Skocz do zawartości
Grzegorz

cd:Glony

Rekomendowane odpowiedzi

Nawiązując do tematu glony koloru brązowego jak się nie mylę okrzemki również wystąpiły w moim baniaku 45 l plus panel filtr 16l AC 300 odpieniacz AM , 2 pompki cyrkulacyjne 300l.Wewnątrz baniaka żywa skałka około 0.40 kg oraz dwa tufy wapienne około 1.5 kg po okresie 1 miesiąca po włożeniu przedmiotowej żywej skały wraz z kawałkami martwego koralowca na którum rozrastały się dyskowce.Proszę o radę jak się tego pozbyć.

PO wykluciu się tego brązowego glonu podrosło mi NO2 do 0.5 natomiast amoiast NH3/NH4 0.0.Pierwsze zabiegi jakie uczyniłem to wymucie wszystkiego z tych glonów oczywiście w wodzie w której się znajdowały usunięto osad.A co do wody używam demineralizowanej pozbawionej jakich kolwiek krzemianów oraz innych złych związków.Przepuszczana jest tylko przez elementy gumowo plastikowe brak jakich kolwiek styczności z metalem a tym bardziej z miedzią.Ratujcie czekam na sensowne odpowiedzi dotyczące tego zagadnienia a nie wszystko i o niczym.Dzięki z góry Grzegorz z Wrocławia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem dodać że oświetlam baniak 2 razy 18 watt aq oraz 6500K Philipsem czas około 12.5h przedłużyłem obecnie do 14 H jak to mądży mawiają możliwość pozbycia się tego w ten sposób.Woda na przełomie 1m podmieniona 3 krotnie po 15 %.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawienie się tych glonów mogło być spowodowane właśnie wzrostem stężenia NO2. To zaś w czasie dojżewania skały może się zdażyć. Mała ilość tej skały nie ma wystarczającej powierzchni dla bakteri utleniających NO2 do NO3.

Po pierwsze dobrze by było abyś zainstalował jakiś filtr wypełniony wkładem biologicznym (np. SUBSTRAT lub SIPORAX) lub wypełnij nim komore w panelu, a po drugie umieść w baniaku glony wyższe (Calerupa). U mnie takie glony tworzyły się na szybie, na którą padało bezpośrednio światło słoneczne.

400l HQI 2x150W + T5 3x39W ...w trakcie rozruchu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.