Areya Zgłoś Napisano 16 Marca 2015 Mam taki typowy problem akwarysty - pokój, w którym ma docelowo stać akwarium jest nieduży, jakieś 12 m kw. Zaplanowałam sobie baniaczek w pokoju, który ma mi służyć li i jedynie do relaksu, kontemplacji rzeczywistości i pracy (dlatego jest z dala od salonu i rozwrzeszczanych... dzieci ). Nie wykluczam, że kiedyś baniak będzie większy. Dom obecnie jest w budowie, wentylacja wobec tego może zostać dostosowana do mojego widzimisię. I zastanawiam się czy w związku z tym, że pokój ma być "rybiarnią" czy czasem nie dorzucić doń dodatkowej kratki wentylacyjnej (tj. obecnie nie ma, ale mam możliwość dopięcia go do komina wentylacyjnego). Jakie macie doświadczenia - od jakiego "litrażu" czy od czego innego uzależniać dodatkową wentylację w pokoju z akwarium? Może ewentualnie w późniejszym okresie zrobić "kratkę" przez ścianę na zewnątrz? Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach