Skocz do zawartości
MarcinM

Salarias ramosus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakichś dwóch tygodni moje Salariasy intensywnie uprawiały taniec godowy. Niestety co podszedłem z aparatem lub kamerką to akcja zostawała przerwana więc mogę tylko opisać co się działo.

Mianowicie samiec robił się sino biały (oprócz głowy i płetwy ogonowej, które pozostawały brązowe) i ciągłym kursowaniem pomiędzy samicą, a norką w skale którą zamieszkiwał starał się zaprosić ją do środka. trzy dni temu w końcu mu się udało i para wpływała na zmianę do norki (samiec w trakcie tej czynności cały dygotał zapładniając jajeczka - do norki nie dało się zajrzeć, ale poza chowaniu ryb można się było domyśleć co tam się działo). Po wszystkim samiec normalnie zamieszkiwał norkę, jednak nie przeganiał innych ryb z jej okolicy poza samicą, którą gonił na drugi koniec akwarium. Dzisiaj w nocy na chwilę musiałem rozpalić światło w pokoju i w baniaku pływała masa przezroczystych 2 milimetrowych rybek. Niestety rano było już po śniadaniu i tyle je widziałem.

Mam pytanko: czy w przyszłości (jak uda się oddzielić parkę do osobnego zbiornika przed wytarciem) narybek wykarmi się w zaglonionym akwarium czy trzeba go będzie dokarmiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Latarka i łapiesz bo jak przeniesiesz to nie wiadomo co wywołuje tarło i czy ci sie udał zapewnić takie warunki więc większość bierze latarkę i odławia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Jeśli uda ci się odchować lawy to będziesz mistrzem. Na Mbi jeszcze nikt tego nie zrobił.

http://www.mbisite.o...spx?Species=255

Najlepiej by było mieć oddzielne akwarium dla parki ryb w którym nie ma innych mieszkańców w tym również krewetek, wieloszczetów i innych zwierzaków, które mogą zjadać ikrę lub niepokoić tarlaki.

Łapanie larw metodą "na latarkę" to nie jest dobry pomysł.

Bez dodatkowego zbiornika na larwy z oddzielną filtracją i bez hodowli planktonu nie uda ci się ich rozmnożyć. W zbiorniku dla larw nie powinny rosnąć glony...

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to dziwne z tymi glonami bo jak oglądam np filmy jak rozmnażają np błazny itp to tam dają glony żeby zjadały no3 i z małymi zawsze jest pęczek glonów co ryba to inaczej pytanie czy jak przeniesie ryby to znowu będą mu sie wycierać :/ a zdradzisz dla czego nie wyłapywać ich jak błaznów ? na latarkę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uda ci się odchować lawy to będziesz mistrzem. Na Mbi jeszcze nikt tego nie zrobił.

http://www.mbisite.o...spx?Species=255

Najlepiej by było mieć oddzielne akwarium dla parki ryb w którym nie ma innych mieszkańców w tym również krewetek, wieloszczetów i innych zwierzaków, które mogą zjadać ikrę lub niepokoić tarlaki.

Łapanie larw metodą "na latarkę" to nie jest dobry pomysł.

Bez dodatkowego zbiornika na larwy z oddzielną filtracją i bez hodowli planktonu nie uda ci się ich rozmnożyć. W zbiorniku dla larw nie powinny rosnąć glony...

Nie chodzi mi o glony jako o pokarm dla młodych salariasów bo wiadomo, że nie dadzą rady ich skubać tylko o glony jako naturalne siedlisko mikro planktonu.

Edytowane przez MarcinM (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale czemu nie może być glonów tam gdzie młode ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam parkę Salarias fasciatus, ale moje tylko się gonią i biją. Co prawda walka wyglada filmowo (jak dwa smoki) ale ŻADNYCH obrażeń nie ma, ale jakos ikry nie mogę się doczekać. Może 400 litrów to jednak za mało? Chyba będę musiała się ich jednak pozbyć, bo strasznie dużo zamiesznia robią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam parkę Salarias fasciatus, ale moje tylko się gonią i biją. Co prawda walka wyglada filmowo (jak dwa smoki) ale ŻADNYCH obrażeń nie ma, ale jakos ikry nie mogę się doczekać. Może 400 litrów to jednak za mało? Chyba będę musiała się ich jednak pozbyć, bo strasznie dużo zamiesznia robią

Na pewno to parka? U mnie ramosusy nigdy się nie tłukły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie czy salarias i bicolor są w stanie żyć w jednym akwarium.Czy się wytluka?

Mam do kupienia ten gatunek salariasa,bardzo mi się podoba,tylko czy się dogadają..

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.