Skocz do zawartości
Stani

Hej elektrycy - dolewka kaputt

Rekomendowane odpowiedzi

Mam juz nowa ale ciekawi mnie co sie musialo zdazyc, ze stara po kilku latach siadla.

W kabel pompy podlaczylem 2 czujki (takie male plywaczki jak w AquaMedikowskim regulatorze poziomu wody ale te byly na 220V). Jak bylo za malo wody to pompka byla wlaczana i dolewala. Gdyby sie nie wylaczyla to byl drugi plywaczek ktory mial przerwac obwod gdyby wody w sumpie zrobilo sie za duzo.

Dzien wczesniej zauwazylem, ze pompka sie nie wlaczyla. Zaskoczyla dopiero jak ja zdzielilem.

Podejzewam, ze przy nastepnej dolewce znowu nie zaskoczyla a przechodzacy prad zniszczyl (spalil?) te plywaczki? W kazdym razie obydwa nie dzialaja i pompka tez nie. Czy jest to w miare logiczne czy moze byc jakies inne wytlumaczenie?

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plywaczki trudno spalic, czym masz to sterowane ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tymi plywaczkami. Przecialem jedna zyle kabla pmpki i polaczylem luzne konce z kabelkami plywaka. Z drugim to samo. Jak woda opadla to plywak zamykal obwod i pompa sie wlaczala. Tak bylo kilkanascie razy na dobe przez kilka lat.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i w końcu szlag trafił pływaczek - puszczałeś przez niego za duży prąd i popaliło w koncu styki...

Pływaczek przełącza prądy minimalnie małe - i steruje obwodem mocy który załącza pompke - tak to powinno być zrobione prawidłowo, o histerezie nie wspominając.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, ze byly przeznaczone do 220 V ?

Rozumiem i dziekuje. Wiecej to sie nie powtorzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie (V) a prąd (A) to kolosalna rożnica. Aczkolwiek chciałbym te czujki obejrzeć to sie wtedy można konkretnie wypowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zewnatrz wygladaja identycznie jak AquaMedikowskie. Taki 3cm walec nadziany na patyk. I ten walec jezdzi na patyku w gore i w dol w zaleznosci od poziomu wody. Reszte juz mozesz sobie wyobrazic ?

Pompa ciagnela moze 4 W.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% to czujka kontaktronowa. Kontaktron to taka szklana rureczka z zatopionymi wewnątrz stykami które w polu magnetycznym sie zwierają. W krążku zaś jest magnes.

Kontaktrony mają to do siebie że jeśli puści sie przez nie za duży prąd (podłączy za duże obciążenie) to w momencie gdy magnes powoduje zwarcie styków - przeskakująca iskra wypala w nich dziurke i po jakimś czasie d*pa - nie ma styku. Im wieksza moc tym szybciej sie to stanie. W skrajnych przypadkach kontaktron może zostać "zespawany". Dlatego podłączenie pompki nie jest dobrym pomysłem bo działa na krótszą mete jak widać.

Dlatego też buduje sie układy gdzie kontaktron wyzwala minimalnym prądem tranzystor, ten zaś załącza przekaźnik którym to dopiero sterowana jest pompka.

Edit: już wiem - kolejność była taka: Z pompką działo sie coś niedobrego - strzał jaki jej zasponsorowałeś mnie "oświecił" - po prostu pompka miała chęć dokonać żywota (może na skutek "zatarcia" wirnika) - i w końcu się to stało. Umierając zwiększyła raptownie pobór prądu czego nie zdzierżyły pływaki z racji tego co wyłożyłem wyżej i odeszły razem z pompką...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Loccutus - tez tak myslalem. Tym bardziej, ze ta pompka miala chyba ponad 20 lat:D

Ale kilka lat to dzialalo.

Szkoda, ze takich plywakow sie nie robi bo to by byla b.prosta konstrukcja dolewki.

Ciau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie sie robi jakieś mocniejsze do czegoś "przemysłowego" ale sterowanie pompą bezpośrednio z czujnika z definicji jest "be". Każde zafalowanie powierzchni wody powoduje załączenie/wyłaczenie pompy bo ta reaguje natychmiast na czujnik. No i niepotrzebnie wydłuża się linie zasilającą pompe bo ta musi wtedy biec przez czujnik.

I jeszcze kilka powodów o których nie ma sensu pisac ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I właśnie - słuszna uwaga w kwestii bezpieczeństwa. Witek ma rację - że też o tym nie wspomniałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zle zrozumialem dane techniczne tego plywaka. Podano, ze jest on na 220V a nie na 12 i to mnie podkusilo, zeby go wciac szeregowo w jedna z zyl kabla pompki.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.