Skocz do zawartości
mars79

pomoc w ustawieniu parametrów wody

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od dłuższego czasu chce ustawić parametry wody (KH-MG-CA ) na soli Tropic Marin Pro ale jakoś mi o nie wychodzi wczoraj miałem parametry takie

kh-8,3

ca 420

mg 1350

i dziś wlałem tak samo a później sprawdzam parametry a tam znów górę poszło i to bardzo, może robię coś źle jak możecie pomóc to z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo ja jestem tępy albo ty piszesz zupełnie bez sensu

może ktoś mi wytłumaczy o co chodzi ???

..............................................2651-obraz%20055%20%5B1600x1200%5D.jpg..............................................

FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną :) 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o co chodzi ? chodzi o to ze nie umiem ustawić parametrów a wlewam billinga w czoraj wlałem pereparaty i miałem w/w parametry a dziś znów parametry poszło górę , a powinny się ustabilizować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nic Ci nie ubywa to po co lejesz? Ballingiem uzupełniasz ubytki. Ty lejesz i narzekasz, że idzie w górę. Taki tego cel. Pozdrawiam

Edytowane przez bartek123_1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok to co mam zrobić ? z tego co piszesz to przestać lać billinga i zboczyć jakie mam parametry a później dodawać gdzie są ubytki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tam trzymasz w akwarium? Miękasy? Poczytaj o balingu bo nie rozumiesz o co w nim chodzi...

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam miękkie lps i sps ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym forum znajdziesz bardzo dużo gotowych postów, które dokładnie opisują jak korzystać z metody Ballinga. Moja propozycja jest taka, żebyś najpierw je przeczytał, a później zaczął stosować czy pytać o radę.

Na twoim miejscu, jeśli chcesz wiedzieć co zrobić, to zostawiłbym zbiornik na jakiś czas bez dolewania czegokolwiek, oprócz standardowych podmian i regularnie mierzył parametry (np. raz w tygodniu). Po miesiącu lub dwóch będziesz wiedział, czy jest potrzeba ich uzupełniania i jaka. Jeśli okaże się, że tygodniowe lub dwutygodniowe podmiany wody nie wystarczają, możesz zacząć Ballinga.

I tutaj również, zacząłbym bardzo stopniowo od małych dawek i obserwowałbym zbiornik i parametry przez kolejne tygodnie. Z czasem dojdziesz do złotego środka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzięki za odpowiedz zrobimy tak jak piszesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka mam pytanko na temat zasolenia tak jak wyżej pisałem miałem problemy z parametrami , założyłem sumpa odstawiłem wszystko kupiłem refraktometr do mierzenia zasolenia i tu moje pytanko, po pierwsze kalibrowałem go tylko wodą RO+DI wczoraj sprawdzałem zasolenie miałem 1,025 a dziś 1,026 i teraz nie wiem czemu dolewka utrzymuje poziom w sumpie tak wiec zasolenie powinno się utrzymywać ,zmiany w akwarium mam takie ze zmieniam sól z bogatej na IO , może będziecie coś wiedzieć czemu tak się robi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba jeszcze nie wstałem :) co ty masz dolewkę z woda zasolona ?

e4e2ef0aeba8bb9eda31d92d0ad26585u867a881.png[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie woda jest bez soli jak bym mógł tak robić, woda jest po RO+DI i na pewno jest 000 , i teraz nie wiem czemu wczoraj było 1,025 a dziś 1,026 a dolewka utrzymuje poziom wody , może to przez zmianę soli , może to ze kalibrowałem refraktometr tylko woda RO+DI nie wiem , może ktoś coś wie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy to ma jakiś sens ale teraz wlałem wodę na refraktometr i wynik był dobry 1,025 a wcześniej dałem 3 krople , może być to przyczyną ? chyba ze źle skalibrowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomiar zależy od temperatury, czym niższa temperatura tym zasolenie większe bodajże :)

pomiar zależy od temperatury, czym niższa temperatura tym zasolenie większe bodajże :)

425b50f54c189bfa14c0e1e2990d0013u621a149

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ale refraktrometr posiada system automatycznej kompensacji temperatury ATC, to jak to ma działać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam,

robisz to dobrze. Moze jakas czesc soli jeszcze sie w ciagu doby rozpuscila lub pomiar robiles tuz przed uruchomieniem sie dolewki, lub plytka refraktometru ustawila sie jakos nie rownolegle ?

Ta roznica to byc moze blad pomiaru lub odczytu. Nie daj sie zwariowac. Ustaw zasolenie na poziomie ok. 35 i bedzie ok.

Nie odczytuj tej skali " 1,023" itp. tylko te po prawej stronie, np: "35".

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tam wychodzi mi 33 a jak ustawie zasolenie na 35 ppt to zasolenie pokazuje mi 1,026 to tak mam zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.