mars79 Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Witam od dłuższego czasu chce ustawić parametry wody (KH-MG-CA ) na soli Tropic Marin Pro ale jakoś mi o nie wychodzi wczoraj miałem parametry takie kh-8,3 ca 420 mg 1350 i dziś wlałem tak samo a później sprawdzam parametry a tam znów górę poszło i to bardzo, może robię coś źle jak możecie pomóc to z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_Lublin Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Albo ja jestem tępy albo ty piszesz zupełnie bez sensu może ktoś mi wytłumaczy o co chodzi ??? Cytuj ............................................................................................ FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 o co chodzi ? chodzi o to ze nie umiem ustawić parametrów a wlewam billinga w czoraj wlałem pereparaty i miałem w/w parametry a dziś znów parametry poszło górę , a powinny się ustabilizować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartek123_1 Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Jak nic Ci nie ubywa to po co lejesz? Ballingiem uzupełniasz ubytki. Ty lejesz i narzekasz, że idzie w górę. Taki tego cel. Pozdrawiam Edytowane 12 Marca 2015 przez bartek123_1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 ok to co mam zrobić ? z tego co piszesz to przestać lać billinga i zboczyć jakie mam parametry a później dodawać gdzie są ubytki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Co tam trzymasz w akwarium? Miękasy? Poczytaj o balingu bo nie rozumiesz o co w nim chodzi... Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 mam miękkie lps i sps , Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mast Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 Na tym forum znajdziesz bardzo dużo gotowych postów, które dokładnie opisują jak korzystać z metody Ballinga. Moja propozycja jest taka, żebyś najpierw je przeczytał, a później zaczął stosować czy pytać o radę. Na twoim miejscu, jeśli chcesz wiedzieć co zrobić, to zostawiłbym zbiornik na jakiś czas bez dolewania czegokolwiek, oprócz standardowych podmian i regularnie mierzył parametry (np. raz w tygodniu). Po miesiącu lub dwóch będziesz wiedział, czy jest potrzeba ich uzupełniania i jaka. Jeśli okaże się, że tygodniowe lub dwutygodniowe podmiany wody nie wystarczają, możesz zacząć Ballinga. I tutaj również, zacząłbym bardzo stopniowo od małych dawek i obserwowałbym zbiornik i parametry przez kolejne tygodnie. Z czasem dojdziesz do złotego środka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 12 Marca 2015 ok dzięki za odpowiedz zrobimy tak jak piszesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 Hejka mam pytanko na temat zasolenia tak jak wyżej pisałem miałem problemy z parametrami , założyłem sumpa odstawiłem wszystko kupiłem refraktometr do mierzenia zasolenia i tu moje pytanko, po pierwsze kalibrowałem go tylko wodą RO+DI wczoraj sprawdzałem zasolenie miałem 1,025 a dziś 1,026 i teraz nie wiem czemu dolewka utrzymuje poziom w sumpie tak wiec zasolenie powinno się utrzymywać ,zmiany w akwarium mam takie ze zmieniam sól z bogatej na IO , może będziecie coś wiedzieć czemu tak się robi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 chyba jeszcze nie wstałem co ty masz dolewkę z woda zasolona ? Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 nie woda jest bez soli jak bym mógł tak robić, woda jest po RO+DI i na pewno jest 000 , i teraz nie wiem czemu wczoraj było 1,025 a dziś 1,026 a dolewka utrzymuje poziom wody , może to przez zmianę soli , może to ze kalibrowałem refraktometr tylko woda RO+DI nie wiem , może ktoś coś wie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Kalibracja miała miejsce między sprawdzaniem zasolenia ,jak tak to masz przyczynę Edytowane 20 Czerwca 2015 przez hajtaler (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 nie wiem czy to ma jakiś sens ale teraz wlałem wodę na refraktometr i wynik był dobry 1,025 a wcześniej dałem 3 krople , może być to przyczyną ? chyba ze źle skalibrowałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThoOma Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 pomiar zależy od temperatury, czym niższa temperatura tym zasolenie większe bodajże pomiar zależy od temperatury, czym niższa temperatura tym zasolenie większe bodajże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 wiem ale refraktrometr posiada system automatycznej kompensacji temperatury ATC, to jak to ma działać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Adam, robisz to dobrze. Moze jakas czesc soli jeszcze sie w ciagu doby rozpuscila lub pomiar robiles tuz przed uruchomieniem sie dolewki, lub plytka refraktometru ustawila sie jakos nie rownolegle ? Ta roznica to byc moze blad pomiaru lub odczytu. Nie daj sie zwariowac. Ustaw zasolenie na poziomie ok. 35 i bedzie ok. Nie odczytuj tej skali " 1,023" itp. tylko te po prawej stronie, np: "35". Edytowane 20 Czerwca 2015 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2015 to tam wychodzi mi 33 a jak ustawie zasolenie na 35 ppt to zasolenie pokazuje mi 1,026 to tak mam zrobić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach