Skocz do zawartości
Jałoś

Aragonitowe podłoża

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam taki dylemat odnośnie podłoża do akwarium (piasku)

Większość jak już stosuje CaribSea Aragalive Live Sand. Znalazłem w sklepach netowych także inne "piaski" oparte na aragonicie. Poniżej linki i nazwy.

http://www.um-um.pl/product_info.php?manufacturers_id=107&products_id=4605&osCsid=d300e3bbbed3dfc5ab43ec11bc0e2df9

http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=4331&osCsid=846b4ea0ac392e766b9b102f80e267f7

Inne: KNOP Reef Base; Bio-Active Live Aragonite

Pytanie jest czy ktoś zna te produkty, ich stosował lub po prostu może coś o nich powiedzieć konstruktywnego na tak lub na nie. Czy są lepsze, gorsze od AragLive. Czym tak naprawde się różnią (o ile się różnią-dla mnie to zawsze aragonit)

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie, ze podloza mozna podzielic na typy: zwykle i live. Podloza live sa zwykle pakowane na mokro i w opakowaniu masz bakterie filtrujace. W tych zwyklych jest tylko suchy piach.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucasz do akwa zywy piach i zaczyna sie filtracja.

Po wrzuceniu suchego, filtracja zacznie sie dopiero po dodaniu bakterii (zywa skala lub w ampulkach).

Wydaje mi sie, ze zywy piach to najbardziej naturalne podloze do akwa. Poza tym ladnie wyglada taki bialy, drobny piaseczek i rybki bardzo go lubia.

Ca tez mam zawsze na wysokim poziomie.

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawi mnie, który z nich (oprócz AragaLive) jest "żywym". czy któryś może stanowić alternatywe dla AragaLive?

a, ze jak wrzuce suchy to się musi "ożywić" to wiem :wink

pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pono? bardzo dobry (nawet lepszy od CaribSea Aragalive Live Sand) jest Nature's Ocean Bio - Active Live Aragonit", ale to tylko co s?ysza?em.

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jalos

:)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na "żywym" piasku jest data przydatności,ponieważ jeżeli nie ma to szczerze wątpię że tam cokolwiek żyje w szczególności jeżeli jest przewiezione przez kuriera w temperaturze 50 stopnii (no chyba że są w tym piasku bakterie które żyją w ekstremalnych warunkach jak wody hydrotermalne)

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Data jak najbardziej jest - o ile dobrze pamiętam na moim Live Araginite była podana dokładna data, prawie 11 m-cy do przodu licząc od daty otrzymania towaru. Co do podłoża, to ja, oprócz samego "piasku" miałem tez jakiś małe algi (ok 2-5 mm), kilka większych (ok. 1-3 cm) "gałęzi" (wygladały jak fragmenty trzciny, cokolwiek to było) oraz przynajmniej dwie ... martwe krewetki.

Inna sprawą jest to, że w piachu jest przynajmniej ok. 1 litra wody, który sądząc po wadze paczki na poczcie, jest wliczony w masę netto zawartości :)

Pozdrawiam

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. a czy możecie wpisać tu kto jaki piasek ma w zbiorniku? I co ważniejsze czy następnym razem też kupicie ten sam czy inny?

Dzięki

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natures Ocean Bio Active Live Sand 0,5-1,7mm, 27kg.

Nastepnym razem moze byc ten, moze inny, ale Live, bialy i drobny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piach do baniaka wrzucac z ta woda?, czy moze odsaczyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Razem z tym plynem. Tam tez sa bakterie. Na jakis czas woda zbieleje ale to przejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem Aragalive i bylo naprawde dobry. Przez pol roku byl czysty (mialem 2 rozgwiazdu i babke). Teraz nie mam wogole piachu i juz nie bede mial.

Gdybym mogl cos doradzic, to najpierw wrzucilbym skale aby dojzala i wypuscila caly syfek (to trwa pare dni). Potem wsypywalbym piach.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro ktos znalazl martwe krewetki... to ta woda, musi byc jak z miesiecznego trupa, z ciekawosci zbadam testami przed wlaniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

harnas mi leci ze skaly z garsc dziennie, dlatego chce piach; walka z odsysaniem smieci juz mnie meczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze zrozumiales Harnasia.

Zanim cos sie sypie ze skaly to nie dawaj piachu bo odsysanie zmeczy Cie jeszcze bardziej. Odczekaj jeszcze tydzien czy dwa i bedziesz mial spokoj i podloze bez "balastu".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam mam od kilku miesiecy... ciagle tego pelno.. u Was sie skonczylo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skieruj na skaly silne pompy. Jak nie masz piachu to dalbym takie, zeby to wszystko ladowalo w odpieniaczu. Zrob wirowke w akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nmie wiem czy mozna osiagnac stan idealny gdzie nie bedzie nic lecialo ze skal :)

zawsze cos bedzie sie zbierac i zawsze beda miejsca, ktore beda sprzyjaly osadzaniu sie tych "odpadkow"

ja mam akwa od grudnia i co tydzien zbieram calkiem sporo tych smieci

wg mnie to robaki zyjace w skalach tak smieca, robiac kanaliki, a do tego przeciez wszystko musi wydalac :)

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez tak mysle joopa

Stani mam prawie 14000 l/h, na srodku baniaka robi sie wir ze smieci :)

boje sie troche wsypac piach ktory pomiesza sie ze smieciami... i bomba gotowa - chyba, ze tez zywy zje te smieci - na co licze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ ZiZi - w sumie to mam podobny problem jak Ty :)

tez rozwazam wsypanie piasku ale te smieci na dnie beda zalegac i bedzie wiekszy klopot z odsysaniem tego

a w dodatku teraz pojawily sie u mnie cyjano, cholera nie wiadomo skad sie przyplataly :)

i znow bede musial poczekac

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z drugiej strony joopa prawie wszyscy maja piasek.. moze po prostu nie widac tych smieci wtedy.. do pojawienia sie jakiejs plagi :)

ja mialem cyjno po duzej podmianie wody - zniknelo w 3 dni - obmywalem skaly duza pompa, obnizylem polozenie odpieniacza... i zniklo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.