Beowulf Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Witam serdecznie ,udało mi się wreszcie doprowadzić parametry w miarę stabilne trochę skacze jeszcze kh ,że nie mam żadnej ekipy czyszczącej bo bałem się wpuścić by nic nie zginęło zakupiłem grzybka w sklepie piękny rozłożysty widać było że zdrowy zaaklimatyzowałem i kicha od początku się nie otworzył nie rozłożył do tego 4 dni już zanika coraz mniejszy się robi teraz jestem w kropce bo nie wiem co robić czy kupić ekipę czyszczącą czy nie po tym jak koral po prostu obumiera,lampa świeci 155w parametry No2-0 Mg-1500 No3-0 Ca-415 Ph-7,4 Po4-0 Nh4-0,25 Ph-10,6 Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemoT Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Witam serdecznie ,udało mi się wreszcie doprowadzić parametry w miarę stabilne trochę skacze jeszcze kh ,że nie mam żadnej ekipy czyszczącej bo bałem się wpuścić by nic nie zginęło zakupiłem grzybka w sklepie piękny rozłożysty widać było że zdrowy zaaklimatyzowałem i kicha od początku się nie otworzył nie rozłożył do tego 4 dni już zanika coraz mniejszy się robi teraz jestem w kropce bo nie wiem co robić czy kupić ekipę czyszczącą czy nie po tym jak koral po prostu obumiera,lampa świeci 155w parametry No2-0 Mg-1500 No3-0 Ca-415 Ph-7,4 Po4-0 Nh4-0,25 Ph-10,6 Grzyby ogólnie to twarde zwierzaki. Jak na moje oko to masz za czystą wodę dla nich, one jednak wolą "zupę". Daj mu jeszcze trochę czasu... na pewno dojdzie do siebie. Aha, z tego co zauważyłem to Discosomy czy Rhodactisy nie za bardzo lubią ostre, bezpośrednie światło i mocną cyrkulację. Najbardziej pompują się w lekkim cieniu w miejscu o delikatnym przepływie wody. Cytuj Start 25.02.2013 Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Bardzo trudno odpowiadziec na to pytanie bo nic nie piszesz o zbiorniku. Domyslam się ,że jest to owo 200 +sump. i pewnie nowozalane. Masz dziwne parametry jak na młode akwarium Akwarium musi dojrzewać czyli pozamykać cykle azotowe U Ciebie jest chyba trochę amoniaku, a może nie ma, bo taki test, który mówi że jak brak zabarwienia to może 0 a może poniżaj jakiejs wartości. Brak NO2 i NO3 jest niepokojący wysokie KH i pH sprawdzałes zasolenie? może za wysokie. Z dojrzewaniem akwarium jest podobnie jak z kiszeniem ogórków. Ważne są bakterie a one muszą coś jeść. Barterie dostarczamy w preparatach, lub wlewajac wodę z podmiany u kogoś, lub dodajac "syf" z filtra (detrytus) Pożywienie bakterie otrzymują z nowej żywej skały, żywego piasku itp. Dawniej hodowano molinezje lub sikano do akwarium Brak informacji o skale, rodzaju soli, wieku akwarium itp itd Grzybek czasem moze trwać i kilka dni żeby się napompował, zależy jaka miał podróż no i od tego czy w Twoim akwarium są prawidłowe(choć szeroko rozumiane) parametry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 NO3 0,nie jest dobre dla grzybowieńców. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 Jak na moje oko to masz cos z zasoleniem. No i amoniak raczej tutaj nie pomaga,i te zerowe parametry nie przekonują,a czym mierzone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beowulf Zgłoś Napisano 2 Marca 2015 (edytowane) Ok to zacznę może jeszcze raz od nowa by było już do końca wszystko jasne a więc zbiornik zalany już ponad 5 miesięcy temu bakterie i pożywkę leje codziennie po 2 krople -pro bio f i pro bio s zasolenie w granicach 1.022 parametry jak w stopce dziś robione test salifert walka z kh od 4 miesięcy zaczęło się chyba powoli normować 2 dzień stoi na takim poziomie jak w stopce tydzień temu dolałem 10 litrów wody ze sklepu jakieś robaki chodzą ale tez niemrawo połowę chyba już nawet zdechło bo się nie ruszają od pieniacz pieni cały czas na bardzo ciemny kolor wpadający syf w czarny śmierdzący od 5 dni powróciły zielone glony na skale , skała 9kg żywej +piach żywy 18kg + 13kg martwej kolor skały teraz jasny brąz była w tamtym miesiącu ciemny brąz gdzie nie gdzie aż czarna w sumpie bioceramax pro 600 -2litry filter media zeo 1kg bioball plus 500g Edytowane 2 Marca 2015 przez Beowulf (wyświetl historię edycji) Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach