Skocz do zawartości
TMK

Dozownik-jak to jest zrobione?

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio przeglądam wszystko co morskie i zauważyłam takie coś?http://www.akwarium.studioonline.pl/mor/21.jpg

Jak to jest zrobione? spotkał się ktoś z czymś takim,tam są jkieś strzykawki?

A pytanie drugie chociaż główne.Czy tak się łaczzy zawory z ryrami-na węże? nie można łaczyć rura-rura?

a może są rózne rodzaje zaworów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to rozwiązanie opiera się na układzie strzykawki i dwóch zaworków zwrotnych (jednokierunkowych) dla jednego kanału. Do strzykawaki mocujesz trójnik, no końcach którego mocujesz z jednej i drugiej strony w/w zaworki. Tłoczek strzykawki napędzany jest przez zmodyfikowany mechaniczny wyłącznik czasowy. Generalnie rozwiązania dla tych zo lubią prace ręczne :)

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do ballinga nie nada sie pompka z mechanicznym wyłącznikiem czasowym

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekwe @Raffy Twój egzemplarz wygląda na działający, ale ten ze zdjęcia.... jakoś nie mogę zrozumieć jak to-to naciska strzykawkę. kółko się obraca, i na fotce jest do niego(?) przykręcony wichajsterek który Też się obraca i raz na 24 godziny przejeżdza nad strzykawką? i wciska ją? nawet jeżeli jest to taka miękko płynna strzykawka z uszczelką w srodku to wydaje mi się to jakoś mało wiarygodne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps, a co powiecie o zaworach? bo teraz własnie jestem na tyn etapie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do takiego mechanizmu jakby zapodać silniczek krokowy to hohoh... dozownik programowalny, rózne dawki o róznej porze doby, inna dawka dziś inna jutro, automatyczne naciąganie - cuda wianki da sie zrobić.

Swego czasu szukałem osoby która by sie podjeła zbudowania takiego "statywu" dla strzykawki ale nikogo nie znalazłem i projekt padł....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musi działać-taka sama zasada działania tylko że inaczej zbudowane

zamiast silnik obracać te szpetne kółko to obraca tą płytke do której są przymocowane strzykawki

tłoczek idzie w dół-zaciąga sie ciecz z załóżmy butelki

tłoczek idzie do góry-ciecz która jest w strzykawce idzie do akwarium a nie znowu do butelki dzięki zaworkom zwrotnym

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ raffy - skad masz ta fotke ? twoje czy gdzies w siecie wynalazles?

bo wyglada calkiem fajnie

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

da się:(

Jeśli ktoś byłby w stanie zrobić taki statyw do strzykawki jak ten:

pompa_infuzyjna1.jpg

w którym tłok strzykawki popychany jest i ciągnięty przez biegnącą pod strzykawką śrube - to zaprzęgając do tego silnik krokowy z odpowiednim przełożeniem (moment obrotowy zwiekszyć) - mamy prawdziwą pompe infuzyjną. Jesli podłaczyć silnik do mikrokontrolera to można cuda wianki robic...

kiedyś pokazałem taki pomysł:

1.jpg

2.jpg

lecz niestety nie potrafie wykonać takiego statywu - nie mam zdolności modelarskich za grosz. Silniki i przekładnie mam gdzieś ciągle w szafie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
loccutus :

[...]

lecz niestety nie potrafie wykona? takiego statywu - nie mam zdolno?ci modelarskich za grosz. Silniki i przek?adnie mam gdzie? ci?gle w szafie :(

loccutus, sam 'infuzyjny statyw' nie jest wcale trudny do wykonania, ale...

jedna strzykawka/pompa, a obs?ugi sprz?towej, ?eby funkcjonowa?a w choler? :)

to oczywi?cie znajduje swoje prze?o?enie w kosztach przecie?...

cho? prawd? powiedziawszy, to nie wiem ile kosztuje taki silnik krokowy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro 4 zł:( ale sterowanie pewnie ze stoofe:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sterowanie robi się inteligentnie - JEDNO może sterować np 4 silniki i niechby kosztowało "stoofe" - zrobie i tak :(

silniczek pikuś - odpowiednia przekłądnia żeby dał rade i statywek i mozna podziałać.

Jest ktoś chętny żeby mi takie coś na zime wystrugac ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
loccutus :

sterowanie robi si? inteligentnie - JEDNO mo?e sterowa? np 4 silniki i niechby kosztowa?o "stoofe" - zrobie i tak :)

silniczek piku? - odpowiednia przek??dnia ?eby da? rade i statywek i mozna podzia?a?.

Jest kto? ch?tny ?eby mi takie co? na zime wystrugac ? :)

zg?aszam si? na ochotnika :)

ale:

- sierpie? odpada; d?ubi? co? innego

- wrzesie? odpada; b?d? w Krakowie

- od pa?dziernika do us?ug :(

loccutus, w mi?dzyczasie jaki? rysunek techniczny by si? przyda? itp. ...

p.s. skoro sterowanie 'krokiem', to taka prosta rzecz, to mo?e sp?odzimy nap?d magnetyczny mieszacza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sterowanie krokowcem np 4 cewkowym (najprostsze imho)jest banalne. Silnik ma 4 uzwojenia cewki są połaczone ze sobą po 2 czyli masz 2 końce +zasilania i 4 konce - zasilania. Podaje sie zasilanie po kolei na cewki silnika i już. Można nawet ręcznie - bierzesz silnik, podłączasz do plusa odpowiednie 2 przewody na stałe a pozostałe 4 kolejno "dotykasz" do minusa baterii i silnik obraca w lewo lub w prawo w zależności od kolejności "minusów". Mając do dyspozycji procek to czysta zabawa :(, są tabele opisujące jak po kolei cewki zasilać zeby uzyskać krok w lewo w prawo, mikrokrok itp. sprawy

Napęd miksera mając odpowiednio mocny silnik to jest chwila zabawy :) Zrobiłem już kiedyś elektronike taką i ma ją Świr - fotki były ale wcieło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie Leszek , nic nie wcielo nie dlugo go skoncze mialem do groma innej roboty , a zreszta zaczelem robic inan do neigo obudowe wkrotce skoncze i pokaze calosc .

Tutaj fotki nowego opakowania mixera.

mi1.jpg

mi2.jpg

mi5.jpg

mi6.jpg

Krokowiec funkcjonuje OK , bedzie fajny mixerek :)

Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do mieszaczowców jakie preferujecie obroty szybie(wirówka) czy powolne cos ale deltec czy AM, a jak powolne to 24h, czy od czasu do czasu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybkie mieszanie i odstawienie w celu odstania sie kalkwasser masz na mysli :)

Ja bylbym za tym zeby to mialo na wstepie wirowke w celu porzadnego nasycenia wody RO a pozniej wolne obroty , czyli poprostu nie na krokowcu a na zwyklym silniczku z odpowiednia regulacja obrotow od malych , do jak to Ty nazwales" wirowki" czy tez "tajfunu" jak to nazwal Janek na swoim HP :D

Ja mam teraz ciekawy prosty pomysl na wykorzystanie pewnego silniczka ktory ma kazdy z was teraz w tej chwili nawet :D tylko musze zoabzcyc jeszez jaka te silniczki maja moc , jesli okaze sie ze beda odpowiednie to wam je tutaj pokaze .

pozdr..

Pozdrawiam Zbyszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Swir2 :

szybkie mieszanie i odstawienie w celu odstania sie kalkwasser masz na mysli :)

dokładnie tak, to mam na myśli pisząc wirówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.