Jury Zgłoś Napisano 22 Lutego 2015 Oglądając filmy z AmericanReefChannel (youtube) spotkałem się z określeniem HPD - High Performance Diet. Pokarm stosowany jest w ogrodach zoologicznych (w USA ale czy w Polsce/Europie?), oraz przez niektórych akwarystów (wspominali o tym Mark Callahan oraz AmericanReef). Znalazłem wątki na forach gdzie bardzo chwalą pokarmy stworzone na bazie HPD Pobieżnie przeszukałem sieć próbując ustalić gdzie można kupić HPD ale na razie nic nie udało mi się ustalić ponad to że: - można napisać do AmericanReef@Me.com i przez niego zamówić HPD - Mark Callahan zamawiał HPD dla grupy akwarystów. - ktos w USA wytwarza HPD ale nie znalazłem strony/sklepu na którym można to kupić Czy ktoś z was wie może czy HPD jest dostępne w Polsce/Europie lub gdzie można się w HPD zaopatrzyć? Czy w ogóle ktokolwiek z was spotkał się już z określeniem HPD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arrowb Zgłoś Napisano 22 Lutego 2015 hej, ze sposobu przygotowania bardzo podobny jest: Repashy Superfood Cytuj Pozdrawiam Bartosz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemasLKR Zgłoś Napisano 22 Lutego 2015 na ich kanale jest How to... chociaż Tobie pewnie chodzi o gotowca Cytuj 180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arrowb Zgłoś Napisano 22 Lutego 2015 PrzemasLKR, ale to jest sposób na przegotowanie pokarmu z gotowego suchego. Nie ma tam słowa o tym z czego to jest zrobione. Cytuj Pozdrawiam Bartosz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jury Zgłoś Napisano 22 Lutego 2015 na ich kanale jest How to... chociaż Tobie pewnie chodzi o gotowca Proszek w pojemniku po prawej (na początku filmu) to właśnie HPD Na pewno zawiera jakieś składniki odżywcze, witaminy oraz coś co powoduje że po schłodzeniu pokarmi zmienia się w żel. Na filmie pokazane jest jak można wykorzystać HPD. Jest jeszcze jeden starszy film BTW Mark Callahan wspomina już o HPD w 2010 roku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba503 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2015 hej, ze sposobu przygotowania bardzo podobny jest: Repashy Superfood Repashy robi rewelacyjne żarełko dla gekonów z rodziny rhacodactylus (obecnie jest jakaś nowa nazwa) a to jedne z najpiekniejszych i najdroższych jaszczurek, tam ten pokarm naprawde się sprawdza więc wiedzą co robią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PrzemasLKR Zgłoś Napisano 22 Lutego 2015 Tutaj jest jeszcze wzmianka: http://www.3reef.com/threads/high-performance-diet.91703/ we would make our own we used different vegies acutally, ground up shrimp, herring, caplin, and some vitamins. put it in a blender then in the fridge. its awesome Cytuj 180L akwa OptiWhite 100x40x45cm, Lampa LED 180W DIY , 68L sump + 30L dolewka i podmiana wody, odpieniacz CoralBox D300 ze sterowalną pompą, obieg Jebao DC3000, grzałka Aquael Gold 200W, cyrkulacja: Jebao RW8, dolewka automatyczna z wydzielonej przegrody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jury Zgłoś Napisano 22 Lutego 2015 Przemek, czytałem ten wątek . Jeśli tu nic się nie wykluje to pozostanie mi napisać do AmericanReef Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jury Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 minął tydzień a odpowiedzi z AmericanReef@Me.com nie ma nie ma tez zwrotki ze mail nie dotarl, napisze jeszcze raz jak nie dostanę odpowiedzi to temat odpuszczę, chyba że ktoś z nano-reef.pl ma jakąś wiedzę na temat HPD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jury Zgłoś Napisano 18 Marca 2015 Zero odpowiedzi. Gdyby komuś z was wpadła w ręce jakakolwiek informacja na temat HPD to proszę o informacje (będę obserwował ten wątek). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach