pepitopl86 Zgłoś Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Znam te glony. Ryba borsuk to specjalista w ich zjadaniu. Kup lub wynajmij od kogoś. Edytowane 2 Marca 2015 przez pepitopl86 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
msupnyzxr11 Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Witam u mnie zebrasoma zalatwila temat.pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Miałem rybę borsuka kupiłem ją w zeszłym tygodniu była 2 dni wszystko zrobiłem tak jak zawsze i po 2 dniach poszła do nieba , właśnie wyczyściłem 3 skały z glonów ale nie wiem czy to ma jakiś sens bo wszystkich skał nie wyciągnę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Memfis Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Polecam dolabelle u mnie wyczyściła całą skałe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 kupił bym dolabelle ale jak zje wszystko i nikt nie będzie potrzebował to zdechnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Adam, to temat Swepera, troche go jakby przejales Sweper, czy robisz testy wody ? Mysle, ze najpierw trzeba sprawdzic parametry a gdy juz beda stabilne i "w miare" dobre, to jednak wyczyscic skale poza akwarium. Narazie az tak duzo korali tam nie rosnie i wyjecie ich na pare minut im nie zaszkodzi. Zrobilbym jak Artur napisal: raz wyczyscic ale dokladnie. Do tego dalbym Globulusa. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) no tak masz racje ale jak siedzimy w tym samym bagnie (glony) a Swepera nie za bardzo widzę kolegę to może jednak ja będę pisał i coś się nauczę a kolega po przeczytaniu będzie wiedział Edytowane 2 Marca 2015 przez mars79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sweper Zgłoś Napisano 4 Marca 2015 Nic sie nie stalo , temat jest ogolny i fajnie ze inne osoby tez kozystaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 7 Marca 2015 tak sobie myślę co ja źle robię jak wyczyszczę skałę a glon dalej rosną , na jakie parametry mam dokładnie patrzeć? ,cały czas wlewam bellinga , dziś jeszcze zmiennie sól zobaczę jak na tej soli utrzymają mi się parametry bo coś jest nie tak ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepitopl86 Zgłoś Napisano 10 Marca 2015 One lubią NO3 i PO4. Jak jest ich mało w wodzie do się rozpuszczają i oddają cały syf do wody. Z braku światła też giną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 witam dziś poczytałem o glonach i znalazłem cos takiego (Nawet bardzo niskie poziomy fosforanów (już niewykrywalne dla testów akwarystycznych!) powodują wzrost glonów.) u mnie jest niewykrywalny i to może być przyczyną wzrost glonów , co w tym wypadku robić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepitopl86 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 Ogranicz w sadzenie rąk do akwarium i lej bakterie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 coś musze zrobić w tym akwarium choćby wyczyścić skały a bakterie wlewam 2 razy w tygodniu po 3krople ZEOBAK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepitopl86 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 To jej nie czyść tylko cyrkulacje ustaw tak żeby detrytus nie miał jak na niej siadać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 ok obniżyłem cyrkulator z jednej strony aby bardziej wiał na skałę z glonami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mast Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 Mogę się mylić ale moje obserwację są takie, że glony (szczególnie te meszkowate) lubią prąd wody i lepiej w nim rosną. Widać to szczególnie na szybach akwarium, gdzie glonowy nalot zaczyna się na dobrze owiewanych częściach. Dlatego też nie wiem czy cyrkulacja pomoże z walką z nimi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 sprawdzę i zobaczę jak nie spróbuje to nie będę wiedział coś musze robić ,mam zamiar mniej świecić białym światłem może o coś pomoże????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 Próbowałeś lać bakterie + odżywka, świetlówki jeśli stare wyłącz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 bakterie leje ZEOBAK świetlówki mam nowe , właśnie wyłączyłem białe światło w lampie led , myślę nad metoda wódka mam N03 nie wykrywalne P04 nie wykrywane a mam glony z tego co czytałem to glony to zbijają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 21 Marca 2015 Witam wczoraj byłem w erybce i kupiłem gladiatora na glony (slimak dolabella ) mam nadzieję ze pozamiata .ale muszę przyznać ze niezły brzydalek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Memfis Zgłoś Napisano 21 Marca 2015 Jak uporać się z glonami podawaj ćwierć arkusza nori wieczorem. Najlepiej przyciskajac małym kawałkiem skały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregor1989 Zgłoś Napisano 21 Marca 2015 Vodka powinna zalatwic sprawe, zacznij od malej dawki i obserwuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Hejka tak jak pisałem wcześniej kupiłem slimak dolabella i co zobaczyłem dziś , jak krab wciąga kawałek ślimaka do norki , i po ślimaku jeszcze tydzień i sump będzie wtedy eksmisja do sumpa z tym krabem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zero8 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Potrzebował większą muszlę... A glonów się pozbyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach