Skocz do zawartości
Tynio

Western w akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało sie :) (tak długo czekałem)

Od wczoraj jestem szcześliwym posiadaczem krewetki pistoletowej i babki (od taka smieszka parka)

Stonogobiops Nematodes i do pary ma Alpheus Randalli

http://www.meerwasser-lexikon.de/eng/13/373/Stonogobiops/xanthorhinica.htm

Aklimatyzacja trwała około 90 minut (myśle że nie bedzie problemów)

Ale nie o tym chciałem pisać.

Wiec jak kilka osób pamięta mam jeszcze w panelu krewetkę modliszkową (jak wiadomo też strzela)

Krewetka pistoletowa zabrała sie odrazu do "roboty"

i ukryła sie pod skałą razem z babeczka (ciekawe co tam robia we dwie)

Po jakimś czasie z pod skały wywalane były potęzne ilości piasku.

Obserowałem i jak to zawsze wyłączyło sie światło (w akwarium oczywiście)

Poszedłem sie wykompać i wracam a tu modliszka dała znac o sobie że czeka na nowe akwarium i sobie "pykała"

po kilku minutah dołączyła sie pistoletowa i tak strzelały przez około 20-30 minut (potem poszedłem spać)

Kiedyś czytałem gdzieś na forum (moze i tu) że pistoletowe nieraz trż strzelają by sie porozumiewać / odnajdywać.

Jakie są wasze spostrzeżenia ? moze mia ktoś kiedyś 2 pistoletowe czy też tak robiły ?

Fotek nie mam teraz ale zrobiłem tej przemiłej parce jak były jeszcze w woreczku :)

Tu można zobaczyć fotki krewety

http://www.meerwasser-lexikon.de/de/59/801/Alpheus/randalli.htm

A tu samej rybki

http://uri.sakura.ne.jp/~dd/w/wt148s.htm

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekales, czekales i sie doczekales :-) Super :-) Wielkie gratulacje :-)

Jak duzo masz piasku w akwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lukasz.PL

Wiec - oj tak czekałem pytałem i sie doczekałem

Chciałem tą żółtą ale okazało sie że ta jest ładniejsza i mniejsze (co mi na reke)

Piasku mam tak od 1,5cm do 3,5 cm (zależy gdzie - było równo około 2,5cm-3cm ale sie poprzenosiło troszkę.

@andrniew

Już wczoraj sie przekonałem że będe mieć fajne "wydmy" i obraz "wulkaniczny"

Jednak nie widzać zbyt wiele (jak prace przebiegają) ale widać efekty.

Wczoraj jak sie dorwała do piasku to tylko syfek latał.

Chyba będe misiał czyścić cześciej gąbkę.

Z jednego sie ciesze - że jest jeszcze jednen osobnik co grzebie w piasku (jest rozgwiazda piaskowa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od niedawna też mam identyczną parkę. U mnie skały leżały na szkle a piasek był tylko z przodu, przed kamieniami. Teraz jest zupełnie inaczej - piasek został przeniesiony tam gdzie był najbardziej potrzebny, według babki i krewetki - pod kamienie, za kamienie, z boku itd. Szkoda, że nie widać jak zwierzęta pracują. Są bardzo skryte i płochliwe. Babka wygląda zwykle spod kamieni ale dość szybko ucieka. Coraz częściej wypływa ale proces "oswajania" jest bardzo powolny. Kupiłem je w dniu transportu do sklepu z mnóstwem obaw czy przeżyją ale tak sie na nie napaliłem, że nikomu nie udało się mnie od tego odwieść. I dobrze. Zaaklimatyzowały się bez żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rs :

Ja od niedawna też mam identyczną parkę. ..... Kupiłem je w dniu transportu do sklepu z mnóstwem obaw czy przeżyją ale tak sie na nie napaliłem, że nikomu nie udało się mnie od tego odwieść. I dobrze. Zaaklimatyzowały się bez żadnych problemów.

Cześć

Myśle że masz ją około tygodnia i kupiłeś tam gdzie ja kupiłem (czyli miedzy Wrocławiem a Częstochową)

Napisz jak przebiegała aklimatyzacja (jak długo i jaka różnica w zasoleniu między wodą w akwa a w worku)

Czy Twoja ryba też mało sie wychylała ??

moja wczoraj tylko po żarcie podpłyneła i tyle widziałem.

Żona powiedziała że "śmiecia" jakiegoś kupiłem (kawałek było widać czegoś ale sam nie byłem pewny co to jest)

Musiałęm zdjecia jej pokazać jak wygląda rybka i krewetka (zrobiłem jak były w worku)

Ta babka zółta chyba bardziej odważna jest - ale mam nadzieje że i ta raz na jakis czas się pokaże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Kupiłem ją między wymienionymi przez Ciebie miastami:). Pojechałem po nią osobiście. Większość (zwierząt) była w szoku po transporcie, wyglądały naprawdę nienajlepiej. Moja żona była pewna, że nie dowieziemy ich żywych do domu. Nie raz widziałem takie rzeczy i wiedziałem, że często to tylko tak groźnie wygląda. A tu się okazało, że zwierzęta muszą leżeć w sumpie w workach do wieczora (zakup ok. godz. 14). Dopiero ok. godz.21 zacząłem dolewać im wody z akwa. Nie sprawdzałem żadnych parametrów w workach - nic by to nie zmieniło. Ok. godz 23 kolejny transport przez pół miasta do akwarium docelowego. Tam duża podmiana wody, kolejna aklimatyzacja (krótsza bo małe akwa z wodą z dużego) i ok. północy wlałem je do nowego domku. Nie miałem do tej pory żadnych problemów, ryba je wszystko, z płatkami JBL Maris włącznie. Jak napisałem wyżej, zaczyna wypływać coraz częściej.

Taką rybę, z inną krewetką ma też BartY. Ciekawe co u nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponownie ja

Zaczynam sie martwić o krewetę.

Od wczoraj jej nie słyszałem jej strzałów

Kopce też nie powstają (był jednam ale woda

go lekko podmyłai jest prawie płaski)

Ryba siedzi w innym miejscu już widze ją co jakis czas

Ale po jedzienie nie płynie dopiero jak blisko je podam.

Czy to może osnaczać że kreweta padła ??

Zaczynam sie martwić ,a do tego dziś w tym miejscu gdzie siedziała kreweta pojawiło sie węzowidło i siedziało tam bardzo długo (może pozerało trupka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wylinki chyba nie było

Ale sprawa stał sie dosyć skomplikowana i wyjaśniła sie.

Myśle że nie jest dobrze.

Wiec strzały modliszki były 2razy częstrze niż wcześniej.

Rybka sie schowała i nie było jej widać od wczraj

A w panelu nazbierało sie tyle syfu że szok.

Zaczynak czyścić wyciągam każdy kawałek skały i oglądam dokładnie (by sie nie nadzieć na modliszkę)

nagle szok !!

Rybka (babka) siedzi w panelu (nie wiem jak sie tam znalazła)

Wyciągam babeczke i nagle myk pistoletowa siedziała razem z modliszką.

Myśle że jednak moje teoria jest prawdziwa strzelanie to porozumiewywania sie miedzy krewetkami pistoletowymi.

JAko że modliszka jest bardzo inteligetna to moze umie nasladować odgłosy pistoletowej by ją przywołac i jeść.

W panelu było tyle syfu ze szok ! ale rybka i pistoletowa wylądowały znowu pod skałki.

Myśle że musze szyciej robic mieszkanie dla modliszki.

(czekam na oświetlenie które zamóiłem sobie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RS@ U nas wszystko dobrze:) ale teraz mam dwie babki i dwie krewatki:). Historia miłosna:

na początku miałem krewetke, siedziała w panelu bo w głównym akwa nie mam zwiru a tam jej nasypałem dwie garstki i tak sie bawiła,potem kupiłem babke i wpuściłem ja do głownego narazie bez krewetki tu "zaprzyjaźniła sie ze stenopusem zanzibarikusem:)" nie chciałem psuc nowego zwiazku i alpenus siedział cały czas w panelu. tydzień temu zauważyłem że krewetka zgineła - byłem przekonany ze to moja wina bo nie założyłem sitka na pompe powrotną:). natrafiła się okazja w miejscu wyżej już wymienionym i dokupiem całą parkę , tradycyjnie krewetka poszła do panela bo chciałem dać czas na zaprzyjażnienie nowej parze. babeczki pływały sobie ładnie od drugiego dnia ale po 4-5 dniach obrały miejsce za skałami dzisiaj lukam co porabiaja a tam cała trójka:) tj znalazła się pierwsza krewetka:).

morał: jak ktoś chciałby taką parke nie jest pewnie czy się dobierą (krewetka + babka) to raczej sie dobierą.. zauważam że jakoś ciągnie je do siebie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim akwarium dzisiaj uslyszalem cos w podobnego do stukania dzieciola... powtorzylo sie to kilka razy ale gdy zapalilem swiatlo juz przestalo... co to moze byc ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
alex :

pistolet ?

@Alex to jest loteria (lub jak kto woli toto-lotek)

może to być też modliszkowa.

Wydaja bardzo podobne dziwieki (jeżeli pistoletowa jest mała)

jak mi do panela wpadła pistoletowa to strzelały identycznie do siebie ale teraz nie wiem czy

a. Modliszka atakowała rybke i pistoletową a ta ją odstraszała.

b. Modliszka nawoływała pistoletową by ją zjeść.

Odgłosy sa bardzo podobne choć myśle że modliszka stuka cześciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hase :

w moim akwarium dzisiaj uslyszalem cos w podobnego do stukania dzieciola... co to moze byc ????

Dzięcioł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze slimak obija sie o szybe albo o kamienie? Jak jest ich kilka to klikaja naprzemiennie i moze takie wrazenie to robic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.