pacman91 Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Witam , w związku z tym że już jakiś czas "okupuję" forum postanowiłem opisać zbiornik na który przesiadłem się około miesiąca temu . Po sprzedaniu starej słodkiej wody kupiłem szkiełko z myślą o morszczaku. A więc: -Szkło 65x65x60 8mm -sump 60x30x40 6mm -żywy piasek Bio-activ live 3x4,5kg -żywa skała odkupiona od znajomego z działającego zbiornika 28kg -hydraulika zrobiona z rurek pcv 1/2 (bez wiercenia na zasadzie overflow 2x jeden zabezpieczenie) -Pompa cyrkulacyjna jebao rw-15 -lampa aquamedic hqi 150w + 2x24 , pasek niebieskich led na noc -pompa obiegowa ... pozwólcie ze nie skomentuję ... poniosło mnie i kupiłem pompę do oczka w Obi.. No i nie jest niby zła ale buczy nie miłosiernie . 3500l/h bije fajnie ale nic więcej .. Jak ktoś by chciał to oddam niedługo za pół ceny bo czekam za jebao dct-8000 -odpieniacz boyu Nie wiem co to za model , wys. 60cm pieni jak diabeł na pompie wave 1200p ale wprowadza takie wibracje, że słyszę go za ścianą w sypialni . Żona chce mnie udusić dlatego kupiłem już deltec ap600. -Komin wklejony na środku w kształcie trójkąta 15x15 -tło wklejone czarne - w sumpie na razie wata i chemi-pure -grzałka jager 300w -sół kent aquarium system instant ocean No chyba było by na tyle jeżeli chodzi o sprzęt . Ogólnie stelaż pod szkło robiłem sam łącznie z wykończeniem z płyty mdf . Stelaż ma regulowane nóżki a obity coś w stylu Ada. Zbiornik stoi już zalany. Ph 8.2 No2 ok 0 No3 <5 Po4 nie wykrywalne kH ok 7 Wpuściłem rozgwiazdę , dwa ślimaki , kraba oraz udało mi się w ramach testu wrzucić rurówkę , korala i jakiegoś grzybka ( wybaczcie mi że nie podaję ich nazw ale raczkuję w tym temacie i szczerze mówiąc sam nie wiem co to jest ) No i właściwie na razie tyle jeżeli chodzi o zbiornik . Wrzucę kilka fotek żeby nie było . . Edytowane 24 Marca 2015 przez pacman91 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skala Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 Hej Awarium będzie fajne ale............ Weż tą skałę wyciągnij i posklejaj w jakąś fajną gryłę z półkami bo to co widać na fotach to jakaś kupa gruzu usypana. Pozdrawiam Cytuj Akwarium 112L 80x35x40 + 22L sump Odpieniacz DIY, Oświetlenie: 2x24W T5, 21W Led Cyrkulacja :Koralia nano 900, JVP-100 2500L.Jakis sunsun 650L Obieg: Eheim 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pacman91 Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 Hej Awarium będzie fajne ale............ Weż tą skałę wyciągnij i posklejaj w jakąś fajną gryłę z półkami bo to co widać na fotach to jakaś kupa gruzu usypana. Pozdrawiam może na zdjęciu nie wygląda ale jest ułożona z głową , jest mnóstwo półek pod korale i kryjówek . Wszystko zrobione zgodnie z planem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 z RW-15 trochę przesadziłeś ... to samo tyczy się DCT-8000 - rurki spadowe mogą nie dać rady - tak wiem ma regulacje ale to akwa o pojemności może 250 litrów przesada szczególnie na jednym wlocie, grzałka też za duża no chyba że masz "zimny" dom - nie chodzi mi o pobór prądu tylko możliwość jest właściwego umiejscowienia - 200 W wystarczyłoby w zupełności. Ta pokrywa też zbędna szczególnie przy HQI - będzie się grzało niemiłosiernie nawet jak dasz wentylatory co już musisz zacząć myśleć gdzie i jak wstawić Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pacman91 Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 z RW-15 trochę przesadziłeś ... to samo tyczy się DCT-8000 - rurki spadowe mogą nie dać rady - tak wiem ma regulacje ale to akwa o pojemności może 250 litrów przesada szczególnie na jednym wlocie, grzałka też za duża no chyba że masz "zimny" dom - nie chodzi mi o pobór prądu tylko możliwość jest właściwego umiejscowienia - 200 W wystarczyłoby w zupełności. Ta pokrywa też zbędna szczególnie przy HQI - będzie się grzało niemiłosiernie nawet jak dasz wentylatory co już musisz zacząć myśleć gdzie i jak wstawić Przyznam ze z 15 miałem maly problem ale ustawiona jest w dobrym miejscu i jest ok . A co do dct , na najniższym biegu ma 2700 , obecna 3500 smiga az milo zamiast drugiego falownika . Grzałka jest ale nie aktywna w ogóle . Cały tył pokrywy jest otwarty oraz wokół hqi po 3 cm przerwy z każdej strony . Sprzęt kupuje z zapasem mocy ponieważ wiem że na tej kostce się nie skończy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 no tak to bywa że ciągle chce się mieć więcej - kontroluj temperaturę tylko i jakbyś na powrocie pomyślał nad zaworem to pewnie byłoby już GIT - znaczy normalnie zawsze otwarty na full ale jakby nagle sterownik walną i walił całą mocą masz wtedy zawsze jakiś AS w rękawie aby chodziło dobrze Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pacman91 Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 no tak to bywa że ciągle chce się mieć więcej - kontroluj temperaturę tylko i jakbyś na powrocie pomyślał nad zaworem to pewnie byłoby już GIT - znaczy normalnie zawsze otwarty na full ale jakby nagle sterownik walną i walił całą mocą masz wtedy zawsze jakiś AS w rękawie aby chodziło dobrze Będę grzebał tam jak przyjdzie dtc a zawór jeszcze jeden mam więc na pewno go wrzucę bo szczerze mówiąc nie wiozłem tego pod uwagę . Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pacman91 Zgłoś Napisano 28 Marca 2015 (edytowane) No i dotarło trochę życia. . Edytowane 28 Marca 2015 przez pacman91 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pacman91 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Witam , Dawno nic się nie działo wiec postanowiłem wrzucić parę fotek i opisać ogólny stan zbiornika . Tak więc stoi i ma się myślę że dobrze . Korale polipują i rosną , ryby i reszta ekipy też nie dawają niepokojących oznak. Parametry zbiornika na dzień dzisiejszy mierzony testami Red Sea: ph-8.1 No2-0 No3-0,25 po4- powyżej 0,64 ( tutaj mam mały problem i leję 3 ml dziennie wódy od 4 dni No3 spadło z 5 do wartości w/w) kH-10,5 Mg-1460 Ca-420 Podmianki ok 20 l tygodniowo + dolewki tego co odparuje W między czasie wojowałem trochę z spływami i ogólnie musiałem co jak z czym Niedługo chciałbym dołożyć kilka kawałków suchej skały tak aby ułożyć "schodki" sięgające tafli wody. Zbiornik póki co nie przechodził jakiegoś burzliwego dojrzewania , jedynie co widać jakieś małe wysypy na szybach. Pojawiło się za to kilka aiptasi. Jutro wybieram się w okolice Katowic więc może wstąpię po jakiegoś brzydala Edytowane 9 Czerwca 2015 przez pacman91 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach