 2015 Z powodu nadal głośnej jak dlamnie pracy pompy obiegowej i cyrkulacyjnej Tunze mam pytanie? Chaciał bym kupić 2x cyrkulator jebao rw-8 ,pompa obiegowa jebao dc-3000 akwarium 100 cm dł (200)litrów teraz mam pytanie czy potrzeba na takiej długości 2 cyrkulatory czy jeden wystarczy i czy są głośne czy raczej ciche (bezgłośne) i takie samo mam pytanie do pompy obiegowej Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 16 Lutego 2015 Na jednej cyrkulacji będą strefy gdzie syf się będzie zbierał. Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS Zgłoś Napisano 16 Lutego 2015 Lepiej kup dwa cyrkulatory pompa obiegowa za silna. Jebao jest ciche (jak dla mnie) Tunze chyba też ale nie próbowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
duszakm Zgłoś Napisano 16 Lutego 2015 Ja używam Jebao WP 25 2 sztuki i są bardzo ciche, obiegówkę mam Eheima i jest praktycznie niesłyszalny Cytuj Opti 155x50x50, Jebao WP25 x 2szt, LED -160 W, 2x T5- 80W, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 16 Lutego 2015 Lepiej kup dwa cyrkulatory pompa obiegowa za silna. Jebao jest ciche (jak dla mnie) Tunze chyba też ale nie próbowałem. Jaka bys pompe polecał w takim razie? Ja używam Jebao WP 25 2 sztuki i są bardzo ciche, obiegówkę mam Eheima i jest praktycznie niesłyszalny jaki symbol ma ta pompa obiegowa? Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 Więc jak myślicie czy 2x cyrkulator jebao rw-8 lepiej kupić czy wystarczą 2x rw-4 na allegro tez znalazłem Jebao DCT-8000 z kontrolerem (2700-8000l/h) lub Pompa obiegowa Jebao DCT-6000 regulacja mocy 1146 cena prawie taka sama którą wybrać Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 po co ci obieg 6000? wersja 3000 spokojnie wystarczy, tez ma regulacje a pradu bierze polowe mniej, od wczoraj u mnie taka smiga i jest cicha jedna cyrkulacja nie ogarniesz baniaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 chodzi mi o cisze owszem kupie 2cyrkulatory a co do pompy nie wiem czy można tez patrzyć pod tym kontem że jeśli ustawimy czym mniejszy pobór prądu to będzie cicha a taka 6000 myślę że na połowie ustawiona będzie miała tyle samo przepływu jak 3000 .Nie wiem może się mylę Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 3 Marca 2015 No i zgłupiałem teraz poczytałem i już sam nie wiem co brać znalazłem Jebao DCT-8000 w cene 6000 teraz czy brać 8000 czy jednak 6000 do tego nie wiem za bardzo ile sztuk brać Jebao RW-8 , 2 czy jedna Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 3 Marca 2015 po co Ci 8000 ?? - tak ma sterownik ale skoro wiesz że będzie pracować na pół gwizdka to po co brać dużą - pomyśl czy nie poczekać na 4000 bo powinny się pojawić w tym tygodniu. Co do cyrkulacji to zależy co masz w środku - jak pompa obiegowa będzie mocna to może się okazać że jedna RW8 Ci wystarczy - zawsze możesz dokupić drugą później p.s. pH to raczej 10 nie masz Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) faktycznie pomyliłem sie ph 7,4-7,7 Edytowane 3 Marca 2015 przez Beowulf (wyświetl historię edycji) Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach